Alpha Universe Story Detail
Alpha Universe Story Detail
Hvordan jeg tar bilder
Usedvanlige landskap med Michael Schaake 

Det viktigste med landskapsfotografering er at du må være tålmodig og nyte tiden du tilbringer i landskapet. Du kan bruke mye av dagen på å gå tur og vente på lyset, så du må være glad i å være ute i naturen.

michael schaake sony alpha 7RM3 snødekt landskap med fjell i det fjerne, opplyst av rosa lys

© Michael Schaake | Sony α7R III + FE 16–35 mm f/4 ZA OSS | 1/30 s ved f/16, ISO 500

Planlegging og forberedelser

Når jeg tar et landskapsbilde, vil jeg få med publikum på en reise, og vise dem landskapene slik jeg så dem. Jeg vil at de skal bli imponert av scenen på samme måte jeg ble da jeg tok bildet. En av måtene jeg gjør dette på, er ved å finne ut så lite som mulig om stedet på forhånd. Hvis jeg ser for mange bilder av andre fotografer, ødelegger det følelsen av undring når du først oppdager et sted.

Observer området

Noen av de mest givende stedene kan være vanskelige å komme seg til. De fleste bildene er tatt i nordlige land, så jeg går mye tur for å nå beliggenhetene. Jeg undervurderer aldri hvor krevende en tur kan være, så det å ha et lett kamera, som alle kameraene i Sony Alpha-serien, er essensielt for meg, fordi det betyr at jeg kan utforske lettere.

 

michael schaake sony alpha 7RM4 stormfull himmel over fjell og hav, mens solen gløtter gjennom skyene i det fjerne

© Michael Schaake | Sony α7R IV + FE 16–35 mm f/4 ZA OSS | 4 s ved f/22, ISO 50

Når jeg er klar, går jeg gjennom landskapet. Jeg leter ikke aktivt etter et bilde jeg kan ta, men det er vanligvis noe som fanger oppmerksomheten min. Jeg ser etter flere ting som må fungere i bildet, enten for seg selv eller i kombinasjon, som retningen og kvaliteten på lyset, og hvordan det former landskapet, interessante strukturer og ledende linjer. Når det gjelder fargene, er morgen- og kveldstimene selvfølgelig spesielt interessante, så jeg prøver å ta bilder på disse tidene.

michael schaake sony alpha 7RM4 to stråtekte naust med utsikt over en naturlig vik i havet

© Michael Schaake | Sony α7R IV + FE 16–35 mm f/4 ZA OSS | 1/30 s ved f/13, ISO 250

Et av favorittbildene mine tok jeg i en gammel landsby som tilhører samene i Sverige. Den brukes bare til seremonier, og er ubebodd resten av tiden. Jeg sov i bilen og sto opp kl. 07:00 for å se hvordan lyset ville utvikle seg. Det var veldig tåkete den dagen, og atmosfæren var utrolig vakker. Når jeg ser tilbake på det, tror jeg det er et av de mest fredfylte og underfulle stedene jeg har besøkt.

Jeg så denne nydelig kurvede linjen som var innsjøbredden, som ledet meg til tømmerhytta. Innsjøen var rolig i tåka, sola skapte en fin balanse for komposisjonen i bildet. Dette bildet måtte jeg bare ta. Jeg ventet i om lag 10 minutter til solen kom ut av tåka, og øyeblikket for å begynne å ta bilder kom.

michael schaake sony alpha 7RM4 en liten foss faller fra en klippe ved havet

© Michael Schaake | Sony α7R IV + FE 16–35 mm f/4 ZA OSS | 1/20 s ved f/13, ISO 100

Stille inn kameraet

Jeg bruker en rekke ulike Sony-kameraer, og det avhenger fullstendig av hva jeg tar bilde av og hvor jeg reiser. Fra vide sensorer med dynamisk rekkevidde, lang batterilevetid, høy oppløsning – det finnes utallige grunner for hvorfor jeg liker å ta bilder med dem.

michael schaake sony alpha 7RM4 en stormfull himmel over en bratt havklippe

© Michael Schaake | Sony α7R III + FE 24-105mm f/4 G OSS | 1/2500s @ f/9.0, ISO 100

Hovedkameraet mitt er Sony α7R IV, som jeg elsker på grunn av oppløsningen på 61 megapiksler. I tillegg har jeg Sony α7R III, α9 og α6400. Sammen med disse kameraene har jeg mange objektiver, men når jeg går tur teller hvert gram av vekt. Jeg passer på at jeg sparer energi og reiser med så lite vekt som mulig, så jeg har ofte bare α7R IV med FE 16–35 mm f/4 ZA OSS-objektivet med meg.

Hvis jeg går tur i flere dager, tar jeg kanskje med FE 24–105 mm f/4 G OSS-objektivet også, som gir meg fleksibiliteten til å plukke ut detaljer i landskapet.

michael schaake sony alpha 7RM4 en rekke trær langs horisonten i et snødekt landskap

© Michael Schaake | Sony α7R IV + FE 24–105 mm f/4 G OSS | 1/60 s ved f/5,6, ISO 250

Når det gjelder eksponering av bildet, pleier jeg å ta mye bilder i blenderprioritetsmodus, med følsomheten satt til auto-ISO med minimum lukkerhastighet. Jeg tar også ofte bilder med manuell eksponering, avhengig av hvordan kameraet måler lyset. På bakgrunn av dette bruker jeg ofte matrisemåling for å måle hele stedet, eller måler høylysene for å sørge for at jeg beholder så mange høylysdetaljer som mulig.

 

Farge og bilde i raw

Jeg tar alltid bilde i raw-format. På denne måten kan jeg fange mest mulig detaljer, som gir meg mer frihet når jeg redigerer bildene.

Det betyr også at startbildet er veldig flatt når det skal redigeres. Et tips jeg har hvis du tar bilder i raw, er å bruke den naturlige kreative stilen innebygd i kameraet. Rediger stilen ved å skru kontrasten og fargen til minimum. Når du ser gjennom søkeren, ser du et flatt bilde som ligner raw-filen. Det ser kanskje ikke så bra ut, men det lar deg se mange flere detaljer i høylysene og skyggene, slik at du kan se hva slags informasjon du har å jobbe med i raw-filen.

 

michael schaake sony alpha 7RM4 en rad med bartrær i et snødekt landskap ved solnedgang

© Michael Schaake | Sony α7R IV + FE 24–105 mm f/4 G OSS | 1/50 s ved f/10, ISO 125

Når jeg redigerer raw-filer, er målet mitt alltid å gjenskape hvordan scenen så ut fra hukommelsen. Det kan hende jeg leker med kontrasten for å vekke en følelse, men jeg prøver å beholde fargen naturlig og så nær hukommelsen som mulig. Det er slik jeg vil at mennesker skal se bildene mine.

 

Medfølgende produkter
ILCE-7RM4
α7R IV 35 mm fullformatkamera med 61,0 MP

ILCE-7RM4

ILCE-7RM3
α7R III 35 mm fullformatkamera med autofokus

ILCE-7RM3

ILCE-9
α9 med stablet fullformats CMOS-sensor

ILCE-9

SEL1635Z
Vario-Tessar® T* FE 16-35 mm F4 ZA OSS

SEL1635Z

SEL24105G
FE 24–105 mm F4 G OSS 

SEL24105G

SEL70300G
FE 70-300mm F4.5-5.6 G OSS

SEL70300G

Relaterte artikler
Michael Schaake
alpha universe

Michael Schaake

Tyskland

«Å leve i øyeblikket og se naturens dramatiske skjønnhet kan være en imponerende og svært personlig opplevelse. Ved å dele bildene mine, håper jeg å få med meg andre mennesker på denne reisen.»

Vis profil


x