Lett som en fjær

Kaisa Lappalainen

For dyrelivspesialist Kaisa Lappalainen, var det en tur med flotte overraskelser. «Jeg hadde aldri fotografert dyrelivet i Danube Delta før, så det var virkelig interessant å se med egne øyne. Det ligner veldig på Okavango Delta i Botswana. Siden man må reise med båt og fordi så mange av fugleartene var de samme, føltes det faktisk som jeg var tilbake i Afrika».

kaisa lappalainen sony rx10IV en rødbent fugl som går på den grunne delen av en innsjø

© Kaisa Lappalainen | Sony RX10 IV | 560 mm| 1/1000 s ved f/4,0, ISO 400

Sony RX10IV side på

Hun bruker vanligvis et Sony α9-kamera, men denne gangen brukte hun bare RX10 IV. «Det var helt fantastisk. Det er så lett, det er stillegående og uansett forhold eller lys gjorde det jobben sin. Det er en glimrende pakke for fuglefotografering».

 

kaisa lappalainen sony rx10IV et par isfugler som slapper av på en gren

© Kaisa Lappalainen | Sony RX10 IV | 600 mm| 1/1000 s ved f/4,0, ISO 250

Hva fikk henne til å dra til Romania? «Om våren er Danube Delta et viktig stoppested for trekkfugler», forklarer Kaisa, «vi observerte 115 arter i løpet av uken jeg var der. Noen av fuglene har bare en kort stopp før de fortsetter til resten av Europa, men noen av dem blir for å hekke. Det er fantastisk å observere en slik villmark i Europa, så nær storbyer, men likevel så vill».

kaisa lappalainen sony rx10IV 2 hauker som slåss om en fisk de akkurat hadde fanget

© Kaisa Lappalainen | Sony RX10 IV | 585 mm| 1/1000 s ved f/4,0, ISO 500

Kunnskap om feltarbeid er veldig viktig for Kaisa, og selv om hun er en erfaren safarileder, var det avgjørende at hun engasjerte en lokal guide som vet når og hvor artene dukker opp. «Uten en lokal guide er det lett å gå glipp av muligheter. Vi var for eksempel så heldige å få en fantastisk solnedgang og deretter en disig, fargerik soloppgang neste morgen. Vi visste at vi måtte utnytte det til fulle, og guiden viste meg det riktige stedet på dette tidspunktet».

Det er fint å være på rett sted til rett tid, men hun trengte likevel det rette utstyret for å få mest mulig ut av det.

kaisa lappalainen sony rx10IV en isfugl som er i ferd med å lette

© Kaisa Lappalainen | Sony RX10 IV | 600 mm| 1/2000 s ved f/4,0, ISO 250

Den alt-i-ett-allsidigheten til RX10 IV-kameraets 24–600 mm zoomobjektiv var en virkelig god hjelp for disse bildene. Kaisa kunne fotografere bredere og få med mer av miljøet rundt. «Det kan være enkelt å tiltrekkes av RX10 IV-kameraets enorme forstørrelse ved 600 mm», forklarer han, «men for dette bildet ønsket jeg å finne motiver i landskapet også. Ved 24 mm er det enkelt, og jeg var også i stand til å reagere raskt når jeg måtte endre komposisjon. Med RX10 IV får jeg landskap, portretter og actionbilder, alt med det samme, lille kameraet uten at jeg må skifte kamera og objektiver. Det er en enorm vektbesparelse for meg!»

kaisa lappalainen sony rx10IV en flokk fugler hviler på en trestokk i vannet ved soloppgang

© Kaisa Lappalainen | Sony RX10 IV | 170 mm| 1/3200 s ved f/5,6, ISO 400

Størrelse og vekt er viktige faktorer for Kaisa, og vissheten om de gode kvalitetsbildene hun kan få med et så lite kamera har åpnet for uendelige muligheter. «Flyselskapenes vektgrenser kan selvsagt være nokså strenge, særlig på de mindre flyene som går til de øde stedene jeg besøker. Med alt utstyret har det hendt at de ikke vil slippe meg inn i flyet engang! Og lav vekt betyr at du kan gå eller sykle lengre også. Selv når jeg ikke skal ut og jobbe, kan jeg ta med RX10 IV. Og hvis muligheten oppstår, har jeg et 600 mm-objektiv i lomma!»

Når det gjelder å fotografere på avstand, har RX10 IV den rekkevidden du trenger, sier Kaisa, samt innebygd bildestabilisator som sikkerhet ved fotografering av enorme forstørrelser, så du kan være trygg på at hver fjær gjengis perfekt.

kaisa lappalainen sony rx10IV en isfugl som ser på maken som flyr vekk fra grenen

© Kaisa Lappalainen | Sony RX10 IV | 600 mm| 1/800 s ved f/4,0, ISO 160

«Jeg ble virkelig overrasket av de utrolige detaljene», innrømmer hun. «Jeg ble helt satt ut av nærbildene man kan få med et såpass lite og rimelig kamera».

Som fast bruker av Sonys α9, er Kaisa vant med høy ytelse og hurtighet, så hva synes hun om RX10 IV? «Bildene var knivskarpe», ler hun. «Med fugler som letter og foretar raske manøvre er det enkelt å se hvor godt kameraet er, og fokuset holdt seg på dem hele tiden. Jeg brukte så å si de samme AF-innstillingene som på α9-kameraet mitt, så for bevegelige motiv, eller fotografering fra båt, sporer den kontinuerlig», forklarer hun, «men når jeg venter i skjul på at isfuglene skal lande på en gren, handler det mer om å fokusere på forhånd. Med en rammehastighet på 24 fps, kan jeg spore en fugl mens den letter og flyr av gårde, og vite at jeg kan plukke ut det beste øyeblikket».

kaisa lappalainen sony rx10IV en fugl som letter over vannet med bena hengende etter i vannflaten

© Kaisa Lappalainen | Sony RX10 IV | 600 mm| 1/1600 s ved f/4,0, ISO 200

Mens feltarbeidet med å ligge og vente mange timer i regnet eller krype i en kamuflasjedrakt for å unngå å bli oppdaget, kan være krevende for kroppen, passer RX10 IV perfekt til forholdene, sier Kaisa. «På denne tiden av året er det vanligvis rundt 20 ˚C i Danube Delta, men da vi kom dit, var det regn og snø», humrer hun, «men RX10 IV er værbestandig. I begynnelsen lurte jeg på om det ville tåle de røffe forholdene, men det fungerte uansett hva jeg utsatte det for!»

Produkter inkludert i denne artikkelen
DSC-RX10M4
RX10 IV med 0,03 s. AF/25x optisk zoom

DSC-RX10M4

Relaterte artikler