Alpha Universe Story Detail
Forandring fryder

Manuel Lopez

 

«Jeg bare håper at det hjelper», sier Manuel Lopez innledende. Han snakker ikke bare om det siste prosjektet sitt, som handler om klimakrisedemonstrasjonene i hjemlandet Sveits, men bevegelsen i seg selv.

100 000 mennesker samlet seg og gikk i tog i Bern. «Det er ganske mange for et land med en befolkning på bare åtte millioner», reflekterer Manuel. «Jeg er sikker på at gode bilder hjelper med å mobilisere mennesker, og sprer positiv energi. Vi har aldri samlet så mange mennesker før, og i Sveits er det sensasjonelt.»

manuel lopez sony alpha 9 en ung kvinne leder en protest med en megafon

© Manuel Lopez | Sony α9 + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/2000s @ f/2.8, ISO 800

Manuel har vært involvert i demonstrasjoner siden starten av 2019. «I Sveits startet alle klimabevegelsene med unge mennesker som gikk ut i gatene. Jeg ble bare med dem og startet å ta bilder. De begynte å bruke bildene i de digitale kampanjene sine, så jeg fortsatte å jobbe med dem og investerte mye av tiden og energien min. Nå bruker jeg mye av tiden min på aktivisme. Det er givende både på grunn av målene med aktivismen og fordi jeg personlig synes det er veldig meningsfylt.»

Endringer er vanskelige å unngå, men Manuel trengte ikke å bytte kamera da han begynte å ta bilder av protestene, siden α9 passer like godt til reportasjer og fotojournalistikk som det passer til ... vel, alt.

«Det er et fantastisk kamera», sier han ivrig. «Jeg har hatt det i to år, og det har betydd mye for meg, spesielt når det kommer til tilpasningen av funksjonene. Jeg kan endre kameraet til å passe mine behov – ikke motsatt. Det gjør det mye enklere å jobbe i situasjoner med høyt stressnivå og begrenset tid.»

manuel lopez sony alpha 9 ungdommer demonstrerer i skolestreik for klimaet

© Manuel Lopez | Sony α9 + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/2500s @ f/2.8, ISO 160

Så hvordan tilpasser han funksjonene? «Vel, først slår jeg av nesten alle knappene slik at de ikke kan vippes på ved et uhell, verken av meg eller andre», svarer han. «I dette miljøet er det viktig, fordi kameraet kan bli deljet rundt. Jeg stiller ISO med hjulet bak på kameraet i kombinasjon med de nye tilpasningsfunksjonene som gjør justeringene mine mye raskere. Jeg har valgt en knapp til å låse individuelle bilder, slik at jeg kan laste dem ned til datamaskinen og sende dem videre raskere.»

α9-kameraet er bygd for å holde tritt, fysisk også, sier Manuel. «Vanligvis ser kameraet ut som søppel og er veldig forslått etter to år med min torturering», sier han og ler. «Men α9 har faktisk holdt seg veldig godt.»

manuel lopez sony alpha 9 en demonstrant spytter flammer i en klimamarsj

© Manuel Lopez | Sony α9 + FE 24mm f/1.4 GM | 1/2500s @ f/1.6, ISO 100

Den elektroniske lukkeren og lille størrelsen på kameraet er blant funksjonene som er nyttige i reportasjearbeid. «Med Sonys elektroniske lukker kan jeg ta bilder nesten helt uten å forstyrre», sier han. «Det er spesielt nyttig når du tar bilder av mennesker som ikke liker å ha kameraer rundt seg. Størrelsen er viktig også, fordi den får meg til å føle meg mer som en del av gruppen og jeg begynner å dokumentere på en annen måte enn når jeg har et større kamera. Det er enklere å være diskret og ikke bli lagt merke til, som igjen hjelper meg å ta bedre bilder.»

 

Størrelsen og designet til α9 hjelper Manuel med å knipse protestene fra mer interessante vinkler. «I tillegg til bilder på gatenivå, klatrer jeg opp på ting når jeg kan; opp på broer, steiner, bygninger og til og med trafikkskilt. På den måten får jeg litt mer fugleperspektiv, og kan ta bilder av folkemassene. Med skjermen som kan vippes ut, kan jeg holde kameraet på strak arm og ta bilder med én hånd. Det gjør alt lettere.»

 

manuel lopez sony alpha 9 overblikk over en marsj for klimaet

© Manuel Lopez | Sony α9 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/3200s @ f/2.8, ISO 320

Målet med bildene er alltid å se «fargerik, fredfull og lykkelig ut», forklarer Manuel. «Det er noe jeg gjør med vilje for å øke positiviteten. Det å være fargerik og vennlig er en del av hele bevegelsen; den vil være åpen og inkluderende. Det er slik jeg liker å ta bilder uansett, med lys og farger, ikke masse Photoshop-redigering. Jeg prøver å få mest ut av scenariet slik det er, som jo er essensen i fotografi. Den dynamiske rekkevidden til kamerasensoren spiller en stor rolle, spesielt i disse situasjonene hvor menneskene befinner seg mellom høye bygninger med en lys himmel bak seg.»

manuel lopez sony alpha 9 en folkemengde demonstrerer for klimaet foran det føderale palasset

© Manuel Lopez | Sony α9 + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/2500s @ f/2.8, ISO 160

Fra små protester med tre demonstranter foran den brasilianske ambassaden, bærende på et skilt for å minne folk om å slutte å brenne regnskogen, til store nasjonale streiker i Bern, sier Manuel at prosjektet har gitt ham et nytt perspektiv på verdenen og fotografering.

«For første gang er jeg på en måte med i en gruppe. Jeg går ut i gatene og blir en del av noe større og viktigere enn meg selv mens jeg dokumenterer det som skjer.»

Medfølgende produkter
ILCE-9
Alpha 9 med fullformat stablet CMOS-sensor

ILCE-9

SEL1635GM
FE 16-35mm F2.8 GM

SEL1635GM

SEL70200GM
FE 70–200 mm F2.8 GM OSS

SEL70200GM

SEL24F14GM
FE 24mm F1.4 GM

SEL24F14GM

Relaterte artikler
Manuel Lopez
Alpha Universe

Manuel Lopez

Sveits

Når mer er mindre.

Vis profil


x