Vann- og støvbeskyttelse – alt du trenger å vite

Før du begynner å bruke enheten fra Sony, bør du kontrollere funksjonaliteten og begrensningene. Uansett om du vil ta den med deg ut i naturen eller på en helgetur, finnes det noen grunnleggende retningslinjer som må følges for å sikre at enheten kan håndtere det den har i møte.

La oss begynne med en nærmere titt på IP-klassifiseringene og hvordan de kan påvirke hva du kan og ikke kan gjøre.

Hva er en IP-klassifisering?

IP-klassifiseringen (Ingress Protection) er en internasjonal standard for måling av enhetens evne til å tåle støv og ferskvann. Det første sifferet i den tosifrede IP-klassifiseringen viser beskyttelsesnivået mot faste gjenstander, inkludert støv. Det andre sifferet viser i hvilken grad enheten er beskyttet mot ferskvann.

Beskyttelse mot faste gjenstander og støv

IP0X

Ingen spesiell beskyttelse

IP1X

Beskyttet mot faste gjenstander som er under 50 mm i diameter.

IP2X

Beskyttet mot faste gjenstander som er under 12,5 mm i diameter.

IP3X

Beskyttet mot faste gjenstander som er under 2,5 mm i diameter.

IP4X

Beskyttet mot faste gjenstander som er under 1 mm i diameter.

IP5X

Beskyttet mot støv; begrenset inntrengning (ingen skadelige innfall).

IP6X

Støvtett.

Beskyttelse mot ferskvann

IPX0

Ingen spesiell beskyttelse

IPX1

Beskyttet mot dryppende vann.

IPX2

Beskyttet mot dryppende vann ved en helning på inntil 15 grader i forhold til vanlig posisjon.

IPX3

Beskyttet mot vannsprut.

IPX4

Beskyttet mot vannplask.

IPX5

Beskyttet mot vannstråle med lavt trykk i minst 3 minutter.

IPX6

Beskyttet mot kraftig vannsprut i minst 3 minutter.

IPX7

Tåler å bli senket ned i vann på opptil 1 meters dybde i 30 minutter.

IPX8

Tåler å bli senket ned i vann på en dybde på over 1 meter. De nøyaktige betingelsene for hver enhet er spesifisert av produsenten.

Hva dette betyr for din enhet

Enheten har en IP-klassifisering. Dette betyr at i et strengt kontrollert laboratoriemiljø fungerer maskinvaren som utformet selv etter å ha vært utsatt for spesielle forhold.

Enhetene fra Sony som testes for sine vannbestandige egenskaper, plasseres forsiktig i en beholder fylt med vann fra springen og senkes til en dybde på 1,5 meter. Etter 30 minutter i beholderen tas enheten forsiktig ut, og funksjonene blir testet.

La det regne

Begynte det å regne mens du ventet på bussen? Ikke noe problem. Xperia-enheten tåler regndråper eller vannsprut, både utendørs og innendørs.

Likeså hvis du sitter ved middagsbordet og ved et uhell søler vann over hele enheten. Det er ingen grunn til bekymring. Bare la enheten tørke fullstendig.

Eller det kan hende at du liker å se på en video på Xperia-enheten mens du tar oppvasken. (Det er en god idé forresten – du har virkelig mestret kunsten å multitaske.) Bare pass på at du ikke mister enheten ned i vannet ved et uhell, og tørk av vanndråper når du er ferdig.

Andre måter å bruke enheten på

Du kan også dra nytte av vann- og støvbeskyttelsen til enheten fra Sony på andre måter. Du kan bruke enheten i følgende situasjoner:

• Når fingrene dine er våte.
    • I støvete omgivelser, for eksempel en vindfylt strand eller når du går på tur langs en støvete tursti. Bare sørg for at du vasker av alt støvet på enheten med vann fra springen etterpå.
    • Når du tar bilder og film i våte omgivelser. Husk å ikke bruke enheten under vann. Hvis du ved et uhell får enheten våt med vann som ikke er ferskvann, må du vaske enheten med vann fra springen.

Men ikke glem dekslene …

I tillegg til å gjøre deg kjent med enheten, må du huske å lukke alle dekslene godt før du utsetter enheten for vann eller støv. Dette inkluderer dekslene for mikro-USB-porten, SIM-kortsporet og minnekortet. Noen av enhetene våre har en vannbestandig mikro-USB-port uten deksel. I tilfeller der en slik enhet har vært utsatt for vann, er det viktig at USB-porten er fullstendig tørr før du setter inn en USB-kabel. Fjern fuktighet fra USB-porten ved å riste enheten flere ganger med USB-porten vendt nedover. Deretter bruker du en mikrofiberklut til å tørke av enheten så den blir helt tørr. Gjenta denne prosedyren helt til det ikke finnes noe synlig fuktighet i USB-porten.

Du bør også sørge for at ingen hårstrå eller andre små gjenstander kommer i klem mellom dekslene når du lukker dem. Hvis du ikke gjør dette, kan det føre til alvorlig skade på enheten.

Grunnleggende vedlikehold

Her er noen tips som kan hjelpe deg med å få mest mulig ut av enheten:

• Når du har brukt smarttelefonen, nettbrettet eller tilbehøret i våte omgivelser, må du huske å tørke av alle deksler og andre områder der det kan samle seg vann.
    • Ikke utsett enheten for sjøvann, saltvann, klorvann eller væsker som fruktdrikker, flytende vaskemiddel og eddik.
    • Hvis enheten ved et uhell utsettes for vann som ikke er ferskvann, for eksempel klorvann fra et svømmebasseng, må du alltid skylle enheten med rent vann.
    • Hvis høyttaleren eller mikrofonen blir våt, kan det hende at funksjonen deres påvirkes frem til all fuktigheten har tørket helt.
    • IP-klassifiseringen for enheten ble gitt under laboratorieforhold i standby-modus, så du bør ikke bruke enheten under vann, for eksempel for å ta bilder. Ikke bruk enheten til å ta bilder mens du utfører aktiviteter under vann, for eksempel dykking eller snorkling.
    • Tørketiden varierer avhengig av omgivelsene, men prosessen kan ta opptil tre timer. I løpet av denne tiden kan du fremdeles bruke alle funksjonene som ikke bruker høyttaleren eller mikrofonen. Du kan ta bilder, sjekke e-posten eller sende tekstmeldinger uten å bekymre deg.
    • Ikke bruk en hårtørker til å tørke våte deler.
    • Daglig slitasje, i kombinasjon med skade på enheten, kan redusere evnen til å tåle støv og fuktighet.

Garanti, reparasjoner og kundeservice

Det er viktig å vite at garantien ikke dekker skader eller defekter som er forårsaket av misbruk eller feil bruk av enheten. Vær også oppmerksom på at kompatibelt tilbehør, inkludert batterier, ladere, håndfrienheter, tastaturer og USB-kabler i seg selv ikke er vann- eller støvbestandige.