javier aznar sony alpha 7RM4 en sommerfugl sitter for seg selv på stilken til et blad

Hvordan jeg tar bilder | Insektfotografering

Javier Aznar

Jeg har vært glad i naturen siden jeg var barn, men det var på universitetet mens jeg studerte biologi at jeg begynte å ta viltfotografier. Etter universitetet, bestemte jeg meg for å bli en profesjonell fotograf, og reiste til Ecuador hvor jeg tilbragte tre år og lagde de første fotoprosjektene mine. Gjennom årene har jeg tatt bilde av flerfoldige arter, men i det siste har de fleste av prosjektene mine fokusert på insekter.

Gjør deg kjent med motivet

Insekter er overalt, og det er derfor de er så gode motiver å fotografere. Du finner dem i hagen, på gata, i parken og til og med i huset ditt. Bruk litt tid på å lese om dem før du begynner å ta bilder, for å lære om rutinene deres og få en idé om når, hvor og hvordan du finner dem. Det finnes mye spennende der ute, du må bare se etter.

javier aznar sony alpha 7RM3 en øyenstikker klamrer seg fast til en stilk med byen synlig i det fjerne

© Javier Aznar | Sony α7R III + FE 50mm f/2.8 Macro | 1/160s @ f/16, ISO 800

Insekter oppfører seg på ulike måter, så du må bruke forskjellige teknikker for å fotografere dem. Bildet av øyenstikkeren tok jeg for eksempel om morgenen da temperaturen var lav, og den var kald og avslappet. Med stativ og makroobjektivet FE 50 mm f/2,8, var jeg i stand til å komme veldig nær, uten at den bevegde seg. Når sola står opp, blir øyenstikkeren varm og begynner å fly, og da ville det vært umulig å ta et nærbilde, så det er derfor det er viktig å vite om disse små detaljene. Det kreves bare kunnskap og litt øvelse – og litt flaks, selvsagt.

javier aznar sony alpha 7RM3 en larve henger i et oransje nett

© Javier Aznar | Sony α7R III + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/200s @ f/5.6, ISO 6400

Feltarbeid

Ingen dager, eller netter, er like når man tar bilder. Alt avhenger av dyret du skal ta bilde av. Insekter er ofte lettere å ta bilde av, fordi det finnes flere av dem sammenlignet med pattedyr, så det oppstår flere sjanser til å ta bilde av visse oppførsler.

javier aznar sony alpha 7RM3 en gresshoppe sitter på et krøllete grønt skudd mot en mørk bakgrunn

© Javier Aznar | Sony α7R III + FE 50mm f/2.8 Macro | 1/160s @ f/13, ISO 160

Under arbeidet med de siste insektprosjektene mine, har jeg tatt med Sony α7R III og α7R IV med objektiver inn i regnskogen, som regel om natten. Jeg bruker det meste av natten til å ta bilder, og får så lite som tre timer søvn. Jeg synes det er så spennende, fordi det finnes så mange ulike skapninger, at hvis jeg sover så føler jeg at jeg kaster bort tiden.

javier aznar sony alpha 7RM4 en samling grønne insekter kryper på en manns utstrakte hender

© Javier Aznar | Sony α7R IV + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/200s @ f/16, ISO 50

Forholdene til prosjektene mine er ikke alltid ekstreme, men de kommer likevel med sine egne utfordringer. For eksempel, ble bildet nedenfor tatt for avisen Dominical i Spania, og handlet om japansk kjempeveps som har skapt flere problemer og blant annet drept tusenvis av lokale bier som brukes til å lage honning. En av birøkterne tok seg av problemet selv, og satte opp elektriske gjerder i nærheten av bikubene for å drepe vepsen og redde biene sine. Jeg måtte ta bilder av anretningen i birøkterdrakt mens jeg prøvde å ikke komme borti det elektriske trådene – som var umulig. Jeg fikk elektrisk sjokk flere ganger, men jeg holdt ut for å ta det perfekte bildet.

javier aznar sony alpha 7RM3 nærbilde av en veps som krøller seg rundt en tråd

© Javier Aznar | Sony α7R III + FE 90mm f/2.8 Macro G OSS | 1/80s @ f/16, ISO 50

Ta bilder både natt og dag

Om natten reiser jeg lett. Jeg tar som regel med Sony α7R IV og kanskje α7R III, som jeg bruker som reserve, sammen med makroobjektivene FE 50 mm f/2,8 Macro og FE 90 mm. Jeg tar også med en lommelykt for å skinne lys på insektene. Siden jeg har full kontroll over blitsstyrken, stiller jeg inn kameraet helt manuelt for å få den eksponeringen jeg vil ha. Jeg setter lukkerhastigheten til 1/250 sek. makshastighet, som jeg bruker med blitsen, og så velger jeg blenderåpningen og styrken på blitsen, og justerer ved behov. Når jeg har innstillingene klare, kan jeg som regel beholde dem gjennom nattens økt.

javier aznar sony alpha 7RM3 et stort insekt klamrer seg til en manns arm mot en mørk bakgrunn

© Javier Aznar | Sony α7R III + FE 50mm f/2.8 Macro | 1/160s @ f/11, ISO 80

I dagslys tar jeg vanligvis bilder av pattedyr eller fugler, så det er viktig å være klar. Dyr er mye mer tilbøyelige til å få øye på deg, og løpe for å gjemme seg, sammenlignet med insekter. Jeg tar likevel med meg makroobjektivet 90 mm f/2,8, slik at jeg kan bytte objektiv i tilfelle jeg ser noe mindre jeg vil ta bilde av.

javier aznar sony alpha 7RM4 en samling sommerfugler slapper av ved siden av en dam

© Javier Aznar | Sony α7R IV + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/50s @ f/22, ISO 400

Siden det er mer lys om dagen, setter jeg gjerne α7R IV i modus for blenderprioritet, slik at jeg bare kan stille inn en egnet ISO-følsomhet og slippe å tenke så mye på lukkerhastighet. Når det gjelder fokusering, bruker jeg Real-time autofokussporing, som fungerer helt perfekt. Når du kombinerer det med sensoren på 61 megapiksler og 10 fps bildehastighet på α7R IV, er det virkelig det beste kameraet på markedet for naturfotografering.

Skape kontekst

Et ideelt naturbilde for meg er når fotografiet får deg til å føle noe – det må skape en reaksjon. Det handler ikke bare om å fange et øyeblikk. Akkurat som andre typer fotografering, må du ha god komposisjon og bra lys, men det er en blanding av ulike ting som skaper et fantastisk naturbilde.

 javier aznar sony alpha 7RM3 nærbilde av et insekt med vinger som henger opp-ned under et blad

© Javier Aznar | Sony α7R III + FE 90mm f/2.8 Macro G OSS | 1/160s @ f/14, ISO 100

Siden prosjektene mine ofte handler om forholdet mellom mennesker og et dyr, så er det ganske vanlig at jeg har med mennesker i bildene mine for å fortelle hele historien. Jeg vil vise hva min oppfatning av dyrebeskyttelse er, og øke bevisstheten rundt insekter, som er det jeg fokuserer på i arbeidet mitt akkurat nå. Bildene av mennesker er viktige, fordi de øker bevissthet og skaper kontakt mellom oppførselen til mennesker og dyr. Jeg vil ikke bare formidle skjønnheten til insektene, men også formidle forholdet vårt til dem.

javier aznar sony alpha 7RM3 en skål full av mat er klar for å tilberedes

© Javier Aznar | Sony α7R III + FE 35mm f/1.4 ZA | 1/160s @ f/11, ISO 100

Medfølgende produkter

Javier Aznar

Javier Aznar | Spain

«For å bevare, må vi først bli oppmerksomme på og elske dem vi kan miste, og fotografering er et godt verktøy for å bevisstgjøre og vise det som omgir oss. Med kameraet mitt forsøker jeg å vise dyr i sin reneste form, fra et biologisk synspunkt og samtidig kunstnerisk»

Registrer deg for å motta α Universe-nyhetsbrevet

Gratulerer! Du abonnerer nå på α Universe-nyhetsbrevet

Skriv inn en gyldig e-postadresse

Beklager! Noe gikk galt

Gratulerer! Du er nå registrert for abonnement