Naturen. Veldig nært.

 Gustav Kiburg og Alexander Heinrichs

 Store bilder, små kameraer

Sony RX10 IV tilbyr allsidigheten til et stort kamera med utskiftbare linser i en liten innpakning, som er lett å bruke for den pasjonerte naturfotografen. Med supertelelinsen med oppløsning på hele 600 mm fanger kameraet enkelt inn ekstreme nærbilder.

Fotografene Gustav Kiburg og Alexander Heinrichs forteller hvordan fleksibiliteten til Sony RX10 IV gjør at de kan ta utrolige bilder av dyrelivet, uten at det går ut over bildekvaliteten.

For naturfotograf Gustav Kiburg er fotografering en flukt fra hverdagens kjas og mas. Han sier at han liker å ta bilder av skjønnheten i verden rundt oss. Ikke bare dyr på eksotiske steder, men også de vi finner i bakgården eller i områdene i nærheten. De kan være like flotte.

gustav kiburg sony rx10 IV rødt ekorn
 © Gustav Kiburg | Sony RX10 IV| 1/100s @ f/4, ISO 400

I den andre enden av skalaen forteller fotograf Alexander Heinrichs alltid historier med bildene sine – enten det er fotografering av mote- eller reklamebilder eller dyrelivet på de afrikanske slettene. 

‘Jeg ser etter de spesielle øyeblikkene. Etter en stund begynner du å få en følelse for hva dyret kommer til å gjøre. Jeg tar ikke bilde etter bilde. I stedet venter jeg på det perfekte øyeblikket. Hvert bilde er som et lite stykke kunst. Jeg viser bildet slik det appellerer til meg og min stil’

alexander heinrichs sony rx IV pelikan som lander
 © Alexander Heinrichs | Sony RX10 IV| 1/3200s @ f/2.8, ISO 100

Alexander Heinrichs venter på det spesielle øyeblikket, slik som på dette perfekt timede bildet av en pelikan i ferd med å lande, som ble tatt med RX10 IV.

‘Når du reiser gjennom den afrikanske ørkenen i 45 varmegrader, merker du hver kilo du må bære med deg. Derfor lot jeg ofte det mer klumpete kamerautstyret være igjen og gikk ut for å fotografere med RX10 IV’.

alexander heinrichs sony rx10 IV øgle i namibia

 © Alexander Heinrichs | Sony RX10 IV| 1/1600s @ f/4.5, ISO 100

Allsidigheten til RX10 IV-linsen betyr at det er akkurat som når du tar nærbilder hjemme siden det er telelinsebilder fra stor avstand. Med dette bildet av en kameleon hadde Heinrichs stor nytte av en bildehastighet på 24fps for å fange det rette øyeblikket da kameleonen fanget insektet med tungen. 

For Gustav Kiburg, derimot, er værforholdene noe ganske annet:

‘Jeg oppholdt meg i Norge i tre dager for å fotografere spekkhuggere med RX10 IV. Det var 20 minusgrader og jeg fotograferte spekkhuggere fra en liten RIB-båt. Det var høye bølger og kameraet måtte tåle flere dusjer av saltvann om dagen, men det fungerer fortsatt perfekt.’

gustav kiburg sony rx10IV spekkhugger i norge
 © Gustav Kiburg | Sony RX10 IV| 1/1600s @ f/5, ISO 800

Gustav klarte også å ta ekstreme nærbilder av fugler, til tross for at han sitter langt fra motivene, takket være den kraftige 24-600mm zoomlinsen.

gustav kiburg sony rx10IV nærbilde av fugl med telelinse

 © Gustav Kiburg | Sony RX10 IV| 1/2500s @ f/6,3, ISO 400

Begge fotografer er mer vant til å bruke kameraer med utskiftbare linser, men RX10 IV har mange av funksjonene de bruker i mindre skala. I Namibia utnyttet Heinrichs kameraets store zoomområde til fulle.

‘Jeg tok bare med meg RX10 IV – det er enklere å jobbe med og er raskere. For eksempel fanget jeg inn en elefant som kom helt inntil bilen vår. Hvis jeg hadde måttet skifte linse på det store kameraet, ville de ha tatt for lang tid og jeg ville ha gått glipp av bildet. I stedet zoomet jeg bare ut og fikk bildet.’

alexander heinrichs sony rxIV elefanter i namibia

 © Alexander Heinrichs | Sony RX10 IV| 1/1600s @ f/4.0, ISO 100

Under oppholdet i Norge var det på samme måte for Gustav:

‘Vekten til RX10 IV er 1 kg og på grunn av 4.5-stop optisk stabilisering trenger du ikke å bruke et tre- eller enbensstativ. Du kan holde kameraet lengre slik at du kan reagere raskere. Når flokker av sjøfugl flyr rundt eller jeg venter på at det skal dukke opp en hval, kan jeg fyre løs i én retning og plutselig skjer det noe i den andre retningen som gjør at jeg må reagere; snu og fyre av med det samme. Autofokussystemet er superraskt og reagerer øyeblikkelig’.

gustav kiburg sony rx10IV nordlige halvkule i norge

 © Gustav Kiburg | Sony RX10 IV| 1/2500s @ f/5,6, ISO 400

Gustav foretrekker å fotografere i overskyet vær på grunn av det myke lyset som oppstår, slik som i dette bildet av en havsule. Selv med det svakere lyset kan autofokussystemet og den lange linsen til RX10 IV fange inn dette fantastiske øyeblikket. Han oppsummerer hvorfor RX10 IV er et flott all-round kamera:

‘Det er for folk som vil ha det morsomt utendørs, men ikke ønsker å drasse med en bag full av linser. Det har en alt i ett-løsning; flott ved dårlig lys, med stødig autofokus og så presis søking at det kan fotografere fugler i flukt. Kombinert med muligheten til å ta makrobilder - alle de viktigste tingene folk vil gjøre med et kamera’.

 Topp tips for fotografering av dyreliv 

• Følg med på dyret og vent til det rette øyeblikket for å aktivere lukkeren og ta bildet.
• Bruk lengre fokallengde for makrobilder – alt utover 200 mm. Dette gjør at du kan stå lengre fra motivet slik at du ikke forstyrrer det.
• Ikke vær redd for å gå helt opptil motivet. Ved å bare ha motivet i rammen kan du få et virkelig fantastisk bilde. 
• Gå ut uansett vær, men den beste tiden kan være tidlig om morgenen. Da er ofte dyrene på sitt mest aktive, og insekter soler seg i solskinnet tidlig om morgenen.

 Produkter omtalt i denne artikkelen 
RX10 IV
RX10 IV med 0.03 s. AF/25x optisk zoom
TEST


x