Alpha Universe Story Detail

Lyset blir levende med α7S II

Steve Collins

Når Steve Collins oppdager et problem, løser han det. «Hvis jeg finner noe jeg ikke liker, så er jeg rask med å prøve å finne en løsning, ellers kommer det bare til å irritere meg!»

Det var denne tankegangen som fikk Steve til å utvikle Live Aurora Network med broren sin Tony – en måte for hvem som helst å se nordlyset direkte, i fantastisk kvalitet, på smarttelefonene sine via en app.

steve collins sony alpha 7SII strålende nordlys ser ut som om det skyter ut av silhuetten av et fjell

© Steve Collins | Sony α7S II + 20 mm f/1,4 | 1 s ved f/1,4, ISO 800

Steve så nordlyset for første gang da han var på bryllupsreise med kona si. Han hadde satt en alarm som vekket ham hver time om natta; hver eneste time til han så det. «Etter et par netter så jeg det endelig,» sier han og ler. «Men det var ikke helt slik man ser på bilder. Det hadde ingen farger, det var som en disig, hvit sky.»

steve collins sony alpha 7SII et mykt grønt nordlys gjenspeiles på et rolig hav

© Steve Collins | Sony α7S II + 24 mm f/1,4 GM | 2 s ved f/1,4, ISO 5000

Steve og Tony var bestemte på å se nordlyset i all sin prakt, så de bestilte en reise til Tromsø og lastet ned alle værmeldingsappene de kunne finne. Likevel var det ingen av dem som klarte å forutse nordlyset, og det var da Steve begynte å tenke på webkameraer.

Med webkameraer kunne han sitte inne i varmen og heller gå ut når han faktisk så nordlyset på webkameraet. «Timingen var perfekt! Vi opplevde fem netter på rad med perfekte forestillinger,» forteller han.

«Det var denne turen som gav oss ideen til Live Aurora Network. Jeg hadde lyst til å lage en app som varsler folk om når nordlyset faktisk kan sees basert på direktesendte bilder.»

steve collins sony alpha 7SII dansende nordlys over fjerne fjell og snødekte veier

© Steve Collins | Sony α7S II + 20 mm f/1,4 | 4 s ved f/1,6, ISO 1200

Så hvordan fungerer det egentlig å sette opp en rekke kameraer i flere land og verdensdeler som strømmer direktesendte bilder av nattehimmelen? Steves idé var å lage en algoritme til å observere lysstyrken, fargen, trykket og bevegelsene på nattehimmelen for å kunne forutse nordlyset.

steve collins sony alpha 7SII nordlys og stjerner skinner over en trehytte på island

© Steve Collins | Sony α7S II + 20 mm f/1,4 | 2 s ved f/2,0, ISO 1250

Han startet eksperimentet ved å plassere et overvåkningskamera på et hus på Island for å observere himmelen. Så fort han fant ut at det fungerte, utviklet han ideen. Han byttet til Sony α7S-kameraer, som har fullformatsensorer og langt høyere bildekvalitet enn et overvåkningskamera.

steve collins sony alpha 7SII direktesending fra live aurora network viser et mykt grønt lys over et fjell

© Steve Collins | Sony α7S II + 20 mm f/1,4 | 3,2 s ved f/1,4, ISO 800

Steve innså at hvis Live Aurora Network skulle fungere, så måtte kameraene være plassert på fjerntliggende steder med mørkere himmel. Han fant et firma i USA til å spesialbygge hus til α7S-kameraene, med innebygd vifte, oppvarming, en Windows 10-datamaskin og 4G-ruter, for å sikre nettverksforbindelsen som kreves for bildevisning og kamerakontroll.

Gjennom prosjektets utvikling, har α7S II blitt Steves favorittkamera for Live Aurora Network, sammen med det ultraskarpe FE 24 mm f/1,4 G Master-objektivet. Det har ikke alltid vært et enkelt prosjekt, med mange problemstillinger å løse, som fjernstyring av eksponeringsinnstillingene på kameraene. «Vi har satt de siste kameraene på relé, slik at vi kan bytte mellom direktesendt video og Sony sin kameraprogramvare for fjernstyring. Dette lar oss endre innstillingene slik at vi kan ta bilder.»

steve collins sony alpha 7SII intenst grønt nordlys danser over et fossefall på island

© Steve Collins | Sony α7S II + 20 mm f/1,4 | 1 s ved f/1,4, ISO 800

Tidligere pleide bildene til Steve å være kornete skjermbilder fra direktesendingen, men nå som han kan bruke fjernstyring for å bytte til kameramodus på α7S II kan han produsere JPEG-bilder med så høy oppløsning at de til og med kan brukes til reklameformål.

Det imponerende prosjektet har nå ført til et arkiv med over 450 000 bilder av nordlyset, i tillegg til videoopptak, fra fem kameraer plassert i Norge og på Island. Steve håper å sette opp to kameraer til i nærmeste fremtid; ett på golfbanen Lofoten Links i Lofoten, og ett nær Anchorage i Alaska. Videre er planen å ha 24 kameraer langs hele den nordlige halvkule.

steve collins sony alpha 7SII pilformet nordlys over en steinete strand

© Steve Collins | Sony α7S II + 20 mm f/1,4 | 1 s ved f/1,4, ISO 800

Appen i seg selv har vært en stor suksess, med opptil 14 000 mennesker som ser på nordlyset hver natt. Det originale målet med prosjektet var å hjelpe reisende med å ikke gå glipp av nordlyset, men Live Aurora Network har nå blitt til noe eget.

«Noen sitter hjemme og ser på nordlyset på telefonene sine, eller deler skjermbildet på TV-en,» forteller Steve. «Det er så oppmuntrende når folk sier «Takk for å ha hjulpet meg med å se nordlyset – dette var nummer én på listen over ting jeg må se før jeg dør.» Jeg er stolt over å ha vært en del av det.»

Det som kanskje er det mest spennende med Steves historie? «Jeg var ikke fotograf før, men nå er jeg det!»

Medfølgende produkter

ILCE-7SM2

Alpha 7S II E-mount-kamera med fullformat-sensor

ILCE-7SM2

SEL24F14GM

FE 24mm F1.4 GM

SEL24F14GM

Relaterte artikler


x