Portretter og pilgrimmer

Alys Tomlinson

En av de største og mest anerkjente fotokunkurransene i verden, Sony World Photography Awards, er en årlig fast begivenhet i fotokonkurransekalenderen. Den blir nå holdt for 12. gang og prisene har som formål å vise frem den beste nåværende fotografen i verden.

Vi traff nylig Alys Tomlinson, vinneren av Photographer of the Year 2018, for å spørre hvordan livet og karrieren har endret seg siden hun ble kronet som toppvinneren med sitt bidrag ‘Ex-Voto’

Kan du fortelle litt om deg selv og hvordan din fotokarriere startet?

Jeg studerte engelsk litteratur og kommunikasjon på universitetet. Der ble jeg med i en kameraklubb. Vi oppholdt oss mye i mørkerommet, og jeg ble etter hvert veldig glad i svart/hvitt-fotografering. Etter studiene flyttet jeg til New York og fotograferte byen på fritiden, noe som tilfeldigvis førte meg til en jobb hos Time Out. Da jeg kom tilbake til Storbritannia, bestemte jeg meg for å satse på en karriere som fotograf. Jeg studerte fotografering ved Central St. Martins.

alys tomlinson falleferdig hus

© Alys Tomlinson

Hva slags kommersielt arbeid driver du med?

Det er veldig variert, egentlig. Jeg lager en masse lederartikler og jobber med noen designbyråer, men for det meste jobber jeg i undervisningssektoren. Det er for det meste bare digitale bilder – og i farger – ganske annerledes enn mine egne prosjekter, men jeg setter pris på allsidigheten.

Ut av nysgjerrighet, hva var det som fikk deg til å delta i Sony World Photography Awards?

Jeg hadde pussig nok vært klar over disse prisene, men jeg var usikker på om arbeidene mine ville passe i noen av kategoriene. Så jeg lot være å melde meg på tidligere. Så fikk jeg en e-post like før fristen gikk ut og fant ut at det var innført noen nye kategorier. En av dem var ‘Discovery’ – og jeg tenkte at arbeidet mitt kunne passe fint der. Jeg må også si at det hadde mye å si at det var gratis å delta! Så jeg tror det bare var noen dager til fristen gikk ut at jeg endelig sendte inn bildene mine, og jeg hadde egentlig ingen tro på at jeg ville vinne.

alys tomlinson portrett av vera i antrekket hennes

© Alys Tomlinson

Og så gjorde du det! Du må ha vært kjempefornøyd?

Det var jeg! Og fullstendig uforberedt på presse- og videointervjuene som fulgte! Men det var fint, og stipendet ga meg muligheten til å dra tilbake og fullføre prosjektet. Jeg hadde nok stillbilder allerede, men jeg hadde lyst til å lage film om Vera, en nonne som bor i Hviterussland, og som jeg fotograferte på begynnelsen av prosjektet. Bakgrunnen min er stillbilder, men heldigvis er assistenten min en dyktig filmskaper. Så vi to reiste til Hviterussland for å bo hos Vera i klosteret, og vi lagde denne flotte filmen, som langt på vei har den samme stilen som bildene mine.

alys tomlinson portrett av vera med foldede hender

© Alys Tomlinson

Dette var første gang du brukte en speilløst Sony-kamera. Hva synes du om det?

Det var ærlig talt en glede å bruke, særlig siden det lagde så lite lyd. Vi filmet under forhold som krevde en svært diskret tilnærming – morgenbønn kl 5 når man kan høre en knappenål falle, for eksempel – og det at α7S II var stille, gjorde at vi kunne overvære scenen uten å være så tydelig til stede.

alys tomlinson nonner som deltar i morgenbønnen.

© Alys Tomlinson

Ved siden av å ha vært i Hviterussland i forbindelse med filmen om Vera; hvordan har arbeidsmengden vært dette året?

Det har vært et sprøtt år siden jeg vant prisen, og det har virkelig endret retningen på karrieren; eksponeringen på grunn av seieren har vært enorm! Jeg har vært så heldig å vinne andre konkurranser også, men denne har så langt vært den absolutt største. Jeg antar jeg har jobbet lenge nok nå til å kalle meg nokså veletablert, men i de seneste månedene har jeg blitt kontaktet av et høyprofilert galleri i London, som har stilt ut mine arbeider i Paris. Jeg jobber også på en bok om prosjektet som har blitt finansiert av Kickstarter, og selv om det var noe jeg håpet å gjøre før prisutdelingen, har jeg klart å nå målene mine veldig raskt på grunn av omtalen i forbindelse med prisen.

alys tomlinson skogstrær gjenspeilet i en bekk

© Alys Tomlinson

Anser du Ex-Voto som ferdig nå, eller er det et prosjekt som kan fortsette i det uendelige?

Det er fristende å si at jeg gjerne kunne fortsette. Det vil alltid være folk som legger ut på pilgrimsreiser, og det kunne vært interessant å se hvor prosjektet ville ført meg hen. Men til syvende og sist mener jeg at utgivelsen av boken markerer en naturlig avslutning på prosjektet.

Finn ut mer om Sony World Photography Awards og se Alys prisvinnende galleri på:


Alys' film "Vera" har premiere i Somerset House i april 2019. Konkurransen avsluttes 4. januar 2019 og det er gratis å delta.

Produkter inkludert i denne artikkelen
ILCE-7SM2
α7S II Kamera av E-typen med fullformatsensor

ILCE-7SM2

SEL50F14Z
Planar T* FE 50mm F1.4 ZA

SEL50F14Z

SEL35F14Z
Distagon T* FE 35 mm F1,4 ZA

SEL35F14Z

SEL85F18

FE 85 mm F1,8

SEL85F18


x