Alpha Universe Story Detail
Overføre stilen og substansen til portrett

Laerke Posselt

Hvis fotograferingen er en reise, er bestemmelsesstedet kanskje en stil – summen av dine erfaringer som definerer uttrykket i bildene dine, og hvordan du ser verden.

En visuell stil har alltid vært viktig for fotografer, og i en verden hvor bilder er flere og enklere å dele enn noensinne, har den utvilsomt aldri vært mer avgjørende. Men hvordan finner du fram til en stil? Er det en åpenbar vei du kan ta, som å følge et kart?

laerke posselt sony alpha 7R II portrett av blond kvinne med sterkt sollys som lyser opp ansiktet hennes

© Laerke Posselt | Sony α7R II + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/3200s @ f/2.8, ISO 100

Selv for en prisvinnende portrettfotograf som Laerke Posselt kan dette være vanskelig å definere. Hun sier at arbeidet hennes handler om «kontakt, følelser, følelsen av autentisitet, fremstilling og identitet», og tilføyer: «Det kan være enklere for andre å snakke om stilen min, men for meg springer fotograferingen ut fra et ønske om å skape visse følelser hos folk og uttrykke det jeg ser og føler».

Siden bildene hennes har denne sterke blandingen av estetikk og ærlighet, som en rekke oppriktige bilder tatt gjennom en kunstprisme, kanskje det å forstå stil virkelig kan dreie seg om å se bakover like mye som fremover?.

laerke posselt sony alpha 7R II portrett med lav lukkerhastighet av en kvinne med bevegelsesslør over ansiktet

© Laerke Posselt | Sony α7R II + FE 55mm f/1.8 ZA | 2s @ f/10, ISO 100

«Jeg begynte med kunstfotografering», forklarer Laerke, «deretter gikk jeg over til dokumentarer og i mange år jobbet jeg utelukkende med fotojournalistikk – og nå er begge disse verdener med på å påvirke visjonen og arbeidet mitt».

I 2012 mottok Laerke førsteprisen i portrettkategorien av ‘World Press Photo’ og ‘Pictures of the Year international (POYi)’, begge på samme dag. «Det øyeblikket definerte meg absolutt som portrettfotograf, og jeg opplever fremdeles den sjangeren som utfordrende og givende».

laerke posselt sony alpha 7R II portrett av en kvinne med naturlig lys som skaper skarpe skygger på veggen bak

© Laerke Posselt | Sony α7R II + FE 90mm f/2.8 Macro G OSS | 1/60s @ f/9.0, ISO 640

Laerke fortsetter: «Etter hvert har det blitt menneskelig samhandling, sosiale normer, identitet og fremstilling som gir meg inspirasjon, og det er det du vil finne i arbeidene mine».

Som forventet av en fotograf som er så oppslukt av dokumentarer og fotojournalistikk, foretrekker Laerke å jobbe med tilgjengelig lys. Hun hevder «det gir en autentisk følelse i bildene mine og også til omgivelsene hvor jeg fotograferer».

For eksempel «er det å jobbe i de fotografertes egne hjem eller omgivelser, å bruke tilgjengelig lys så mye mer naturlig enn det du får til i en studioøkt med digre blitser, paraplyer og softbokser. I tillegg stimulerer det visjonen min og tvinger meg til å se etter interessant lys».

laerke posselt sony alpha 7R II portrett av en mann med flekkete lys fra løvverk på veggen bak

© Laerke Posselt | Sony α7R II + FE 35mm f/1.4 ZA | 1/100s @ f/4.5, ISO 200

For å fange det lyset, trenger du et verktøy som er oppgaven verdig, og Laerke har funnet det i Sony-utstyret. Den første gang hun brukte en Sony-modell var med α7R II-kameraet, og nå har hun begynt å nærme seg α7R III.

Den mindre og lettere kroppen til Sonys speilløse kameraer, sammenlignet med digitale speilreflekskameraer, passet hennes dokumentartilnærming – særlig det at kameraet «kan være mindre skremmende for folk som blir fotografert», forklarer hun. «Det at det ikke dekker ansiktet mitt betyr at den som fotograferes kan se meg og ikke apparatet mellom oss, og at kommunikasjon påvirker deres følelser og uttrykk, som kommer frem i bildene».

laerke posselt sony alpha 7R II portrett av en mann mot en burgunder vegg

© Laerke Posselt | Sony α7R II + FE 90mm f/2.8 Macro G OSS | 1/160s @ f/2.8, ISO 200

Bruk av vid blenderåpninger for å utnytte tilgjengelig lys best mulig betyr en grunt dybdefelt, så en funksjon på Sony-kameraer som Laerke bruker mye er kontinuerlig Eye AF-modus.

«Det er en luksus å vite at fokuset vil bli perfekt, særlig når jeg jobber med personer som er nervøse på begynnelsen av en økt – dette er virkelige mennesker. Ofte er de ukomfortable og sitter urolig eller vrir seg, men α7R II-kameraet holder dem helt skarpe».

På toppen av det er ikke Laerke redd for å øke ISO-en på α7R II-kameraet, vel vitende om at det vil gi eksponeringen hun trenger.

laerke posselt sony alpha 7R II en kvinne som står på en vindfull klippe og ser mot kameraet

© Laerke Posselt | Sony α7R II + FE 35mm f/1.4 ZA | 1/125s @ f/9.0, ISO 160

«Jeg vet at selv ved svært høy ISO vil ikke detaljene i bildet bli utflytende eller forsvinne i en blanding av støy og unaturlige farger», sier hun. «Skarphet blir alltid godt bevart, i den grad at iblant har jeg til og med brukt høy ISO under lysforhold som ikke krever det, bare fordi jeg ønsket den flotte, naturlige, kornede effekten som på α7R II-kameraet er som en negativ film».
 
Når vi ser tilbake på ulike punkter av hennes fotografiske reise, bruker Laerke α7R II-kameraet sammen med et klassisk utvalg av portrett- og dokumentarobjektiver, inkludert «FE 90mm f/2,8 Macro G OSS for nærbilder, FE 85 mm f/1,4 G Master for ansiktsbilder eller portretter med litt bakgrunn, Sonnar T* FE 55 mm f/1,8 ZA når jeg ønsker å jobbe litt bredere og Distagon T* FE 35 mm f/1,4 ZA for når omgivelsene er virkelig viktige».
 

laerke posselt sony alpha 7R III lysfattig portrett av en kvinne med mykt, varmt lys som såvidt lyser opp ansiktet hennes

© Laerke Posselt | Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/25s @ f/2.8, ISO 100

Som kameraene og objektivene hun bruker, har Laerke hatt en lang og givende reise. Hvem vet hvor ferden videre med α7R III-kameraet til føre henne.

Medfølgende produkter
ILCE-7RM2
α7R II med bakbelyst fullformat bildesensor

ILCE-7RM2

ILCE-7RM3
α7R III 35 mm fullformatkamera med autofokus

ILCE-7RM3

SEL55F18Z
Sonnar T* FE 55 mm F1,8 ZA

SEL55F18Z

SEL35F14Z
Distagon T* FE 35 mm F1,4 ZA

SEL35F14Z

SEL90M28G
FE 90 mm F2,8 Makro G OSS

SEL90M28G

SEL2470GM
FE 24–70 mm F2.8 GM

SEL2470GM

Relaterte artikler


x