GRUNNLEGGENDE OM OBJEKTIVER

Termliste for objektiver

Sirkulær blenderåpning

Hvis en blenderåpning har 7, 9 eller 11 blader, blir formen på åpningen en mangekant med 7, 9 eller 11 sider når blenderåpningen gjøres mindre. Dette har en uheldig effekt på defokuserte lyspunkter i bilder, som fremstår som mangekantet i stedet for runde. α-objektiver overvinner dette problemet med en unik utforming som sørger for at blenderåpningen er en nærmest perfekt sirkel fra største åpning og ned to trinn. Resultatet blir jevnere og mer naturlig defokusering.

Sammenligning av utforming av blenderåpning [1] Vanlig blenderåpning [2] Sirkulær blenderåpning

Glass med ekstra lav brytningsindeks (ED) / Super ED-glass

Ved lengre fokallengder får objektiver med vanlig optisk glass problemer med kromatisk aberrasjon, noe som fører til bilder med lavere kontrast, fargekvalitet og oppløsning. ED-glass ble utviklet for å motvirke slik problemer, og det brukes i utvalgte objektiver. Glasset demper den kromatiske aberrasjonen ved telefoto og gir overlegen kontrast i hele rekkevidden, selv ved store blenderåpninger. Super ED-glass gir forbedret kompensasjon for kromatisk aberrasjon.

[1] Glass [2] ED-glass [3] Super ED-glass [4] Fokalplan

Belegg med flere lag

Selv om det meste av lyset som treffer et optisk glass, går rett gjennom, blir noe av det reflektert og skaper gjenskinn og dobbelkonturer. Man unngår dette ved å legge et tynt lag med antireflekterende belegg på linsens overflate. α-objektiver bruker et eksklusivt type belegg for effektivt å undertrykke slike problemer fra en rekke ulike bølgelengder.

Antireflekterende nanobelegg

Antireflekterende nanobelegg fra Sony gir et objektivbelegg med en presis og jevn nanostruktur som gjør det mulig med nøyaktig lysgjennomstrømming samtidig som refleksjoner som fører til gjenskinn og dobbeltkonturer, reduseres. De refleksjonsreduserende karakteristikkene til det antireflekterende nanobelegget er bedre enn vanlige antireflekterende belegg, inkludert belegg med en ujevn nanostruktur, og dette belegget gir betydelig bedre klarhet, kontrast og bildekvalitet.

[1] Innfallende lys [2] Reflektert lys [3] Overført lys [4] Glass [5] Antireflekterende belegg [6] Antireflekterende nanobelegg

Bilde tatt med antireflekterende nanobelegg

Med antireflekterende nanobelegg

Bilde tatt uten antireflekterende nanobelegg

Uten antireflekterende nanobelegg

Asfærisk objektiv

Sfærisk aberrasjon oppstår når lysstråler fra en enkel sfærisk linse treffer bildeplanet på en forskjøvet måte, og dette skyldes en forskjell i lysbrytningen på ulike steder i linsen. Denne forskyvningen kan forringe bildekvaliteten i objektiver med stor blenderåpning. Løsningen er å bruke en eller flere spesialformede asfæriske elementer i nærheten av blenderen for å forhindre denne forskyvningen, slik at bildet blir skarpt og har god kontrast selv ved største blenderåpning. Man kan også bruke asfæriske linser andre steder i objektivet for å redusere forvrengninger. Gode asfæriske linser kan redusere antall nødvendige elementer, noe som gir mindre og lettere objektiver.

[1] Sfærisk linse [2] Asfærisk linse [3] Fokalplan

Avansert asfærisk

Avanserte asfæriske (AA) elementer er en videreutviklet variant som har et ekstremt tykkelsesforhold mellom sentrum og kanten. AA-elementer er svært vanskelige å fremstille og avhenger av den mest avanserte støpeteknologien som finnes, for å få den presise formen og overflaten som er nødvendig. Resultatet er en stor forbedring i reproduksjon og gjengivelse.

XA-linse (ekstremt asfærisk)

Det er mye vanskeligere å produsere asfæriske linser enn enkle sfæriske linser. De nye XA-elementene (ekstremt asfærisk) gir ekstremt nøyaktig overflatepresisjon som holdes innen 0,01 mikrometer med nyskapende fremstillingsteknologi. Dette gir en overlegen kombinasjon av høy oppløsning og den vakreste bokehen du noensinne har sett.

[1-1] Vanlig asfærisk linseoverflate [1-2] Uønsket bokehresultat [2-1] XA-linseoverflate (ekstremt asfærisk) [2-2] Vakkert bokehresultat

ZEISS® T*-belegg 

Det er viden kjent at objektivbeleggteknologien – damppåføring av et tynt, jevnt lag på objektivoverflaten som reduserer refleksjoner og maksimerer overføring – opprinnelig ble patentert av ZEISS®. Det var også ZEISS® som utviklet og beviste at belegg med flere lag er svært effektivt på fotoobjektiver, og det er denne teknologien som ble til T*-belegg.

Før det ble vanlig med belegg på objektiver, reflekterte linsene en stor del av lyset, og dette reduserte overføringen og gjorde det vanskelig å bruke objektiver med flere linser. Med mer effektive belegg kunne man utvikle mer kompleks optikk med mye bedre ytelse. Ved å redusere refleksjonene internt i objektivet fikk man også mindre gjenskinn og bedre kontrast.

ZEISS T*-belegget brukes ikke på et hvilket som helst objektiv. T*-symbolet kan bare brukes på objektiver som har flere elementer og har oppnådd den nødvendige ytelsen i hele den optiske banen. Symbolet er derfor en garanti for høy kvalitet.

[1] Lyskilde [2] Bildesensor [3] Redusert refleksjon

Intern fokusering (IF)

Bare den midtre gruppen i det optiske systemet beveger seg for å fokusere, så lengden på objektivet endres ikke. Fordelene med dette er rask autofokus og en kort minste fokusavstand. Dessuten roteres ikke filtertråden foran på objektiv, noe som er veldig praktisk hvis du bruker polariseringsfilter.

Bakre fokusering (RF)

Når bare den bakre linsegruppen flyttes i forbindelse med fokus, kan objektivet fokusere raskere og på kortere avstander. Det blir også enklere å betjene kameraet med polariseringsfilter fordi den fremre delen av objektivet ikke roterer.

Objektivrør i aluminiumslegering

Aluminiumslegering brukes i G-objektiv og andre avanserte objektiver for å sikre en høy optisk ytelse. Materialet er lett og solid, og det tåler temperatursvingninger godt.

Fokusrekkeviddebegrensning (FRL)

Med denne funksjonen sparer du noe tid under AF-betjening ved å begrense fokusrekkevidden. For makroobjektiver kan denne grensen både være nær og langt unna (som vist). På SAL70200G er grensen kun satt til langt unna. På SAL300F28G kan du velge enten langt unna eller en egendefinert grense.

Fokusknapp (FHB)

Når du har justert fokuset slik du vil ha det, trykker du på denne knappen på objektivet for å låse fokuset på den avstanden. Du kan også tilordne forhåndsvisningsfunksjonen til denne knappen via kameraets innstillinger.

Direktedrevet supersonisk bølgemotor (DDSSM)

Et nytt DDSSM-system brukes til presis posisjonering av den tunge fokusgruppen som kreves for fullformat. Dette gjør det mulig med presis fokus selv på objektivets grunneste dybdeskarphet. DDSSM-systemet er også svært stillegående, så det passer utmerket til å ta opp video der fokus stadig skifter.

Supersonisk bølgemotor (SSM)

SSM er en piezoelektrisk motor som bidrar til jevn og lydløs AF-bruk. Motoren gir høyt dreiemoment ved sakte rotasjon samt umiddelbar start- og stopprespons. Den er også ekstremt stillegående og bidrar til å holde autofokus stille. Objektiver som har SSM, har også en stillingsdetektor som registrerer mengden objektivrotasjon, en faktor som forbedrer presisjonen til autofokusen.

SSM består av en rotor (til venstre), en stator (til høyre) og piezoelektriske elementer.

ADI-blitsmåling

Blitsmålingen avansert avstandsintegrering er tilgjengelig når den innebygde blitsen, eller en ekstern blits av typen HVL-F60M / HVL-F43M / HVL-F20M, brukes med et objektiv som har en innebygd avstandskoder.* Den gir automatisk måling som praktisk talt ikke lar seg påvirke av refleksjoner i motivet eller bakgrunnen. Koderen gir presis informasjon om avstanden, og denne informasjonen brukes til å regulere blitsens lysstyrke. Denne målingen gir jevnt over bedre eksponeringer enn vanlig TTL-blitsmåling (via objektivet), som kan forvirres av svært reflektive eller svært mørke områder i motivet eller bakgrunnen.

Avstandskoder

Avstandskoderen er en objektivkomponent som registrerer posisjonen til fokusmekanismen og sender et signal til prosessoren for å måle avstanden til motivet. Denne funksjonen er for eksempel veldig praktisk når du bruker blits, for den kan avgjøre hvor mye ekstra lys du trenger. Avstandskoderen er en viktig brikke i ADI-blitsmåling, som gir nøyaktig blitsmåling uten å la seg påvirke av refleksjoner i motivet eller bakgrunnen.

Smooth Autofocus Motor (SAM)

SAM-objektiver bruker ikke fokusmotoren i kamerahuset, men har en innebygget autofokusmotor som driver fokuselementgruppen direkte. Siden den innebygde motoren roterer fokusmekanismen direkte, er betjeningen betydelig jevnere og mer stillegående enn på vanlige kamerakoblede autofokussystemer.

Objektivbasert optisk bildestabilisering (OSS)

Gyrosensorer som er innebygd i objektivet, registrerer selv små bevegelser, og stabiliseringslinsen er forskjøvet på en presis måte som motvirker eventuelle uskarpheter. Bruken av presise og stillegående lineære motorer og teknologi som er hentet fra avanserte proffvideokameraer fra Sony, resulterer i uvanlig stillegående og effektiv bildestabilisering som gir både gode videoer og stillbilder.

Aktiv modus (Aktiv modus OSS)

Hvis du beveger deg mens du tar opp video, får du mer bevegelse i kameraet, og dette kan føre til mer uskarphet. Vanlige bildestabiliseringssystemer er ikke gode på å kompensere for denne typen bevegelser, men aktiv modus bruker større bevegelser for å kompensere, noe som gir bedre stabilisering for flere typer bevegelser. Stabilisering i vidvinkelenden er betydelig bedre, slik at du kan ta opp håndholdte videoer med minst mulig uskarphet.

Jevn og fleksibel motorisert zoom (PZ)

α-objektiver fra Sony med motorisert zoom gir bedre kontroll og flere muligheter for spennende videoer med jevn zoom som det er vanskelig å oppnå manuelt. Detaljer som jevn akselerering er også viktig, og sporingen er selvsagt utmerket i hele zoomrekkevidden. Alt dette muliggjøres av en kombinasjon av moden teknologi fra videokameraene våre og avanserte nyskapinger, fra optisk og mekanisk utforming til original utløserteknologi, som jobber side om side i et nøye utformet hus. Intern zoom er nok en fordel: Lengden på objektivet forblir likt mens du zoomer, og røret roterer ikke, slik at du kan bruke polariseringsfilter og andre posisjonsavhengige filtre uten ekstra støtte.

Smooth Motion Optics (SMO)

SMO (Smooth Motion Optics) er en optisk design fra Sony for utskiftbare objektiver, og den er spesielt utviklet for å bidra til å oppnå best mulig bildekvalitet og høyest mulig oppløsning på bevegelige bilder.

SMO-designen løser tre hovedproblemer som er avgjørende for videoskaping:

– Fokusforskyvning (en ustabilitet i visningsvinkel når du fokuserer) minimeres effektivt ved hjelp av en intern fokusmekanisme.

– Små fokusforskyvninger som kan oppstå under zooming, reduseres med en spesiell mekanisme for sporingsjustering.

– Sidebevegelser langs den optiske aksen ved zooming elimineres ved hjelp av en intern zoommekanisme som holder lengden til objektivet konstant ved alle fokallengder.

Det nødvendige presisjonsnivået krever både nøyaktig utforming og konstant overvåkning i løpet av fremstillingen, med det er absolutt verdt det når man ser fordelene med objektiver med stor blenderåpning for video, spesielt på store sensorer.

Fluorbelegg

Det eksponerte frontelementet på ethvert objektiv kan bli tilgriset av vann, gjørme, olje, fingeravtrykk og andre ting som ikke bare gjør bildekvaliteten dårligere, men som i noen tilfeller ødelegger objektivet. Sony har en god løsning på dette med et fluorbelagt frontelement som resulterer i en større vannkontaktvinkel, noe som igjen reduserer objektivets fuktbarhet og effektivt avverger forurensende stoffer. Vann- eller oljebasert skitt som likevel skulle feste seg til objektivet, kan enkelt tørkes vekk. Fluorbelegget beskytter dermed ikke bare de dyrebare objektivene, det sørger også for at du ikke trenger å bekymre deg om å holde dem rene ute i feltet.