Dybde i skyggene

José M. Mercado

Enten det er et personlig prosjekt eller et bilde til en lederartikkel, er lidenskapen til José M. Mercado å fotografere mennesker. «Jeg kan ikke tenke meg å ta bilder uten mennesker siden de står i sentrum for det jeg jobber med», sier han.

Hvordan José belyser portrettbildene sine, er helt avgjørende for bildene hans. Det er ikke noe han bare finner ut av der og da. For å gjengi historien og karakteren til motivene, krever det grundig planlegging helt fra begynnelsen av. Mye av jobben er faktisk allerede gjort når José er klar til å trykke ned lukkeren. 

jose m mercado sony alpha 9 kvinne med ullhatt mot mørk bakgrunn

© José M. Mercado | Sony α9 | Vario-Sonnar T* 24–70 mm f/2,8 ZA SSM | 1/200 s ved f/5,6, ISO 100

«Det ligger en omfattende skapingsprosess bak hvert av bildene mine», forklarer han. «Iblant kan det dreie seg om mange måneders arbeid. Hvert oppdrag er unikt, men framgangsmåten er alltid den samme.»

På utforskingsstadiet samler han informasjon om temaet han jobber med slik at han kan bidra med sin synsvinkel. Deretter lager han tegninger på det kreative stadiet for å beregne lyskonfigurasjonen og oppsettet for det endelige bildet. Og når det gjelder å ta det endelige bildet? «Jobben er så si gjort», sier han med et skuldertrekk. «Jeg må bare overføre bildet jeg har i hodet, eller på tegningene, til kameraet.»

jose m mercado sony alpha 99 kvinne drapert i rødt klede hengende fra en trapes

© José M. Mercado | Sony α99 | Vario-Sonnar T* 24–70 mm f/2,8 ZA SSM | 1/500 s ved f/5,0, ISO 400

Sony Alpha-kameraene gjør dette mulig for José – ved hjelp av et utvalg Sony-kameraer og objektiver, som alle er nøye utvalgt for en bestemt oppgave. Til studioarbeid som omfatter fotografering av sportsutøvere, bruker han Sony α9 med sitt raske autofokus og en bildehastighet på 20 fps for å fryse bevegelser. Når han trenger det ytterste innen bildekvalitet, bruker han Sony α7R III med sensoren på 42,4 megapiksler. Til private reiser og personlige gatefotograferingsprosjekter bruker José α7S på grunn av den høysensitive sensoren og lydløse lukkeren.

Når det gjelder objektiver, avhenger det veldig av jobben som skal utføres, men blant Josés objektiver er FE 70–200 mm f/4 G OSS, FE 85 mm f/1,4 GM, Vario-Tessar® T* FE 16–35 mm f/4 ZA OSS, E 35 mm f/1,8 OSS. Objektivet han bruker mest, er imidlertid FE 24–105 mm f/4 G OSS.

jose m mercado sony alpha 99 ballettdanser som står ved vinduet og beundrer seg selv i et speil lent mot veggen

© José M. Mercado | Sony α99 | Vario-Sonnar T* 24–70 mm f/2,8 ZA SSM | 1/60 s ved f/3,5, ISO 1250

Når du ser gjennom Josés omfattende portefølje av portrettbilder, legger du merke til hans stil og visjon som skinner gjennom. Helt ned til måten bildene lyssettes på. Det er ofte en skjør balanse mellom høylys og skygge. Høylysene avslører detaljene José ønsker å bruke for å fortelle oss om motivet.

jose m mercado sony alpha 9 basehopper som hopper over taket på Telefonica-bygningen

© José M. Mercado | Sony α9 | Vario-Tessar T* FE 16–35 mm f/4 ZA OSS | 1/1250 s ved f/9,0, ISO 100

«Jeg mener det er viktig å vite hvordan man kontrollerer kunstig eller naturlig lys i en scene – i tillegg til komposisjon», funderer han. «Det er lyset som gjør fotografering mulig, og komposisjonen er det som ordner alle elementene som inngår i bildet. Når vi som fotografer klarer å kontrollere disse to konseptene, kan vi uttrykke oss mye tydeligere.»

jose m mercado sony alpha 7S kvinnelig fiolinist som poserer formelt mot mørk bakgrunn

© José M. Mercado | Sony α7S | FE 24–105 mm f/4 G OSS | 1/125 s ved f/7,1, ISO 100

For virkelig å forstå belysning, studerer José omgivelsene rundt seg og betrakter hvordan ulike perspektiver og kilder kan lyse opp et rom eller ansiktet til en person, og hvordan dette kan skape skygger – noe som er et trekk ved mange av bildene hans. «Jeg er veldig glad i lyset, men egentlig foretrekker jeg skyggene», sier han.

I et forsøk på å lære mer om lyset, startet José for noen år siden en øvelse i å betrakte forbipasserende på t-banen, bussen eller på barer som skilte seg ut på grunn av måten lyset falt på dem.

«Ved å betrakte dem kontinuerlig og følge med på skyggene, må du gjette hvor lyset som faller på dem kommer fra, hva slags lys det er og fra hvilken vinkel det kommer fra», forklarer han. «Dette har vært til god hjelp for å bli mer oppmerksom på detaljene og har gitt meg mye bedre kompetanse innen lyssetting til bruk i fotograferingen.»

jose m mercado sony alpha 99 portrett av amerikansk fotballspiller i profil

© José M. Mercado | Sony α99 | Vario-Sonnar T* 24–70 mm f/2,8 ZA SSM | 1/200 s ved f/11, ISO 100

Sonys kameraer gir José friheten til å være kreativ, og det er lidenskapen for å uttrykke seg gjennom fotograferingen som gir ham motivasjonen og inspirasjonen til å fortsette å ta bilder. For ham er det ikke en jobb eller et yrke, det er noe han bare må gjøre.

«Jeg tenkte aldri at det en dag skulle bli jobben min da jeg la ut på min fotograferingsferd. Fremdeles ser jeg det ikke på den måten. Jeg gjør det fordi jeg føler jeg bare må, og at en del av meg vil dø hvis jeg ikke gjør det. Jeg har behov for å uttrykke følelsene mine, og akkurat nå gjør jeg det gjennom fotograferingen.» 

jose m mercado sony alpha 9 mann som hopper over en smal kanal i skumringen

© José M. Mercado | Sony α9 | Vario-Tessar T* FE 16–35 mm f/4 ZA OSS | 1/1000 s ved f/4,0, ISO 100

Han fortsetter: «Jeg har ingen planer om å etterlate meg noen arv; jeg tar bilder fordi jeg elsker det, og jeg har ingen fremtidsplaner. Jeg nyter hvert bilde, og det er derfor jeg ønsker å fortsette å fotografere.»

Produkter inkludert i denne artikkelen
ILCE-7S
α7S-kamera av E-typen med sensor med full bilderamme

ILCE-7S

ILCE-9
α9 – speilløst fullformatkamera med stablet CMOS-sensor

ILCE-9

SLT-A99V
α99-kamera av A-typen med sensor med full bilderamme på 35 mm

SLT-A99V

SAL2470Z2
Vario-Sonnar® T* 24–70 mm F2,8 ZA SSM II

SAL2470Z2

SEL1635Z
Vario-Tessar® T* FE 16-35 mm F4 ZA OSS

SEL1635Z

SEL24105G
FE 24-105 mm F4 G OSS-objektiv

SEL24105G


x