ARTISTINTERVJUER MED SONY

Chiyomaru Shikura

Musikkprodusent for klassiske spill som Fire Pro Wrestling og Clock Tower, produsent for den populære gruppen Akihabara og komponist av animerte sanger.

Fremtiden til musikkbransjen

Chiyomaru har mange baller i luften i musikkverdenen. Han er produsent for spillmusikk og for popgrupper, administrerende direktør, og til og med låtskriver. Vi snakker med ham om hvordan høyoppløselig lyd kommer til å påvirke fremtiden til musikkbransjen.

Intervjuet av blueprint / Foto av Yohei Takeuchi

Spørsmål: Du vet svært mye om alle aspekter ved lydteknologi, og du underviser til og med om digital komprimering. Hva tenker du om høyoppløselig lyd som musikkilde?

Svar: Tja, jeg husker at jeg hørte høyoppløselig lyd da det først dukket opp. På den tiden kunne man ikke bare lytte til det via en Walkman®, og jeg tenkte at det kanskje fungerte bra til spesielle anledninger. Men nå tenker jeg at det burde jo brukes mye mer, spesielt til komponering. Lyden er helt annerledes enn den du får fra CD-er.

Spørsmål: Hvorfor er det så fascinerende å lytte til høyoppløselig lyd?

Svar: Det fantastiske er at du faktisk kan kjenne det når sangeren puster – det er som om du er rett ved siden av musikerne i studioet.

Spørsmål: Du jobber for tiden med stemmeskuespillere og plateselskapet «Stand Up! Project». Er stemme et nytt fokus for deg?

Svar: Absolutt. Selskapet vårt lager CD-er for unge jenter. Vi bruker hodeformede mikrofoner og spiller av all lyden fra dem: Du lærer raskt å skjønne hvem som snakker til deg, og fra hvilken retning. Den rike klangen i høyoppløst lyd får det virkelig til å høres flott ut.

Spørsmål: Hva er folks forventninger til musikk i vår nye, høyoppløste hverdag?

Svar: Det lyttere virkelig vil ha – og kjøpe – er musikk som gir dem lyst til å eie den. Når du hører musikk på en flott, høyoppløst spiller, er den så mye bedre at du bare må ha den, må eie den selv.

Spørsmål: Hvordan tror du høyoppløselig lyd kan påvirke de mange musikalske aktivitetene dine?

Svar: Vel, hvis høyoppløselig lyd slår an, så vil man ha behov for «håndverkere» som kan skape autentisk, ny lyd. Jeg kan også forestille meg at man kan bruke høyoppløselig lyd til å tolke klassiske mesterverk på nytt.

Marty Friedman

Fra gitarist i metalbandet Megadeth til hengiven JPOP-fan – her får du høre mer om Martys historie og tanker om høyoppløselig lyd.

Slik artisten tenkte det

Hør selv de fineste lydnyansene i studiokvalitet med høyoppløselig lyd. Vår lidenskap for musikk forener hver eneste komponent fra signal til høyttaler, mens avansert teknologi som digital oppskalering bidrar til å skape den ultimate lytteopplevelsen.