Et panoramasyn 

Dilian Markov

Til daglig jobber Dilian Markov med å fotografere for den bulgarske utgaven av store internasjonale publikasjoner som Elle, Cosmopolitan og Harper’s Bazaar, men han tiltrekkes stadig av reiser og utforsking – og elsker kraften man kan finne i panoramabilder. 

"Ved siden av mitt kreative arbeid, har jeg lidenskap for reising. For noen år siden fant jeg et lite kamera med fine objektiver og en bildekvalitet som gjorde at jeg kunne gå ut på gata og ta bilder av "det virkelige livet" uten sminke og kunstig lys. Ut i fra en spontan tanke tok jeg med familien for å bo i en bobil i en og en halv måned mens vi reiste rundt. Hver dag tok jeg bilder av familien og livet som utspant seg rundt oss"

Med på reisen hadde Dilian sitt Sony NEX-6-kamera, noe som innvirket på typen bilder han tok. Det var en innstilling på kameraet som gjorde at Dilian kunne eksperimentere med å ta panoramabilder, noe han alltid hadde vært fascinert av, men aldri hatt tålmodighet til å drive med.

dilian markov sony nex 6 sort/hvitt fjellandskap i andalucia spania
© Dilian Markov | Sony NEX-6 + 55 mm f/1,8 ZA | 1/500 s @ f/4,0 ISO 100

‘Jeg er veldig dynamisk når jeg jobber. Jeg bruker så å si aldri stativ og jeg er hele tiden i bevegelse for å se "noe nytt," kanskje en gest, et smil eller en naturlig reaksjon hos personen jeg tar bilde av. Det er akkurat det samme når det gjelder fotografering på reiser.’

‘Jeg respekterer presisjonsnivået og tålmodigheten til kollegaene mine, som bruker stativ for å ta "ramme-for-ramme" panoramabilder, men jeg er ikke som dem. Jeg har bare ikke tålmodigheten og det er ikke slik jeg liker å fotografere. Siden jeg oppdaget Panorama-funksjonen, er jeg storfornøyd med mulighetene jeg har når jeg tar bilder.’

For de utrente, med panoramamodusen i Sony-kameraene kan fotografer ta et panoramabilde med en sveipende bevegelse med kameraet. Når kameraet tar bildene, blir de samtidig satt sammen slik at de danner et panoramabilde, noe som fjerner det tunge arbeidet med slike bilder.

 

dilian markov sony nex 6 sort/hvitt fjellandskap i andalucia spania
© Dilian Markov | Sony α6500 + 10–18 mm f/4 | 1/250 s @ f/11 ISO 100

‘Panoramafotografering har alltid tiltrukket meg, uten at jeg har noen forklaring på det. Jeg elsker de åpne, vidstrakte landskapene, med masse plass – i tillegg har lys og vann vært en stor inspirasjon. Denne typen steder gir meg mye energi og et ønske om å fotografere. Når jeg står overfor slike landskaper, er den eneste måten å uttrykke hva jeg ser og føler på, å ta panoramabilder.’

 

dilian-markov-sony-alpha-6000-jente-som-stirrer-utover-havet-i-cannes-panoramabilde
© Dilian Markov | Sony α6000 + 16–50 mm f/3,5–5,6 | 1/320 s @ f/13 ISO 100

Det er naturlig å forvente at de fleste av Dilians panoramabilder er av landskap, men han bruker ofte det brede formatet for å få en alternativ synsvinkel.

‘Jeg jobbet for et internasjonalt kjemikalieselskap og var på forretningsreise til Cannes. Jeg hadde et par timer ledig og tok med kameraet langs strandgaten. Det var midt på dagen og solen var sterk. Det er en vedtatt sannhet at dette ikke er noen ideell tid på dagen for fotografering. Jeg kom til enden av gaten, bak hordene av turister på stranden, og det var da jeg så henne; en ung jente som så forventningsfullt mot skipene ute i bukten. Jeg plukket opp kameraet og tok bilder intuitivt uten å tenke meg om. Jeg visste at jeg bare hadde ett eller to forsøk.Jenta snudde hodet mot kameraet, så på meg og deretter gikk. Men jeg hadde allerede fått bildet mitt. Det var ikke et tradisjonelt panoramabilde, men virkningen var magisk.

dilian markov sony alpha 7II foro di cesare i roma, panoramabilde av solnedgang
© Dilian Markov | Sony α7 II + 35 mm f/2,8 | 1/60 s @ f/4,0 ISO 125

Når det gjelder hvorfor Dilian fortsetter å ta panoramabilder, er svaret ganske enkelt: ‘Jeg har nydelige bilder fra ulike steder rundt om i verden i de klassiske formatene 2/3 og 1/1. Men når jeg utstiller panoramabilder med 2,50 meters lengde, er virkningen ganske spesiell. Når du står foran det, må du snu på hodet for å få med hele bildet. I dette øyeblikket ser jeg i tilskuernes øyne hvordan alle sammen forflyttes mentalt til stedet jeg har fotografert. Virkningen er slående!’

dilian-markov-sony-alpha-7II-idyllisk-strand-i-cuba-som-viser-greiner-stikkende-opp-fra-vannet
© Dilian Markov | Sony α7 II + 35 mm f/2,8 | 1/500 s @ f/16 ISO 100

 ‘Panoramabildene fikk meg til å innse at hvis jeg tok bilder med hjertet, berører det menneskers sjel.’

Dilians beste tips:

Følg hjertet når det gjelder når du skal ta et bilde.

Bruk forskjellige vinkler, med forskjellige objektiver, til du får fram det perfekte bildet. Ikke si deg fornøyd med det første.

Når du redigerer bilder, er det viktig at du er nøye med fargene og kontrastene. Dette er en meget delikat prosess og kan ødelegge bildet fullstendig eller gjøre det mye mer spennende.

Ta bilder med hjertet ditt og når det forteller deg å ta bildet. Se på det med nye øyne før du avgjør om du har gjennomført en perfekt redigering eller om du må gjøre endringer.

Du må ikke bare velge de åpenbare objektene når du fotograferer panorama. Du kan også bruke mennesker i bildene for å tilføre noe annerledes.

 Produkter omtalt i denne artikkelen 
ILCE-6500
α6500 førsteklasses APS-C-kamera av E-typen
ILCE-6000
α6000-kamera av E-typen med APS-C-sensor
ILCE-7M2
α7 II – Kamera av E-typen med fullformatsensor
TEST
SEL1018
E10–18 mm F4 OSS
SEL35F28Z
Sonnar T* FE 35 mm F2,8 ZA
SEL55F18Z
Sonnar T* FE 55 mm F1,8 ZA
SELP1650

E PZ 16–50 mm F3,5–5,6 OSS
Dilian Markov
Alpha universe

Dilian Markov

Bulgaria

Min begrunnelse for å fotografere er å berøre sjelen til andre mennesker.

Vis profil


x