Det viktigste å huske på når du fotograferer bryllup, er at du forteller en historie. Jeg ser meg alltid om etter hvilke bilder jeg trenger for å fortelle dagens historie – for hvert nye bilde jeg tar, trenger jeg dypere inn og utvikler dette. Det er de små detaljene og små øyeblikkene som kan bidra med variasjon til historien. For å kunne fange de øyeblikkene og få de bildene, er alt avhengig av god organisering, tiltro og det perfekte kameraet.
Tillit er alt
Som fotograf med dokumentarstil er det jobben min å være usynlig, å gå i ett med møblementet, bevege meg langsomt slik at jeg ikke tiltrekker meg oppmerksomhet.
For å få til dette, bruker jeg Silent Shutter på Sony α7R III. Enten jeg tar dokumentarbilder av et offentlig arrangement eller et bryllup, er formelen for å fange motivets følelser den samme. Jeg forsøker å bruke mest mulig tid med bruden og brudgommen, for å bli kjent med dem og finne ut ting om dem, oppdage hvordan de er og forsøke å ikke gå glipp av noe. Jeg ønsker at brud og brudgom, familie og venner skal føle seg representert i bildene mine, at jeg har fanget følelsene deres perfekt. For å komme nær nok til å gjøre det, må du bygge opp et forhold til dem slik at de stoler på deg.
Planlegging og forberedelser
Selv om jeg er der for å dokumentere og reagere på hendelsene rundt meg, kreves det mye planlegging. Jeg må kjenne programmet for dagen, møte familiemedlemmene, og selvsagt er det viktig at jeg oppfører meg respektfullt overfor seremonien og folkene rundt meg. Jeg forsøker å planlegge så mye som mulig på forhånd slik at jeg glir inn i omgivelsene og ikke går i veien for dagens festivitas.
Men uansett hvor godt du har planlagt, er det alltid noe uventet som skjer. Og jo mer forberedt du er, desto bedre kan du reagere på de uforutsette hendelsene.
Et nytt perspektiv
For hvert nye bryllup og sted får du nye muligheter som gjør at du kan ta et annet perspektiv. Jeg snakker for eksempel ofte med DJ-en for å finne ut hva bruden og brudgommen har planlagt for den første dansen, i tilfelle det skal skje noe spesielt på slutten, for eksempel en eksplosjon av konfetti. Straks jeg har fått denne informasjonen, kan jeg begynne å planlegge hvordan jeg skal lyssette rommet og hvor jeg selv skal stå for å fange øyeblikket.
Andre ganger kan noe jeg legger merke til gi meg en ny idé. På et bryllup nylig tittet jeg over en balkong og så at det var malt noe på gaten, og jeg tenkte at det ville blitt et artig bilde av bruden. Så jeg stilte opp det lille Sony RX0-kameraet og brukte smarttelefonen med fjernkontrollfunksjon til Sony Imaging Edge-appen. Dermed kunne jeg fange det øyeblikket mens jeg fremdeles var posisjonert for å fotografere den mer tradisjonelle utgangen til paret. Jeg ser meg alltid om etter interessante, alternative vinkler som vil gjøre historien bedre.
Kjenn utstyret ditt
Det er viktig å vite hvordan du bruker kameraet for å få det beste ut av hver situasjon. I øyeblikket bruker jeg to Sony α 7R III-kameraer. Et bryllup er en lang dag med fotografering, og når jeg blir trett, er den lave vekten viktig for meg.
En av egenskapene jeg elsker ved α7R III er den elektroniske søkeren. Den har endret måten jeg eksponerer bildene mine på. Nå bruker jeg så å si alltid manuell eksponering. Siden jeg ser det endelige resultatet direkte gjennom søkeren, opplever jeg at det er raskere å justere eksponeringen manuelt etter behov. Uansett hvor vanskelig lyssituasjonen er, kan jeg raskt omstille meg til den. Jeg har aldri noen problemer med å fotografere med α7R III under dårlige lysforhold.
Fokus på det viktigste
Øynene er den viktigste delen av et bilde hvor det er en person. Med dette i mente bruker jeg vanligvis kontinuerlig autofokus og kombinerer dette med Eye AF-modus. Dette gjør at jeg kan sørge for at motivets øyne er knivskarpe i hvert bilde.
Montert på kameraene har jeg Zeiss Batis 25 mm f/2-objektiv og Sony FE 55 mm f/1,8 ZA-objektiv, og jeg har også med meg et Sony FE 12–24 mm f/4 G-objektiv i bagen. 25 mm og 55 mm gir godt standard synsfelt, men vidvinkel 12–24 mm-objektivet er fabelaktig. Det er veldig lett og gjør at jeg kan komme skikkelig nær motivet. Det er ofte nødvendig å komme tett på og vidt siden det kanskje ikke er plass til å gå lenger bak, eller du ønsker kanskje å fylle rammen med en liten detalj for å gjøre det mer interessant.
Jeg liker å få bildet så perfekt som mulig innrammet i kameraet når jeg fotograferer, men det er ikke alltid godt å få til. Kanskje jeg ikke hadde tid til å komme så nær jeg ønsker eller jeg sto lenger unna for å ikke forstyrre øyeblikket. Ikke noe at dette er et problem. Med Sony α7R III og helrammesensoren på 42,4 megapiksler får jeg nemlig oppløsningen og detaljene jeg trenger for å beskjære uten frykt.
Livslang læring
Fremfor alt er der viktig å aldri slutte å lære og praktisere kunstarten. Fotografering bør være en lidenskap, en lidenskap for å forsøke å fortelle en historie fra ditt synspunkt. Nøkkelen er å fortsette å utforske – utforske teknikker, utforske forfattere, sette opp dine egne oppgaver og dine egne begrensninger, og løse problemer med færrest mulig ressurser. Med fotografering blir du aldri utlært, fordi perspektivet ditt endrer seg hele tiden, og det perspektivet blir mer personlig og klokere.
«Historien skapes av mennesker, deres lidenskaper og følelser»