Alpha Universe Story Detail
Fortelle historien til en by 

İlkin Karacan Karakuş 

«Gjennom reisefotografi kan vi se utrolige deler av verden på avstand», sier İlkin Karacan Karakuş, «men et virkelig fantastisk reisebilde vil gjøre at den som ser det, vil bestille en flyreise dit.»

Selv om Ilkin har reist over hele verden, er det stedet han kjenner best, og hvor han har skapt noen sine mest ikoniske bilder, hjembyen Istanbul. Ved å ta bilder i den historiske byens gater i mange år, viser İlkins arbeid at det å være kjent et sted kan gjøre bildene enda mer fengslende.

«Jeg finner særpreget til stedet og hvordan det reagerer på lyset og årstidene», forklarer İlkin, «for eksempel om den historiske Ortaköy-moskeen og Bosporos-broen ser best ut i solnedgang, eller ser de bedre ut i soloppgang? Det er bare ved å evaluere alle disse faktorene», sier han, «at du kan være her på riktig tidspunkt, med det riktige utstyret – og der starter muligheten til å virkelig berøre folk.»

İlkin Karacan Karakus sony A7RM3 timelapse av en blodmåne over en moské i istanbul

© İlkin Karacan Karakuş | Sony α7R III + FE 70–200 mm f/4 G OSS | 0,4 s ved f/8,0, ISO 400

Et utmerket eksempel på denne tilnærmingen kan du se på İlkins timelapsebilde av en blodmåne – en begivenhet som bare skjer hvert 149. år – der den som går ned bak det berømte Galata-tårnet. Ved å bruke en bildeinnstilling av tårnet på 200 mm, men allikevel gi månen tilstrekkelig med plass i komposisjonen til å bevege seg over bildet mens den går ned, brukte İlkin intervallfunksjonen på Alpha 7R III, og stilte inn lukkeren til å ta bilde med noen minutters mellomrom gjennom hele hendelsen. «Bildene ble senere satt sammen under redigering», forklarer han, «men det som var vanskelig var å være der for å få de nødvendige bildene. Jeg gjorde undersøkelser i forkant for å få en forståelse av stedet. Jeg dro dit flere ganger før blodmånen for å ta bilder av månen, slik at jeg visste hva som ville fungere og hvor jeg skulle stå. Da jeg våknet neste morgen, så jeg at mange medier hadde brukt bildene mine, og da ble jeg veldig glad», husker han. «Først og fremst fordi jeg fikk introdusere verden for stedet hvor jeg ble født, vokste opp og fortsatt bor.»

İlkin Karacan Karakus sony A7RM2 en trikk i regnet i istanbul

© İlkin Karacan Karakuş | Sony α7R II + FE 70–200 mm f/4 G OSS | 1/160 s ved f/4,0, ISO 1600

«I vakre, levende byer som Istanbul», innrømmer İlkin, «er det ikke vanskelig å finne flotte motiver i gatene. Det kan være en maisselger, barn som spiller fotball eller bytrikken som kjører i regnet … men utfordringen med få disse bildene til å skape følelser hos den som ser på dem er å finne det rette lyset eller de rette omstendighetene – og soloppgang og solnedgang er helt klart en av disse. Den lave solen skaper utrolige lysbrytninger, reflekterer fra gammel stein for å lyse opp portretter eller avslører røyken fra restaurantgriller, og gir gatescener et lag av dis.»

İlkin Karacan Karakuş sony A7RM2 solnedgang over bosporos i istanbul

© İlkin Karacan Karakuş | Sony α7R II + FE 16-35 mm f/4 ZA OSS | 1/100s ved f/4.0, ISO 640

Men soloppgang og solnedgang er også tidspunkter som det kan være vanskelig å oppnå nøyaktige eksponeringer på, og det er da İlkin stoler på det enestående dynamiske området og bitdybden til Sony α7R III. «Jeg foretrekker alltid å ta bilder i manuell modus, og bruke EVF som en veiledning», forklarer han, «og resultatene av dette er veldig gode, men jeg tar også bilder i Raw-modus, noe som betyr at jeg kan kontrollere lys og skygger enklere under redigering. Bruk av de ukomprimerte 14-bit Raw-filene fanger opp alle typer data, så resten er opp til deg, og du er ikke begrenset og kan redigere slik du ønsker.»

İlkin Karacan Karakus sony A7RM2 sittende mann holder et knippe røde hjerteballonger

© İlkin Karacan Karakuş | Sony α7R II + FE 24–70 mm f/2,8 GM | 1/40 s ved f/2,8, ISO 3200

«Utstyr som dette», fortsetter han, «betyr at flyktige øyeblikk i gatene – de som ikke kan oppleves igjen, som dette – er lettere å fange. Det gir deg bedre reflekser, og den beste muligheten til å få teknisk perfekte resultater. Og siden Sonys enheter er så små og lette, har jeg de alltid med meg når jeg er på farten, og jeg kan enkelt bære med meg to kameraer med objektiver på. Jeg har for eksempel 16–35 mm f/4 ZA OSS festet til det ene og 24–70 mm f/2,8 GM festet til det andre, slik at jeg ikke må kaste bort tid på å skifte objektiver og har muligheten til å umiddelbart endre perspektivet.» 

İlkin Karacan Karakus sony A7RM3 solen går ned over bosporos, vignettert gjennom et stjerneformet rekkverk

© İlkin Karacan Karakuş | Sony α7R III + FE 24–70 mm f/2,8 GM | 1/125 s ved f/3,2, ISO 250

«Istanbul er et fascinerende sted», avslutter İlkin, «det er en av de eldste byene i verden, og her har det vært utallige kulturelle ulikheter, trosretninger, ideer, kunst og vitenskap gjennom historien. Istanbul snakker til deg når du går i gatene. Og som en som har bodd her siden barndommen, blant moskeene, kirkene, skolene, strendene og de gamle bygningene, føler jeg at bildene mine blir enda bedre ved at jeg kjenner stedet så godt. Men Sony-kameraene mine gjør det veldig mye enklere å fortelle denne historien.»

Medfølgende produkter
ILCE-7RM3
α7R III 35 mm fullformatkamera med autofokus

ILCE-7RM3

ILCE-7RM2
α7R II med bakbelyst fullformat bildesensor

ILCE-7RM2

SEL2470GM
FE 24–70 mm F2.8 GM

SEL2470GM

SEL1635Z
Vario-Tessar® T* FE 16-35 mm F4 ZA OSS

SEL1635Z

SEL70200G
FE 70–200 mm F4 G OSS

SEL70200G

Relaterte artikler
İlkin Karacan Karakuş
alpha universe

İlkin Karacan Karakuş

Tyrkia

"Fra vi blir født blir vi fortalt hva vi skal gjøre og ikke gjøre av folk som aldri har fulgt sine drømmer. Men jeg fulgte …"

Vis profil


x