Innføring i Android 10

Den er her! Android har fått sin største årlige oppdatering og denne milepælversjonen heter Android 10. Den har kanskje ikke et velsmakende dessertnavn, men den er likevel full av søte nye funksjoner og finjusteringer som bidrar til at Xperia-enheten er mer intuitiv og enklere å bruke.

Det har blitt gjort store endringer for å gi deg mer kontroll over personvernet. Det finnes funksjoner som bidrar til at du kan balansere tiden du bruker på Internett. Du finner også mange nyttige nye funksjoner som håndbevegelsesnavigering uten knapper, og det lenge etterlengtede Mørkt tema.

Rull nedover og finn ut mer om de kule nye funksjonene til Android 10.

Skru ned lyset

Det kan være anstrengende for øynene å se på en skjerm med skarpt lys på et mørkt sted. Detter er grunnen til at det nye systemet med Mørkt tema er én av Android 10s mest etterlengtede funksjoner. Mørkt tema gjør bakgrunnen svart i stedet for hvit, noe som er bedre for øynene. Hvis enheten din har en OLED-skjerm, bruker du mindre strøm ved å aktivere Mørkt tema, og det kan også forlenge batterilevetiden. Og la oss være ærlige, det ser skikkelig kult ut!

En god huskeregel er at Mørkt tema kan være vanskeligere å se når du er på steder som er godt opplyst. Du bør prøve det ut i forskjellige lysforhold og se hva som passer best for deg.

Den enkleste måten å bytte til Mørkt tema på, er å legge ikonet for Mørkt tema til i hurtiginnstillingene. Det eneste du trenger å gjøre er å sveipe ned og trykke på ikonet for Mørkt tema for å raskt bytte til Mørkt tema.

Full håndbevegelsesnavigering

Den største endringen i Android 10 er kanskje lanseringen av full håndbevegelsesnavigering. Nå kan du kontrollere enheten din med bare noen få enkle intuitive håndbevegelser. Den nye håndbevegelsesnavigeringen frigjør også plass på skjermen der knappene var før. Dette gir deg en mer oppslukende smarttelefonopplevelse.

Naviger til startskjermen ved å sveipe opp fra bunnen. Sveip opp fra bunnen og hold et sekund før du slipper for å endre apper. Sveip inn fra én av sidene for å gå tilbake. Sveip opp diagonalt fra et av de nederste hjørnene for å aktivere assistenten. Når du blir vant til det, er dette en mye enklere og mer naturlig måte å kontrollere enheten på.

Gå til Innstillinger, og søk etter Systemnavigasjon for å endre til full håndbevegelsesnavigering. Der velger du Håndbevegelsesnavigering, så er det klart til bruk. Hvis du savner de tre klassiske knappene, trenger du ikke å uroe deg. Du kan alltid gå tilbake til knapper.

Funksjonen for håndbevegelsesnavigering er kanskje ikke tilgjengelig på enkelte modeller.

Hold ting privat

Personvernet til dem som bruker enhetene våre, er av aller største betydning for oss, og Android 10 har gjort store forbedringer innenfor dette området. Nå finner du for eksempel en del under Innstillinger som heter Personvern. Her finnes det menyer vedrørende personvern, og alt er samlet under ett.

Her kan du se detaljert informasjon om det du ønsker eller ikke ønsker å dele med apper som er installert på enheten din. Du kan se og velge hvilke apper som bruker kameraet eller mikrofonen, hvilke apper som kan bruke posisjonsinformasjon, kalenderinformasjon og så videre.

Apropos informasjon, når du velger hvordan apper bruker posisjonsinformasjonen din, kan du nå velge mellom tre tilstander, alltid tillat, kun tillatt når den er i bruk og aldri.

En sunn digital livsstil

I disse digitale tider stoler vi mer og mer på mobilenhetene våre som igjen betyr mer og mer skjermtid. Når Android 9 Pie kom på markedet, ble digitale velværemenyer introdusert for å bidra til at du administrerer tiden du bruker på enheten.

Disse menyene er nå forhåndsinstallert på Xperia-enheter med Android 10. Du kan bruke apptimere til å angi en tidtaker som begrenser hvor mye tid du kan bruke på en bestemt app. Med Nedtrapping kan du angi en tidtaker som gjør skjermen monokrom, for å minne deg på at det er på tide med litt hvile.

Uansett hvor nyttig mobilenheten er, trenger du ikke overdrive. Disse digitale velværefunksjonene kan bidra til å balansere ditt virkelige og digitale liv.

Del Wi-Fi med et klikk

Se for deg at du får besøk av vennene dine, og at du vil at de skal føle seg som hjemme. Du vil la dem bruke Wi-Fi-nettverket ditt, men vent, hvor er passordet? Kjenner du deg igjen?

Med Android 10 kan du dele Wi-Fi-tilkoblingen din med QR-koder. Det eneste du trenger å gjøre, er å gå inn på Innstillinger og trykke på Wi-Fi-nettverket du vil dele. Når du trykker på QR-kodeikonet, vises en QR-kode med all informasjon, blant annet passordet, på skjermen. Vennene dine trenger bare å ta et bilde av QR-koden med kameraet på smarttelefonen, og så er de koblet til Wi-Fi-nettverket ditt. De slipper å søke etter riktig Wi-Fi-nettverk og angi frustrerende lange passord. Det er smart og enkelt.

Stille varsel

Har du problemer med varsler som hele tiden piper eller vibrerer på enheten? Android 10 har en ny funksjon som heter Stille varslinger, som kan bidra til at du sorterer de viktige varslene fra de som ikke er like viktige.

Stille varslinger vises ikke på låst skjerm, vibrerer ikke eller kommer opp over andre apper. Når du vil gå gjennom varslene, er alle varslene gruppert på fanen Varslinger under Stille varslinger. Noen varsler er automatisk angitt fra begynnelsen, og andre kan du angi manuelt ved å trykke på og holde inne varselet på fanen Varslinger.

Vær oppmerksom på at denne artikkelen ikke er produktspesifikk. Funksjonene og funksjonalitetene som beskrives, kan derfor være forskjellige avhengig av enheten din og/eller programvareversjonen.