Glem CD-samlingen

Slik ripper du CD-er til et tapsfritt format

Hvis du har hyllemeterne hjemme fulle av gamle CD-plater, er det på tide å vinke farvel til fortiden og begynne å tenke på hvordan du skal oppgradere lytteopplevelsen.

Er du usikker på om du skal ta deg tid til å rippe hele CD-samlingen? Vi garanterer at det er verdt det. Husk at en digital tapsfri musikksamling sparer plass, er enkel å ta med seg på farten og enkel å ta sikkerhetskopi av på en ekstern harddisk. Hvis du har en diger musikksamling, blir det også enklere og raskere å finne frem til den ene sangen eller akkurat det albumet du er ute etter. Dessuten får du tilgang til det digitale musikkbiblioteket ditt fra en smarttelefon eller et nettbrett.

Slik ripper du CD-er og overfører dem til et tapsfritt format.

Velge musikkfil

Det finnes flere ulike tapsfrie formater. Vi anbefaler de følgende:

FLAC

FLAC (Free Lossless Audio Codec) er komprimert for å gjøre filene små, men det er også tapsfritt, noe som betyr at det kan måle seg med CD-kvalitet. CD-lyd som konverteres til FLAC, blir vanligvis redusert til omtrent halve størrelsen. En tre minutter lang låt på en CD-plate tar opp omtrent 30–40 MB, mens en rippet FLAC-versjon av samme låt tar opp omtrent 15–20 MB. Hvis du vil prioritere lydkvalitet, er FLAC-formatet noe for deg.

Apple Lossless

Apple Lossless Audio Codec (eller ALAC) ble utviklet av Apple og fungerer med iTunes, iPod og iPhone (den støttes også av flere andre maskinvare- og programvarespillere). Som FLAC er det et komprimert format som støtter metadata, og det tar opp omtrent 40–60 prosent av plassen til en ukomprimert CD. Hvis du er Apple-bruker, er dette formatet for deg.

AIFF og WAV

AIFF (Audio Interchange File Format) og WAV (Waveform Audio File Format) er tapsfrie, men ukomprimerte. Det betyr at de rippede filene tar opp like mye plass som de ville gjort på en CD (10 MB per minutt med stereolyd). Siden filene er så store, er disse formatene mindre praktiske enn FLAC og Apple Lossless (du ville trenge omtrent dobbelt så mye lagringsplass for det samme biblioteket). På den annen side er AIFF og WAV kompatible med en rekke enheter og programvarer.

Velge en programvare for ripping

Når du har bestemt deg for hvilket digitalt format du vil bruke, kan du begynne å se på programvare for ripping. Her er noen alternativer du kan velge mellom:

Max (for Mac®-brukere)

Dette er en gratisapp som er tilgjengelig på Apple-maskiner med Mac OS® X 10.4 eller nyere. Max kan lage lydfiler i alle de fire tapsfrie formatene. Hvis CD-platene dine har riper, kan appen korrigere for feil som oppstår under rippingen. Hvis du ønsker førsteklasses lydkvalitet og mange alternativer for koding, er dette appen for deg.

Exact Audio Copy (for PC-brukere)

Hvis du bruker Windows og ønsker å konvertere CD-plater til FLAC, er Exact Audio Copy et utmerket valg med den beste feilkorrigeringen på markedet, helt gratis. Hvis programmet kommer over feil det ikke kan rette opp, oppgir det tidskoden for den mulige forvrengningen, slik at du enkelt kan sjekke det i en mediespiller. Dette er programvaren både seriøse musikkelskere og lydentusiaster bruker.

iTunes (for Mac®- og PC-brukere)

Siden du sannsynligvis allerede har iTunes på PC-en eller Mac®-en, sparer dette alternativet deg bryet med å laste ned og installere en egen app for rippingen. iTunes kan rippe CD-er til tre forskjellige tapsfrie formater (Apple Lossless, AIFF og WAV) og rette opp feil på skadede plater. iTunes henter også automatisk informasjon om artisten og albumet fra Internett.

Finne det rette lydanlegget

Nå som du har rippet CD-platene til et tapsfritt format, er det på tide å lytte til det nye digitale musikkbiblioteket ditt. Hvis du vil få mest mulig ut av de nye tapsfrie musikkfilene, må du sørge for at du har riktig avspillingsutstyr for høyoppløselig lyd. HAP-Z1ES-avspilleren med høyoppløselig lyd fra Sony er et lydanlegg som gi enhver lydentusiast hjertebank.

Den støtter formater med høyoppløselig lyd som DSD, FLAC, WAV og ALAC, samt komprimerte formater som MP3, AAC, ATRAC og WMA. Dessuten resampler en Direct Stream Digital (DSD) Re-mastering Engine de komprimerte musikkfilene dine til DSD – et høyoppløst format med en 1-biters lydstrøm for effektiv konvertering fra digitalt til analogt. Denne gjengitte lyden er nærmere kvaliteten på originalopptaket med gjenopprettede detaljer som tidligere var gått tapt i komprimeringsprosessen.

En annen bonusfunksjon er at du kan laste ned HAP Music Transfer-appen til PC-en din for å synkronisere og kopiere alle låtene dine til HAP-Z1ES via Wi-Fi®. Neste gang du laster ned en ny låt eller et nytt album fra et nettsted som tilbyr musikk med høyoppløselig lyd, som HDtracks eller Qobuz, blir musikken overført automatisk. Hvis du vil laste ned høyoppløselig musikk til en PC eller Mac®, kan du utforske apper som JRiver Media Center, BitPerfect og Audirvana Plus. Hvis du har et stort musikkbibliotek (både CD-er og musikkfiler med høyoppløselig lyd), er HAP Music Transfer-appen enkel å bruke med det eksisterende systemet ditt.

Når det er gjort, er du klar! Nå kan du legge vekk CD-platene for godt, vel vitende om at du har fått best mulig lydfiler ut av dem. Så er det bare å lene seg tilbake og lytte til musikksamlingen på en helt ny måte.

Musikk og livet: trender og nyheter for musikkelskere og lydentusiaster.