Alpha Universe Story Detail
Alpha Universe Story Detail
Frossen filmskaping 

Dennis Schmelz 

«For meg», begynner Dennis Schmelz, «handler filmskaping om å fortelle en historie og vekke følelser. Du kan få mennesker til å le eller gråte, bare med bilde og lyd. Det er så kraftfullt som kommunikasjonsmiddel, at det fascinerer meg fremdeles hver dag.»

Dennis begynte å bruke Sony-kameraer i 2017, og et av favorittprosjektene han har hatt siden da var en reisevideo for å vise frem Grønland. «Turen var noe du bare opplever én gang i livet», sier han. «Jeg ble fascinert av landet fra første sekund, fordi det er så isolert fra resten av verden.»

dennis schmelz sony alpha 6500 stort isfjell gjenspeiles symmetrisk i havet

© Dennis Schmelz | Sony α6500 + E 10–18 mm f/4 OSS | 1/320 s ved f/5,0, ISO 100

Dennis brukte to Sony-kameraer til å lage filmen: Sony Alpha 7S II, som han brukte til å fange de utrolige detaljene, selv i dårlige lysforhold, og Sony Alpha 6500, som han brukte med en gimbal takket være kameraets lille størrelse.

Til å begynne med, tilpasset Dennis objektiver fra det gamle speilreflekskameraet sitt for å kunne bruke de med Alpha 7S II, og brukte Sony 10–18 mm og 35 f/1,8-objektivene med Alpha 6500. «De to APS-C Sony E-type-objektivene er supersmå og lette – perfekte for bruk med gimbal.»

Nå har Dennis fullt konverterte objektiver, og bruker FE 16–35 mm f/2,8, FE 24–70 mm f/2,8, FE 70–200 mm f/2,8, FE 100–400 mm f/4,5–5,6 og FE 24 mm f/1,4 – som alle er Sony G Master-objektiver, som har hatt mye å si for ham. «Autofokusen sammen med Sony-objektivene er bare helt fantastisk», forteller han, «og jeg vil aldri gå tilbake til speilrefleks!»

«Jeg liker spesielt godt fokussporingen og øye-AF-en», sier Dennis, «det er utrolig hvor gode de er. Men jeg liker også manuell fokus, å eksperimentere og få en naturlig følelse. Sony-kameraene har masse verktøyer som lar deg fokusere raskt og presist, som focus peaking og forstørrelsesfunksjonen.»

dennis schmelz sony alpha 6500 innfødt kvinne fra grønland står foran et rolig basseng

© Dennis Schmelz | Sony α6500 + E 35 mm f/1,8 OSS | 1/160 s ved f/2,0, ISO 200

Det kan være en byrde å reise med alt utstyret som trengs for å filme, men Dennis har et nyttig råd på lur: «Jeg elsker å bruke Clear Image Zoom», forklarer han. «Det lar deg ta utsnitt av bildet nesten uten å miste kvalitet. Jeg kan forstørre 1,5 ganger i 4K og opptil 2 ganger i Full HD. Det betyr at jeg som oftest kan reise med bare et lite utvalg objektiver med fast fokus.»

Til tross for de lave temperaturene på Grønland, har Dennis ikke hatt noen problemer med kameraene og utstyret sitt, forteller han. Men, «et godt tips for å beskytte utstyret i så kalde forhold er å oppbevare batteriene nær kroppen slik at de holder seg varme.»

En del av utstyret til Dennis er det han bruker til å spille inn lyd, inkludert Sony ECM-B1M for å ta opp den innebygde kameralyden. B1M festes via skoen for flere grensesnitt (Mi), som betyr at du ikke trenger kabler for å koble til kameramikrofonkontakten, og slipper å drasse på det på reiser. For mer intrikate lyder, bruker Dennis eksternt lydopptak, og ved å ta opptak av masse forskjellig omgivelsesstøy på reisene sine, har han bygget opp et svært lydbibliotek som han bruker i prosjektene sine.

dennis schmelz sony alpha 6500 hus på grønland omringet av blomster

© Dennis Schmelz | Sony α6500 + E 10–18 mm f/4 OSS | 1/60 s ved f/8,0, ISO 200

«Musikk er en annen veldig viktig del av filmskapingen min», forklarer Dennis. «Jeg bruker musikk fra mange forskjellige kilder, men til den siste korte reisedokumentaren min, ‘White Angels of Camargue – Europe’s last Cowboys’, jobbet jeg sammen med en komponist som skrev musikk spesielt for denne videoen. Det var et helt annerledes arbeidsforløp. Men vanligvis, med videoer som Grønland-videoen, bruker jeg timevis på ulike musikkplattformer og prøver uendelig mange sanger før jeg endelig finner den rette.»

Det er viktig å være fysisk og mentalt forberedt på å ta bilder i tøffe forhold, men du må samtidig være kreativt forberedt. «Jeg har en røff idé om hva slags type reisevideo jeg vil lage før jeg starter reisen», forklarer Dennis. «Jeg leser meg opp endel for å få en idé – men det er også viktig å la det være rom for spontanitet.»

Og hvilket råd ville Dennis gitt de som vil lage reisevideoer som dette? «Bare gjør det! Det er nødvendig med forberedelser, spesielt i land som Grønland, men gi deg selv litt tid til å være kreativ og impulsiv. Det finnes alltid en historie å fortelle og nye perspektiver å oppdage.»

Medfølgende produkter
ILCE-7SM2
α7S II Kamera av E-typen med fullformatsensor

ILCE-7SM2

ILCE-6500
α6500 førsteklasses APS-C-kamera av E-typen

ILCE-6500

SEL1018
E10–18 mm F4 OSS

SEL1018

SEL35F18F

FE 35 mm F1,8

SEL35F18F

Relaterte artikler
Dennis Schmelz
alpha universe

Dennis Schmelz

Tyskland

Det finnes alltid en historie å fortelle, og et nytt perspektiv å oppdage.

Vis profil


x