Fotografering på to hjul

Russ Ellis

Sykkelentusiast Russ Ellis mener at han har den beste jobben i verden. Han reiser verden rundt, og får betalt for å ta bilder av favorittsporten sin. Men karrieren hans er ikke resultatet av en stor plan han har hatt siden barndommen.

Da han fikk kamera til 10-årsdagen, vekket det lidenskapen for fotografering. Selv om han var en ivrig idrettsutøver på skolen, var sykkelen bare et transportmiddel for unggutten fra Nottingham. Men det var først i 2013, da noen venner foreslo en sykkelferie til Mallorca, at han virkelig ble hektet.

Russ Ellis
 © Russ Ellis | Sony α9 + 16-35mm f/2.8 GM | 1/1000s @ f/3.5, ISO 320

På omtrent samme tid begynte Russ å ta fotograferingen på alvor, og etter å ha syslet litt med natur- og gatefotografi, begynte han å fotografere lokale sykkelløp. I 2015 ble han kontaktet av Cycling Weekly og bedt om å fotografere for bladet under rittet Paris–Roubaix.

«Å få betalt for den innsatsen ble et vendepunkt. Jeg skjønte at det var dette jeg ville gjøre til mitt levebrød»

Han fikk stadig flere tilbud, og senere samme år ble han kontaktet av Sky for å fotografere kampanjen ‘Sky Loves Cycling’. Da måtte Russ ta et valg mellom den trygge kontorjobben og sjansen til å skape en karriere med sine to lidenskaper. Heldigvis valgte han det siste.

I 2017, to dager før han skulle ta bilder av Tour de France, fikk han muligheten til å prøve det nylig lanserte α9-kameraet. Som enhver fotograf vet, er det avgjørende å ha 100 % tillit til utstyret. Så de første dagene brukte han kameraet sammen med sitt vanlige fotoutstyr.

Russ Ellis

 © Russ Ellis | Sony α9 + 24-70mm f/2.8 GM | 1/1000s @ f/3.5, ISO 200

Russ Ellis

 © Russ Ellis | Sony α9 + 16-35mm f/2.8 GM | 1/1000s @ f/3.2, ISO 100

«Jeg hadde ikke forventet å bruke α9 så mye som jeg gjorde, men når jeg så hvor intuitivt menysystemet var, begynte jeg med én gang å bruke det sammen med utstyret jeg hadde fra før. Jeg var like komfortabel med å bruke α9 som det gamle utstyret. Eye-AF var en positiv overraskelse, og ga meg muligheter jeg ellers ikke ville hatt. Mot slutten av touren brukte jeg kun α9.»

Russ Ellis
 © Russ Ellis | Sony α9 + 16-35mm f/2.8 GM | 1/2500s @ f/4, ISO 320

Med mulig unntak av de som tar bilder i konfliktområder, er sportsfotografer kjent for å være hardhendte med utstyret. For å kunne jobbe dag ut og dag inn er det derfor viktig at kameraene tåler mye.

«Jeg fotograferte mye fra motorsykkel, og været var ikke alltid like bra. Jeg var litt bekymret for hvordan α9 ville takle regnet og den tøffe behandlingen – ikke minst fordi jeg visste at DSLR-utstyret mitt taklet dette godt – men det gikk veldig bra, og jeg ble aldri skuffet.»

Russ Ellis

 © Russ Ellis | Sony α9 + 55mm f/1.8 ZA | 1/2000s @ f/1.8, ISO 250

Ved siden av hans primære oppgave med å filme syklistene langs ruten, ble Russ også gitt fullstendig backstage-tilgang - noe han gjerne ville dokumentere, kanskje et tilbakeblikk på hans tidligere gatefotografi.

«Det var fantastisk å fotografere i kulissene med et så lite kamera, og med den lydløse lukkeren kunne jeg fange øyeblikk som ikke hadde vært mulig med DSLR. Jeg kunne bokstavelig talt felle ut skjermen og ta bilder uten at noen la merke til det. Jeg fikk noen veldig gode bilder på denne måten.»

Fremfor det klassiske bildet tatt med langlinse som mange idrettsfotografer produserer, foretrekker Russ å komme nær syklistene, eller gi bildene sine perspektiv i landskapet. Han foretrekker korte linser i store deler av sitt arbeid, spesielt Sonnar T* FE 55mm f/1.8 ZA som han bruker på vidt gap.

«Jeg elsker 55 mm f/1.8 – jeg vil faktisk si at det er favorittobjektivet mitt, spesielt når jeg fotograferer starten av løpet. Jeg liker lav dybdeskarphet, og bruker derfor ofte full blenderåpning. Med dette objektivet blir resultatet alltid godt. Jeg har også brukt 35 mm f/1.4m, og det er utrolig bra. I det siste har jeg prøvd meg frem med 16–35 mm f/2.8 G Master, noe som gir meg mye større fleksibilitet.»

Russ Ellis

© Russ Ellis | Sony α9 + 55 mm f/1.8 ZA | 1/4000s @ f/1.8, ISO 160

Russ Ellis
 © Russ Ellis | Sony α9 + 55mm f/1.8 ZA | 1/1000s @ f/1.8, ISO 200

«Jeg har et 70–200 mm f/2.8 G Master – og det er et flott objektiv – men jeg liker å være der det skjer, så de korte objektivene passer bedre for meg. Jeg kommer tett innpå rytterne når de har passert mållinjen, og tar bilder av dem mens de gir lagkameratene klemmer og high-fives etter løpet.»

Produkter inkludert i denne artikkelen
ILCE-9
α9 – speilløst fullformatkamera med stablet CMOS-sensor
SEL1635GM
FE 16-35mm F2.8 GM
SEL2470GM
FE 24–70 mm F2.8 GM
SEL55F18Z
Sonnar T* FE 55 mm F1,8 ZA
Russ Ellis
Alpha Universe

Russ Ellis

Storbritannia

Se etter ting som er annerledes og fortell en historie.

Vis profil

TEST


x