Superdiskanthøyttalere

Videreutvikling av teknologi for overlegen lydkvalitet i hjemmet

For lekmenn høres kanskje ordet superdiskanthøyttaler litt avskrekkende ut, men det gjør det ikke for en lydentusiast. Superdiskanthøyttalere er enkelt og greit høyttalerdrivere som produserer de aller høyeste frekvensene og gir bedre lyd til lydanlegg. De er essensielle i enhver HiFi-høyttaler som kan spille av høyoppløselig lyd.

Superdiskanthøyttalere fra Sony

En unik tilnærming til bedre lydkvalitet i hjemmet

Med de fleste HiFi-anlegg må du sitte rett foran anlegget med ørene på samme høyde som diskanthøyttalerne for å få den beste lydkvaliteten.

Men ingeniørene Tomoya Kato, Kouji Miyata og Masanori Sugiyama hos Sony innså at det jo ikke er slik folk flest lytter til musikk – folk vil ha god lydkvalitet mens de beveger seg rundt i hjemmet sitt.

De blå områdene på bildet viser det gode lyttefeltet på vanlige høyttalere, og de gule områdene viser det gode lyttefeltet på SS-HA1/3.

Med dette konseptet som mål, begynte Sony å utvikle et lydanlegg til hjemmet som skulle gi størst mulig lyttefelt – HA-høyttalerserien (SS-HA1 og SS-HA3).

Hvordan skulle man få til dette? Ved å utvikle superdiskanthøyttalere på en unik måte.

På leting etter det perfekte lyttefeltet for diskanthøyttalere

Diskanthøyttalere finnes i alle slags størrelser og former, og alt dette påvirker lydkvaliteten. Sony valgte kompakte Soft Dome-diskanthøyttalere til fronten av SS-HA1 og SS-HA3, fordi disse gjengir lyden på en klar og nøyaktig måte. Dette betyr at lyden låter svært lik det opprinnelig lydsporet som kommer rett fra opptaksstudioet.

Men Kato, Miyata og Sugiyama visste at disse to superdiskanthøyttalerne ikke ville være nok til å gi den ønskede effekten av et stort lydfelt. Derfor monterte de to ekstra superdiskanthøyttalere på toppen av HiFi-høyttalerne for å komplettere lyden i den øvre, diagonale retningen, slik at høyttalerne kunne levere jevn kvalitet i størst mulig lytteområde.

Ingeniørene hos Sony fant de beste relative posisjonene til disse to superdiskanthøyttalerne ved å skape et spesielt verktøy som justerte posisjonene til de to enhetene med noen få millimeter (vertikalt, horisontalt og dybdemessig). De gjennomførte utallige lytteprøver med musikk der de brukte ulike innstillinger, og etterpå kunne de fastslå de beste posisjonene ved hjelp av et simuleringsprogram.

Overvinne hindringer for lydkvalitet

Superdiskanthøyttalere med andre HiFi-høyttalerelementer

Selv om den lille superdiskanthøyttaleren leverte flott lydkvalitet utenfor dekselet i løpet av testingen, oppstod det et problem da ingeniørene monterte høyttalerne – effekten av superdiskanthøyttalerne druknet fullstendig.

Dette skjedde fordi retningen til de små superdiskanthøyttalerne var så bra at akustikken ble reflektert av overflaten i lydskjermen. Dessuten oppstod diffraksjon i hjørnene på kabinettet, noe som gikk hardt ut over lydkvaliteten.

Bildet viser en høyttaler med diffraksjon (til venstre) og en høyttaler uten diffraksjon (til høyre).

For å bedre dette lagde teamet lydskjermen så liten som mulig rundt superdiskanthøyttalerne, for å redusere refleksjonene mot lydskjermen.

De oppdaget også at en diskanthøyttaler med en 45-graders utskjæringsdesign gir bedre lyd enn en med halvmånedesign eller en avbrutt rund kant.

Derfor brukte de en 45-graders utskjæringsdesign på høyre og venstre side og en oppadvendt retning for lydskjermen, samt en diagonal oppadgående retning for høyttaleren.

Og det endelige produktet? To HiFi-høyttalere som leverer den beste lydkvaliteten for lydanlegg til hjemmet, med minst mulig diffraksjon og et perfekt lyttefelt som er størst mulig.

Musikk og livet: trender og nyheter for musikkelskere og lydentusiaster.