Før du kommer til fotograferingen, er det mye planlegging som skjer i bakgrunnen. Det å finne på noe kreativt for bildene kan noen ganger være det vanskeligste, men du vet aldri hvor og når inspirasjonen dukker opp.
Inspirasjon
Et av de siste oppdragene ble faktisk inspirert av en tur til tannlegen! Jeg så et kult sted kalt «Banning Dental» og tenkte «det er et stilig sted for et fotooppdrag». Jeg liker slike ekstreme settinger. Jeg liker å finne merkelige og originale scener, men det er vanskeligere og vanskeligere å finne steder og ideer som ikke har vært brukt før.
Etter at vi hadde funnet dette kule tannlegekontoret, var det på tide å tenke ut historien bak bildene. Der var jeg, 46 år gammel og skulle fikse tennene, og plutselig dukket ideen om ‘Lady og landstrykeren’ opp. Jeg så for meg at stedet kunne brukes til å vise en rekke ulike stiler innen mote. Det handler også om stedet, og den snodige kontrasten – hvorfor skulle noen i det hele tatt ønske å fotografere hos tannlegen? Det er noe som skremmer de fleste.
Samarbeidspartnere
Når konseptet er bestemt, er neste trinn å finne de rette personene å jobbe med. På samme måte som jeg har min egen fotograferingsstil, ønsker jeg å jobbe med stylister og hår- og makeupartister som har sin egen stil, men som også passer med min slik at vi kan jobbe sammen mot det endelige målet. For tannlegeprosjektet jobbet jeg med Amy Still for styling og Tom Gillian for hår- og makeup. De tar visjonen og konseptet jeg har og tilfører sin egen stil.
Det er viktig å jobbe godt som et team, derfor har jeg et par ting som jeg alltid gjør når jeg har oppdrag. Det første er at jeg alltid er førstemann på plass og tar meg tid til å snakke med alle. Så er det jeg som henter kaffe! Jeg får ikke en assistent til å gjøre det. Jeg ønsker en god stemning på settet, og det er jo jeg som setter tonen.
Mitt hemmelige våpen
Det kan være vanskelig når det er mye som skjer i hverdagen, men det er så viktig at du kommer på settet med energi og iver. Å ta bildet er nesten den minst viktige biten. En av måtene jeg oppnår det på, er gjennom musikk. Jeg har alltid en Bluetooth-høyttaler sammen med Sony α7R III i kameravesken min. Den høyttaleren har jeg med meg overalt og den er litt som et hemmelig våpen. Jeg velger nesten alltid musikken på settet, og jeg har noen ulike spillelister avhengig av hvordan oppdraget er.
Utstyret
Når det gjelder utstyret, er α7R III kameraet jeg helst bruker fordi jeg jobber så mye med blits, og da kan jeg ta bilder med mekanisk lukker ved 10 bilder per sekund, med blits. Det høres kanskje ulogisk ut, for α9 blir ofte brukt til å ta bilder med raske bevegelser, men hvis jeg bruker blits når jeg tar bilder av situasjoner med bevegelser, så bruker jeg som oftest α7R III.
Det objektivet jeg nok bruker mest, er Sony Zeiss Sonnar T* FE 55 mm f/1.8 ZA. Det er det jeg foretrekker. Det er lett, ekstremt skarpt, og bakgrunnen blir veldig fin. Det er alltid først i kameravesken. Jeg liker også veldig godt Sony FE 85 mm f/1.4 GM. Det er helt utrolig. Jeg kan ikke få skrytt nok av det. Når jeg tar bilder på et sett som er veldig lite, og jeg ikke kan gå langt nok tilbake for å få den sammensetningen jeg ønsker, da bytter jeg til objektivet på 55 mm for å få samme effekt, men litt bredere.
Til slutt synes jeg FE 70–200 mm f/2,8 GM er et flott objektiv. Jeg får egentlig bare brukt det når jeg fotograferer catwalk-show og må ha fleksibiliteten til å skape ulike typer bilder. Synd, jeg skulle gjerne brukt det mer.
Siste gode råd
Mitt råd til alle som akkurat har startet opp, er dette med å få god kontakt med mennesker. Gå og assister en fotograf. Snakk med bildedesken hos magasiner. Bruk Instagram for å få forbindelser. Tagg stylister, makeupartister, modeller. Tagg magasinene og bildedeskredaktører, og ikke vær redd for å ta en telefon også. Hvis du ikke får noen respons, bare fortsetter du med å være kreativ! Det dreier seg om å få kontakter og skape innholdet.