Ny, resirkulert emballasje for aibo

En ny, revolusjonerende emballasje har sett dagens lys. aibo kommer mykt innpakket og beskyttet mot skade, i en filtemballasje som er fremstilt fra 50 % resirkulerte PET-plastflasker (polyetylentereftalat).

Redusere, gjenbruke og resirkulere – prinsippene til Sony for miljøvennlig design

I tråd med den globale miljøplanen til Sony, Veien til null, fortsetter vi å jobbe for å redusere forbruk og øke gjenbruk og resirkulering av materialer på tvers av alle produkter og forretningsaktiviteter.

Beskyttelse av verdifulle ting

aibos nye, resirkulerte emballasje omslutter og beskytter den til aibo kommer til en ny familie. Den er produsert av en filttype som bruker resirkulert materiale fra plastflasker, og kan formes til aibo eller andre produkter.

Bilde av prisbelønt, bærekraftig emballasje
Prisbelønt, bærekraftig emballasje

Anerkjent i Asian Packaging Federations prestisjetunge AsiaStar Awards    

Asian Packaging Federation har tildelt den prestisjetunge prisen AsiaStar 2018 i kategorien Eco-Package (bærekraftig emballasje) til aibo-emballasjen utviklet av Sony. Prisen anerkjenner emballasje "designet med spesielt hensyn til emballasjens og produktets miljøpåvirkning gjennom hele levetiden".

Slik er emballasjen laget

Fra plastflasker til aibos nye emballasje

Plastflasker [1] samles inn, [2–3] kuttes i strimler, [4] tilsettes 50/50 i ny "ull" av polyetylentereftalat og veves til et 3 mm tykt filtark, som [5] leveres i ruller og [6] formes til [7] den nye emballasjen for aibo.

Ikonisk emballasjedesign for et ikonisk produkt

En utfordring som krever både design og teknologi

Designere og ingeniører samarbeidet om å oppnå både miljømålene og konseptet om aibos oppvåkning fra beskyttende emballasje, med fokus på design, kostnader og ripebestandighet. Den høye andelen av resirkulert materiale var en utfordring i seg selv.

Nytt resirkuleringsnivå gjennom nyskapning

Når man øker andelen av resirkulert materiale i tekstiler, kan det redusere "bindetettheten", noe som kan skape problemer når det gjelder styrke og bevaring av formen. Derfor må resirkulert materiale vanligvis blandes med en større andel nytt materiale. I emballasjen til aibo brukte vi filt sammen med en eksklusiv prosess, som gjorde at andelen materiale fra plastflasker kunne økes til hele 50 %.

Integrert enkel struktur

Emballasjen til aibo er laget av formet PET-filt som både polstrer og demper støt. Emballasjen er unik, med 50 % resirkulert materiale og en nyskapende trelagsstruktur med hul innside, og gir både støtdempende beskyttelse og et sterkt ytterdeksel.

Bevaring av ressurser og et bedre førsteinntrykk

Produkter som transporteres i pappesker, må vanligvis beskyttes mot vann og støv med ekstra poser og deksler. De tette fibrene i filtemballasjen til aibo er mye mer bestandig mot støv utenfra, slik at det ikke er behov for ekstra beskyttelse. Det betyr bedre bevaring av ressurser og et flott førsteinntrykk når du møter aibo for første gang.

Helt uten blekk

Siden navnet til aibo er preget i stedet for trykt på emballasjen, er det ikke behov for de forskjellige kjemikaliene og oljeproduktene forbundet med blekk, noe som bidrar til å redusere miljøpåvirkningen.

Motohiro Sato

Avdeling for emballasjedesign og -konstruksjon

Avdeling for produksjonsdesign
Sony Global Manufacturing & Operations Corporation

Bilde av Motohiro Sato

Vi begynte å designe emballasjen til aibo med et mål om å bruke 50 % resirkulert materiale fra PET-flasker. Utfordringen denne gangen var å øke dette fra prosentandelen på 30 % prosent som vi oppnådde året før.
Vi fortsatte å strebe etter en god materialfølelse og å gi et inntrykk av at aibo sov, noe som gjorde formen til filten kompleks og vanskeligere å designe og produsere, men vi klarte å overvinne disse utfordringene og oppnå det vi ønsket.
Vi fortsetter å jobbe med miljøpåvirkningen til emballasjen vår og har som mål om å øke andelen av resirkulert materiale fra plastflasker enda mer.

Bilde av Kenichi Hirose
Kenichi Hirose

Grafisk designer

Kreativt senter
Sony Corporation

I 2014 hadde vi et mål om å utvikle en ny type emballasje og begynte å lage feltemballasje. Først måtte vi gjøre oss kjent med fiberkomponenten i filtmaterialet vårt, så vi lagde en rekke prototyper med ulike ingrediensandeler, produksjonsmetoder og så videre. Deretter prøvde vi å produsere filtemballasjen med PET-materiale resirkulert fra velkjente plastflasker.
Med denne emballasjen, som er kundens første møte med aibo, pakket vi inn hele aibo i det sterke og myke materialet. Emballasjen omslutter og beskytter aibo. 
I tiden fremover skal vi produsere enda mer avansert emballasje, med et mål om å nærme oss 100 % resirkulert materiale. Forhåpentligvis vil denne typen emballasje føre til økt miljøbevissthet blant forbrukere.

aibo

slipp vidunderet løs