Alpha Universe Story Detail
Alpha Universe Story Detail
Sony World Photography Awards
2020-vinnerne 

Den internasjonalt anerkjente prisutdelingen Sony World Photography Awards er nå i sitt 13. år, og er en av de viktigste hendelsene i fotografiverdenens globale kalender.

Prisutdelingen produseres av World Photography Organisation, og målet er å etablere en plattform for den stadige utviklingen av fotokulturen ved å anerkjenne viktige fotografiske bidrag fra fortiden med Outstanding Contribution to Photography-prisen, i tillegg til å finne fremtidens nye talenter for å promotere og stille ut arbeidet deres verden rundt. Dette oppnår de gjennom prisutdelingen, og ved å integrere en student- og ungdomskonkurranse i tillegg til Sony-stipender til studenter og profesjonelle. Sistnevnte viser hvordan Sony engasjerer seg for fotokulturen ved å utvide forholdet sitt med individuelle vinnere etter prisutdelingen for å utvikle fotografenes karrierer. 

2020-vinnerne i de ulike kategoriene har blitt kåret, og vi gleder oss over å vise dem frem her.

Photographer of the Year | Pablo Albarenga, Uruguay

Pablo Albarenga SWPA-vinner 2020

© Pablo Albarenga, Uruguay, finalist, Professional, Creative, 2020 Sony World Photography Awards

Seeds of Resistance er et prosjekt som kombinerer bilder av landskap og områder som er i fare på grunn av gruvedrift og jordbruksselskaper med portretter av aktivistene som kjemper for å bevare dem. Pablo utforsker båndet mellom forsvarerne og landområdene deres – hellige områder hvor hundrevis av generasjoner av forfedrene deres ligger gravlagt. Hovedpersonene fra historiene sees ovenfra i bildene, som om de legger ned livene sine for hjemmet sitt. 

Open Photographer of the Year | Tom Oldham, Storbritannia

Tom Oldham SWPA-vinner 2020

© Tom Oldham, Storbritannia, Open Photographer of the Year, Open, Portraiture, 2020 Sony World Photography Awards

Black Francis er et svart/hvitt-portrett av Pixies-vokalisten Charles Thompson (også kjent som Black Francis), fotografert originalt for musikkmagasinet MOJO. Tom spurte Francis om å anerkjenne frustrasjonen sin for fotoøkter, og han demonstrerte denne ved å dra i ansiktet sitt med hendene. Resultatet var et uttrykksfullt fotografi som ble hovedbildet for artikkelen.

Student Photographer of the Year | Ioanna Sakellaraki, Hellas

Ioanna Sakellaraki SWPA-vinner 2020

© Ioanna Sakellaraki, Hellas, Student Photographer of the Year, Student Competition, 2020 Sony World Photography Awards

Aeiforia presenterer bilder tatt om natten av solpaneler, vindmøller og batteristasjoner som brukes på den lille, greske øya Tilos, først ute blant middelhavslandene til å gå over til nesten utelukkende fornybar energi. Ioanna vinner Sony Digital Imaging-utstyr verdt 30 000 euro til institusjonen.

Alpha Female Award-vinner | Lily Dawson-Punshon, Storbritannia

Lily Dawson Punshon SWPA-vinner 2020

© Lily Dawson-Punshon, Storbritannia, vinner, Alpha Female Award, 2020 Sony World Photography Awards

Lilys portrett refererer til historiske malerier, mer spesifikt Johannes Vermeer sitt «Pike med perleøredobb», men med en vri fra det 21. århundre. Lily forklarer hvordan fotografiet hennes har som mål å utforske forholdet mellom fortiden og nåtiden, og hvordan de er ulike, men samtidig støtter hverandre. 

Youth Photographer of the Year | Hsien-Pang Hsieh, Taiwan, 19 år gammel

Hsien Pang Hsieh SWPA-vinner 2020

© Hsien-Pang Hsieh, Taiwan, Youth Photographer of the Year, Youth, Street photography, 2020 Sony World Photography Awards

«Hurry» er et bilde av en gatekunstner som ser ut til å gå raskt, men som faktisk står i ro. Hsien-Pang ble inspirert av sin egen erfaring som nylig ankommet student i Tyskland, og ser på dette bildet som sin egen kommentar til det intense hverdagstempoet, og en påminnelse til andre om å senke farten.

Du kan se 2020-utstillingen i det virtuelle galleriet på nettstedet til World Photography Organisation.