Q&A med Kazuo Hirai, CEO Sony

Gjenskaper musikkbransjen med høyoppløselig lyd

Hvis du har fulgt med på nyheter innen musikkbransjen, har du kanskje fått med deg at det alle snakker om for tiden, er høyoppløselig lyd. Hva er det? Kan man virkelig høre forskjell? Og er det verdt pengene?

Høyoppløselig lyd, som kjennetegnes ved de tekniske spesifikasjonene på 192 kHz og 24 biter, har plass til nesten sju ganger så mye data som du finner på CD-er. Du kan med andre ord høre alle de detaljene, teksturene og nyansene som man må ofre når man lytter til MP3-er.

Er verden klar for å oppleve fordelene med overlegen lydkvalitet?

Sonys CEO Kazuo Hirai mener at musikkelskere fortjener å høre den samme musikken som man kan høre i studioet under opptak – i sin reneste og mest ekte form. Her får du høre mer om hvorfor han mener at høyoppløselig lyd kommer til å ta musikkbransjen med storm.

S: Hvorfor er høyoppløselig lyd viktig for Sony? Hvordan tror du det kommer til å påvirke musikkbransjen?

Hirai: Jeg har alltid sett på musikk som en kunstform, og jeg mener man bør lytte til musikk som kunst. Det ligger både blod, svette og tårer bak en utgivelse. Hvorfor skulle vi ikke ønske å gi musikkelskere muligheten til å lytte til favorittene sine akkurat slik artisten hadde tenkt det?

Jeg tror virkelig at høyoppløselig lyd kommer til å gjenskape musikkbransjen og gi lyttere mulighet til å engasjere seg i musikk på en helt ny måte. Dette er fremtiden.

Q: Hva slags utstyr for høyoppløselig lyd har Sony å by på?

Hirai: Vi har et stort utvalg produkter med høyoppløselig lyd, fra avanserte hjemmekinoanlegg til de største lydentusiastene til de rimeligere modellene til nybegynnerne. Vi vet at musikkelskere setter pris på bærbare og praktiske produkter, så vi har jobbet mye med å utvikle produkter med høyoppløselig lyd som du enkelt kan ta med deg. De mobile produktene våre inkluderer alt fra den digitale musikkspilleren Walkman® på 64 MB til Xperia™-smarttelefoner, som alle støtter høyoppløselig lyd.

S: Er det noen grunn til at yngre mennesker skal være interessert i høyoppløselig lyd?

Hirai: Det er noe helt eget ved å oppleve høyoppløselig lyd for første gang. Det er den eneste måten virkelig å komme til bunns i en låt på. Jeg vil at den kommende generasjonen skal få oppleve den utrolig følelsen. Jeg vil at de skal kunne ta på seg hodetelefonene og få følelsen av å være på en intim livekonsert. Du vet den nærheten du føler til favorittartisten din på livekonserter? Du vil kunne kjenne den samme følelsen i din egen stue. Når du først har hørt høyoppløselig lyd, blir det vanskelig å gå tilbake til standard lydkvalitet. Det er rett og slett ikke sammenlignbart.

Musikk og livet: trender og nyheter for musikkelskere og lydentusiaster.