Alpha Universe Story Detail
Hvordan jeg fotograferer | Fotografere de store kattedyrene i Afrika med Chris Schmid

Det kan synes opplagt, men etter min mening er kanskje den viktigste tingen med dyrelivfotografering å ha lidenskapen. Jeg elsker å fotografere de store kattedyrene i Afrika – atferden deres er fascinerende, hvordan de tar seg ut på bilde er interessant og selvsagt å fange dem i deres naturlige habitat er fantastisk flott. Her er noen tips jeg vil gi til alle som ønsker å ta slående dyrelivbilder.

Kjenne objektet

For å ta flotte bilder må du kjenne objektet. Jeg bruker utallige timer på å studere atferden til ulike kattedyr; jeg prøver som regel å følge bare ett eller to dyr for å lære om deres individuelle atferd.

En gang brukte jeg for eksempel flere dager på å følge en leopard som hadde mistet det ene øyet. Da oppdaget vi at han ikke lenger kunne jakte på grunn av dårlig syn. For å få mat stjal han skrotter som var drept av andre leoparder. Når du bare følger ett eller to individer, kan du virkelig forstå og fortelle hele historien deres.

chris schmid sony alpha 9 3 afrikanske leoparder som fortærer byttet hvorav den ene ser rett på fotografen

© Chris Schmid | Sony α9 + FE 70–200 mm f/2,8 GM OSS | 1/5000 s ved f/4,0, ISO 320

Vær tålmodig og besluttsom

Hver dag er annerledes – alt kan skje. Jeg forlater alltid leiren tidlig om morgenen, før soloppgang, og det første jeg gjør er å lete opp spor etter dyrene vi følger. Iblant er det ikke noen spor. Da er det andre tegn du må se etter og lytte til. Du kan høre bavianer som kaller på hverandre eller finne et merkelig stille sted – dette er begge tegn på at et rovdyr kan være i nærheten. Det er en blanding av alt: spor, observasjoner, lyder, lukter: du må være på vakt overfor alt.

chris schmid sony alpha 7RIII en løveflokk som slapper av i et tre mens solen går ned i bakgrunnen

© Chris Schmid | Sony α7R III + FE 24–105 mm f/4 G OSS | 1/800 s ved f/5,6, ISO 500

Det beste lyset er alltid den gylne timen tidlig om morgenen, og i det skarpe lyset i Afrika må du virkelig være klar til å knipse i de første par timene. Når du går ut om morgenen og ikke finner noen spor eller tegn, må du ta en beslutning. Du kan stoppe og forsøke å fotografere elefanter i det flotte lyset eller du kan holde ut i visshet om at du kan miste det beste lyset fullstendig. Det er en stor beslutning du må ta.

Finn ut hva du vil ta bilde av før du fotograferer

Jeg pleier å fotografere i helmanuell eksponeringsmodus. Det er viktig å vite hva slags bilde du ønsker å ta før du i det hele tatt retter øyet mot søkeren. På den måten tar du færre bilder fordi du vet akkurat hva du ønsker å oppnå når du tar et bilde, i stedet for å bare knipse på måfå.

chris schmid sony alpha 9 en enslig leopard som krysser gresslettene på jakt etter bytte

© Chris Schmid | Sony α9 + FE 400 mm f/2,8 GM OSS + 1,4x Teleconverter | 1/2000 s ved f/4,5, ISO 400

Jeg benytter den elektriske søkeren på Sony α9- og α7R III-kameraene mine slik at jeg kan skape bildet jeg ønsker i kameraet, så tett opptil det endelige bildet som mulig. Men jeg pleier å prioritere høydepunktene, for jeg vet at jeg kan undereksponere bildet for å få en fantastisk himmel, og deretter manipulere skyggene når jeg redigerer råbildet. Begge Alpha-kameraene mine har sensorer som gir meg det dynamiske området for å få det til.

chris schmid sony alpha 9 en leopardunge som titter ut fra skjulestedet bak hengende greiner og ser rett på fotografen

© Chris Schmid | Sony α9 + FE 400 mm f/2,8 GM OSS + 1,4x Teleconverter | 1/1600 s ved f/4,0, ISO 320

Valg av objektiv og motiv

Jeg er heldig som kan bruke ett Sony α9- og to Sony α7R III-kameraer. Jeg bruker α9 sammen med et batterigrep, som bidrar til å balansere og holde kameraet siden jeg hovedsakelig bruker det med 400 mm f/2,8 G Master-objektivet, og iblant en 1,4x telekonverterer. Dette gjør at jeg kan ta portretter av objektene mine uten å forstyrre dem. Ett av hovedelementene for å ta gode bilder er å ikke forstyrre objektet, noe som gjør at den lydløse lukkeren på Alpha-kameraet er så flott.

chris schmid sony alpha 9 en løvinne som ligger og sover i et tre med øynene lukket

© Chris Schmid | Sony α9 + FE 100–400 mm f/4,5–5,6 GM OSS | 1/500 s ved f/5,6, ISO 400

Mitt andre tips om objektiver er ofte at ‘less is more’. Mange mennesker har bager fulle av objektiver, noe som kan gjøre det vanskeligere å vite hvilket man skal bruke. Jeg har 70–200 mm f/2,8 GM-objektivet til bredere bilder og så har jeg 400 mm f/2,8-objektivet for telefoto. På det andre kameraet mitt har jeg 24–105 mm-objektivet. Og det siste du ønsker i den brennende heten er å bære på objektiver og utstyr du ikke trenger. Derfor fotograferer jeg nesten alltid håndholdt slik at jeg enkelt kan flytte på meg.

Komposisjon

En av de første tingene jeg liker å gjøre er å ligge lavt, slik at jeg er i øyehøyde med eller lavere enn de store kattedyrene. Dette gir et fint perspektiv for å fortelle historien deres. Når det gjelder selve komposisjonen, føler jeg at de klassiske reglene fungerer. Jeg bruker den elektroniske søkeren for å vise rutenettet for tredjedelsregelen og jeg forsøker også å finne gode diagonale linjer for å trekke tilskuerens øyne mot objektet. Jeg mener det er viktig å skape dybde i bildet, ha en forgrunn, objektet og deretter en bakgrunn. Dette bidrar til å plassere objektet i riktig forhold til omgivelsene og trekker fokuset mot dem.

chris schmid sony alpha 7RIII en løvinne hvilende på et dødt tre som stirrer intenst utover gresslettene

© Chris Schmid | Sony α7R III + FE 100–400 mm f/4,5–5,6 GM OSS | 1/640 s ved f/8,0, ISO 500

Men hvis du tenker på å bryte en komposisjonsregel, må du bare stole på deg selv og ta bildet – ting kan endre seg så raskt at du ikke får en ny sjanse.

Medfølgende produkter
ILCE-9
α9 med stablet fullformats CMOS-sensor

ILCE-9

ILCE-7RM3
α7R III 35 mm fullformatkamera med autofokus

ILCE-7RM3

SEL24105G
FE 24-105 mm F4 G OSS-objektiv

SEL24105G

SEL70200GM
FE 70–200 mm F2.8 GM OSS

SEL70200GM

SEL100400GM
FE 100–400 mm super-telefotozoomobjektiv i G Master-serien

SEL100400GM

SEL400F28GM
FE 400mm F2.8 GM OSS

SEL400F28GM

SEL14TC
1,4x telekonverteringsobjektiv

SEL14TC

Relaterte artikler
Chris Schmid
Alpha Universe

Chris Schmid

Sveits

Bilder er mektige. Ett enkelt bilde kan fange inn en følelse eller utløse en indre følelse.

Vis profil


x