Et stykke hverdagsliv 2018

Myk minimalisme
Integrere visningsopplevelsen i hverdagslivet

Hva må designere fokusere på? Noe av det viktigste er å finne ut av hvordan man skal plassere TV-er på et behagelig, naturlig sted i rommet og legge til rette for disse enhetene i dagliglivet. Denne visjonen kombineres med «myk minimalisme», et konsept som fusjonerer varme, imøtekommende former og teksturer med minimalistiske oppsett som gjør visningsopplevelsen enda bedre.

Rommet mellom harmoni og betoning

Når designere ser på hvordan man kan få TV-er og rom til å harmonere på, er kunst ofte en inspirasjon. Kunst og skulpturer glir naturlig inn i rommet selv om de inneholder visuelle elementer som skriker etter oppmerksomhet. Ved å blande elementene harmoni og betoning, to tilsynelatende uforenlige egenskaper, fyller kunsten rom med unike toner som gir en følelse av komfort og luksus. Konseptet «myk minimalisme» fokuserer på å forene det diskré og det bemerkelsesverdige i TV-ens utseende som et faktisk objekt.

Enkel å være rundt: en viktig egenskap for personer og TV-er

Hvis TV-er hadde hatt den balansen, hadde folk vært i stand til å konfigurere dem på flere vis – og den friheten kunne gjort TV-er til en større del av folks hverdagsliv. For å gjøre dette mulig må et TV-design være varmt. Det kan være vanskelig å være komfortabel rundt en person som er isolert og tilbaketrukket. Det samme gjelder for TV-er. Selv om et minimalistisk design er viktig for at folk skal fordype seg i seeropplevelsen, er det en fare for at designet kan bli kaldt og uorganisk hvis det er for minimalistisk.

Det er det grunnleggende premisset bak myk materialisme, en tilnærming der designere bruker myke detaljer, betagende materialer og teksturer og varme farger, for å gjøre et minimalistisk design mindre kaldt. Hva blir resultatet av dette? En TV som forbløffer deg når den er slått på, der uvesentlige elementer har blitt fjernet for at den skal se enda bedre ut, men som samtidig passer inn i omgivelsene på en god måte når den er slått av, i harmoni med rommet som et kunstverk. Vi lever i en tid der enkelhet og komfort er viktigere enn noensinne. Det er denne konteksten myk minimalisme springer ut av, og konseptet er en ny definisjon av hva en TV kan være.

Slik kan nye verdier springe ut av antinomi

Vi forsøker hele tiden å finne nye opplevelser og ny verdi i antinomien, de motstridende, paradoksale elementene i design. Konseptet «myk minimalisme» er i bunn og grunn et forslag om en «hvit svart». På den ene siden har den en tydelig visuell tilstedeværelse, men på den annen side går den i ett i rom med et videosystems kalde, tilbaketrukne følelse. For oss lå fokuset på å utvikle en TV som kunne balansere disse to motstridende dimensjonene og være i takt med dagens levemåter.

Tako, sjefsdesigner

Minimalisme med myk stil

AF9 med OLED-skjerm er en mesterlig kombinasjon av syns- og lytteopplevelsen. Og alt dette er komprimert i én plate – skjermen, som bare har et stativ på baksiden som holder den oppe. Utløseren og subwooferen er plassert inne i stativet. Formen og materialene gir et mykt inntrykk, med en avrundet innfatning og bakpanel dekket av stoff. Disse egenskapene gir AF9 et slående visuelt nærvær samtidig som den glir inn i omgivelsene.

Tekstur med funksjon

ZF9 med ultrahøy bildekvalitet er en filmskapers drøm. Innfatningen har en svart, flekkete utførelse tilsvarende et digitalt speilreflekskamera, som er motstandsdyktig mot hakk og riper og skiller seg ut mot det metalliske utseendet til resten av TV-en. Det minimalistiske utseendet omfatter også stativene, som er støpt i aluminium. ZF9 karakteriseres av en naturlig eleganse og føles dermed som et kunstverk.

Skjermen slås av, men det gjør ikke stilen

Det er ikke alt i et rom som har en funksjon – kunst og skulpturer gjør egentlig ingenting. En TV som ikke brukes, tilhører også den kategorien. Kunstverk gir en energi og verdi ved bare å være til stede – og vi ville se om vi kunne lage TV-er som kunne gjøre det samme. Det er derfor vi har tilnærmet oss et nytt perspektiv ved å utvikle konseptet «myk minimalisme». I stedet for å se på TV-ens fysiske tilstedeværelse som en forstyrrelse man må fjerne, så vi på den med nye øyne som en meningsfull gjenstand

Yokota, sjefsdesigner

En tilstedeværelse som fremhever rommet

BRAVIA®-stativet, som ligner en flott skulptur, har en enkel struktur med et firkantet metallstativ som er i kontakt med den underliggende overflaten på individuelle punkter – et design som skaper den samme unike følelsen av balanse og spenning som du finner på et kunstgalleri.

Takket være den robuste stativkonstruksjonen, med en omvendt V-form som gjør den mer stabil, kan TV-en plasseres en rekke steder og være i perfekt harmoni med estetikken i ulike rom.

Denne BRAVIA OLED-TV-en har et minimalistisk design med to paneler, et for stativet og et for skjermen. Ved å avrunde kantene på panelet understreket teamet den slanke formen på designet for å gi det en lettere, luftigere følelse.

Komfortabel solidaritet

Ofte er det blandingen av ulike ting i et rom som får hele rommet til å fungere. For å inkorporere den typen utfyllende heterogenitet i BRAVIA™ stilte designteamet kantene på stativet og soundbarkabinettet inn på linje med hverandre – to visuelt ulike elementer – for å gi TV-en et mer behagelig utseende.

De jevne, behagelige konturene i håndlagd arbeid

Håndlagde former har en naturlig evne til å gi oss en perfekt passform – uansett om du holder en plate i hånden, sitter i en stol eller tar tak i et verktøy. BRAVIA®-designteamet forsøkte å fange opp den følelsen gjennom diverse finjusteringer – som å avrunde kantene på innfatningen og soundbarkabinettet for å få en myk, behagelig form.

Mønstre og materialer som avslører funksjonell skjønnhet

BRAVIA®-designerne tilnærmet seg TV-ens bakpanel på nyskapende måter. Designet består blant annet av åpninger der varmen slippes ut og terminaldeksler i et nettverk av geometriske mønstre, noe som gjør at TV-en ser like elegant ut fra baksiden som forfra. Soundbaren har på sin side en unik blanding av ulike materialer som ikke bare forsterker de funksjonelle funksjonene til komponentene med et visuelt uttrykk, men som også gjør at hele designet og omgivelsene den er i, er i estetisk harmoni.

Nøkkelen er å finne balanse

En soundbar kan generere en type lyd som en TV ikke kan produsere selv – og den kan enkelt gjengi lyd i høye dimensjoner. Da vi designet soundbaren, fokuserte vi på å finne en mer avansert balanse som ville gjøre at dens tilstedeværelse, nærheten til TV-en og harmonien i rommet falt på plass.

Wada, teamleder

BRAVIA™-designet representerer et nytt fremskritt innen visningsopplevelser i hjemmet ved å føre folk og TV-er sammen i et varmere og mer behagelig forhold.