Artikkel-ID : 00169549 / Sist endret : 09.10.2019

Norge skal gradvis avvikle FM-nettet fra og med 11. januar 2017

  16. april 2016 kunngjorde kulturdepartementet at det nasjonale FM-nettet skal avvikles for å fullføre overgangen til digital radio (DAB). Avviklingen skjer regionvis over hele landet. Den starter 11. januar 2017 i Nordland og avsluttes i Troms og Finnmark 13. desember 2017. 


  Klikk her for å lese den offisielle kunngjøringen fra myndighetene.

  Det er flere grunner til at myndighetene har fattet dette vedtaket. Ikke bare gir DAB-radio mulighet for høyere kvalitet og mer variert innhold, men DAB-dekningen i Norge er faktisk bedre enn FM-kringkastingen. Hele 22 nasjonale kanaler i Norge sender nå over DAB, mens det bare er fem nasjonale kanaler som fremdeles sender over FM-nettet. Det er også verdt å merke seg følgende:

  • DAB-dekningen er generelt sett bedre langs veiene enn FM-dekningen. Alle FM-sendere i tunneler kommer til å bli erstattet av et DAB-signal.
  • DAB-dekningen for NRKs kanaler er på minst 99,5 %.
  • DAB-dekningen for kommersielle kanaler er på over 92 %.

  En undersøkelse fra TNS Gallup viser imidlertid at hele 7,9 millioner radioer i Norge kommer til å bli påvirket av at FM-nettet slukkes. Det er også anslått at kun 20 % av alle biler i Norge er utstyrt med DAB-radio.

  På det offisielle nettstedet radio.no finner du mer informasjon om overgangen, og du får hjelp til å finne en løsning hvis radioutstyret i bilen eller hjemmet ditt ikke er kompatibelt med DAB. 

  Du trenger ikke nødvendigvis å kjøpe en ny radio, for det finnes en rekke adaptere på markedet som gjør det nåværende utstyret ditt DAB-kompatibelt.

  Image
  • Mottakere og spillere til bilen
   • (Merk: Ikke alle modellene på denne siden er kompatible med DAB, så du bør dobbeltsjekke dette på de modellene du er interessert i.)
  Image