Reis lett. Fang flukt. 

Petar Sabol

Fotograf Petar Sabol er beviset på at å bruke et kompaktkamera ikke er et kompromiss. Tvert imot viser Petars bilder at det heller er mange fordeler.

Når du tenker på naturfotografer, er det straks bilder av store kameraer og enda større objektiver man ser for seg. Kroatiske fotograf Petar Sabol er intet unntak. Men da han skulle på et todagersbesøk til Pusztaszer i Ungarn, tok kan i stedet med seg det mindre, og mye lettere, Sony RX10 IV.

“Det var rart for meg å bruke et relativt lite kamera som hadde så bred zoomrekkevidde. RX10 IV har et tilsvarende objektiv på 24–600 mm, noe som er fantastisk å ha i ett kamera. Det betyr at hvis jeg vil reise lett, da er det dette kameraet jeg tar med. Jeg kan ta landskapsbilder med vidvinkelobjektivet på zoomen, og på den annen side er det virkelig flott å ha et objektiv som tilsvarer 600 mm til naturbilder.” 

petar-sabol-sony-rx10IV-nærbilde-av-insekt-som-holdes i fuglenebb

© Petar Sabol | Sony RX10 IV | 1/640 s @ f/5,6 ISO 2500

Objektivet til Sony RX10 IV er imponerende, men det er ikke den eneste egenskapen som gjorde Petar overbegeistret for kameraet. Mye av teknologien man finner i Sonys Alpha-serie har også funnet veien til RX10 IV.

“Det er mange fellestrekk mellom dette kameraet og Alpha-kameraene. Jeg ble raskt kjent med funksjonene. Det var veldig enkelt å stille inn og jeg kunne bare begynne å bruke med det samme.”

Mens telefotoobjektiver er et selvsagt krav for naturfotografer, er det andre funksjoner som er mindre synlige og skjult inni kameraet. En av disse er bildehastigheten; jo raskere kameraet tar bilder, desto større sannsynlighet for at man kan fange inn et magisk øyeblikk.

petar-sabol-sony-rx10IV-to-hvite-fugler-som-flyr-asymmetrisk-mot-blå-himmel.

© Petar Sabol | Sony RX10 IV | 1/1250 s @ f/4,0 ISO 200

“Et av mine favorittbiler tatt med RX10 IV, er av to hvite fugler som flyr med vingene i motsatte posisjoner. Den ene fuglen har vingene oppover, og den andre har vingene nedover. Dette bildet var mulig på grunn av bildehastigheten til RX10 IV på 24 fps. Det gjorde at jeg kunne fange det perfekte øyeblikket. Jeg har andre rammer i sekvensen, men de er ikke like synkroniserte som det bildet. Jeg tok det i den rette brøkdelen av et sekund.”

Fotografere med 24 fps er én ting, men å kunne autofokusere objektivet mens du gjør det er noe helt annet.

petar-sabol-sony-rx10IVa-fugl-som-trekker-en-fisk-opp-av-vannet-rett-etter-å-ha-fanget-den

© Petar Sabol | Sony RX10 IV | 1/500 s @ f/4,0 ISO 100

“Det er en svært høy bildehastighet for bilder som er presist fokusert, selv ved fotografering med 24 fps. Autofokus er meget responsivt, og jeg ble imponert over hvor raskt det låser seg på målet, slik som med bildet jeg tok av to eurasiatiske skjestorker i flukt. Deretter sporer kameraet fuglene perfekt, og hvis noen objekter kommer inn i rammen og forstyrrer scenen – for eksempel noen greiner – vil AF fortsette å spore uten hensyn til disse. Det er fortsatt låst til objektet. Du føler deg mektig med dette kameraet.”

Til syvende og sist er det bildekvaliteten som teller. Den 1” store 20,4 megapiksel-sensoren inne i RX10 IV gir heldigvis ikke bare god oppløsning, men også imponerende dynamisk rekkevidde for maksimal klarhet i både lyse og mørke områder.

petar-sabol-sony-rx10IV-nærbilde-av fugl-som-holder-en-kakerlakk-i-nebbet

© Petar Sabol | Sony RX10 IV | 1/500 s @ f/4,0 ISO 100

“Jeg er vant til å ha 42 megapiksler med α99 og α7R III, men 20 megapiksler går fint, særlig når det brukes med zoomrekkevidden. Jeg oppdaget at den ekstra zoomen gjorde at jeg ikke trengte å beskjære så mye. Så 20-millioner-piksler går helt fint. Selv når jeg bruker de høyere ISO-sensitivitetene, er bildekvaliteten fremdeles veldig god. Jeg er veldig imponert over ytelsen til sensoren sammenlignet med de større fullrammesensorene jeg har brukt tidligere.”

Det er ikke bare ting på lang avstand RX10 IV kan fange inn, objektivet er også fantastisk til nærbilder, noe Petar brukte til sin fordel for å ta bilder av øynestikkere.

petar-sabol-sony-rx10IV-nærbilde-av-øyenstikker-som-sitter-ytterst-på-en-kvist

© Petar Sabol | Sony RX10 IV | 1/125 s @ f/5,6 ISO 640

“Kameraet har enestående nærbildeegenskaper. Når du ser nøye, kan du virkelig se de små detaljene; på fasettøyne kan du se alle de små øynene, som punkter. På noen av mine øyenstikkerbilder kunne jeg ha kommet enda nærmere objektet, men jeg velger å la det være litt rom rundt objektet for å få fotoet mer iøynefallende.” 

petar-sabol-sony-rx10IV-sommerfugl-som-sitter-ytterst-på-en-krøllete-bladstilk

© Petar Sabol | Sony RX10 IV | 1/30 s @ f/8,0 ISO 125

“Sommerfuglen er faktisk bitteliten og tatt med 600 mm, men jeg kom veldig nær, nesten som med et makroobjektiv. Jeg fikk et fint dybdefelt slik at hele sommerfuglen var i fokus, men likevel en uklar bakgrunnen slik at det ikke distraherer deg fra å se på objektet.”

Alt i alt har Petar funnet ut at RX10 IV er et flott kamera til naturfotografering, og han vurderer å ta det med seg i tillegg til hans α7R III. ‘Du kan nesten få DSLR-ytelse i ett kamera, uten å måtte skifte objektiv i det hele tatt.’

 Produkter omtalt i denne artikkelen 
DSC-RX10M4
RX10 IV med 0,03 s. AF/25x optisk zoom
Petar Sabol
alpha universe

Petar Sabol

Kroatia

Jeg prøver alltid å få bildene mine til å se bedre ut, uansett hvor lang tid det tar og hvor mye arbeid det krever. Hver eneste ingrediens må være til stede; lys, komposisjon, moment, historie og teknisk perfeksjon. På den måten presser jeg grensene enda lengre og nyter skapelsesprosessen.

Vis profil


x