Komme i gang: En beskrivelse av videokamerafunksjoner

Du kan ta opp egne filmer, dokumentere milepæler – for eksempel de første skrittene til en baby – og ta opp varige ferieminner med et digitalt videokamera.

Men for å kunne velge riktig kamera og få det beste ut av det, må du kjenne til de ulike funksjonene. Denne veiledningen forklarer noen av hovedfunksjonene.

 • Velge riktig oppløsning
 • Digital eller optisk zoom?
 • En beskrivelse av HD-komprimeringsformater
 • Alternativer for å ta opp og lagre filmer
 • Spille av filmer på TV-apparatet
 • Andre viktige funksjoner ved valg av kamera

Velge riktig oppløsning

Forskjellige videokameraer kan ta opp med ulike bildekvaliteter eller oppløsninger.

Antallet horisontale linjer fastslår oppløsningen til et bilde. Flere linjer betyr et skarpere bilde. Full HD har for eksempel 1 080 horisontale linjer.

SD (Standard definition): SD tilbyr 720 x 576 piksler, og finnes mest sannsynlig i de rimeligste kameraene. SD mangler klarheten og detaljene i forhold til HD.

HD (High definition): Videokameraer med Full HD gir overlegne bilder sammenlignet med SD-modeller. Full HD er standarden for gjeldende TV-modeller, og mange kanaler og programmer sendes i HD. Takket være HDs kapasitet på 1920 x 1080 piksler kan mye mer detaljer inkluderes i rammen.

4K: 4K gir en oppløsning som er fire ganger høyere enn Full HD. Du får forbedret farge, metning og kontrast takket være 3840 x 2160 piksler. 4K-opptak må spilles av på et 4K TV-apparat.Digital eller optisk zoom?

Zoom – evnen til å endre synsfeltet uten at kameraet beveges – er en viktig funksjon når du skal kjøpe videokamera. Når du zoomer inn eller ut, endrer du hvor nært motivet vises, enten ved å bevege deler av selve objektivet, eller ved å zoome inn på det digitale bildet.

Optisk zoom: Når du bruker optisk zoom, endres konfigurasjonen av optiske elementer i objektivet for å skape en annerledes brennvidde. Standard optisk zoom er 10x, noe som betyr at den største brennvidden er 10 ganger større enn den minste, men videokameraer med zoomskalaer på opptil 60x finnes på markedet.

Digital zoom: Denne funksjonen zoomer inn på bildet som er tatt av kamerasensoren i stedet for å endre objektivets brennvidde. Det opprinnelige bildet forblir uendret, og jo høyere zoomeforhold, jo mer bildekvalitet blir derfor ofret.


En beskrivelse av HD-komprimeringsformater

Når du tar opp film med et videokamera, komprimeres filmen for å beholde filstørrelsen på et redigerbart nivå. Kvaliteten på opptaket fastslås generelt sett av bithastigheten, som angis i megabiter per sekund (Mbps). Jo høyere hastighet, jo bedre kvalitet og jo større filstørrelse.

Det finnes flere tilgjengelige komprimeringsformater.

HDV: Det opprinnelige HD-formatet for digitale videokameraer, som er kompatibelt med det tradisjonelle kassettbaserte DV-formatet. Det tar opp i Full HD-oppløsning, men bruker MPEG-2-komprimering. Ikke mange HDV-videokameraer lages i dag, og de få som finnes, brukes hovedsaklig av yrkesfotografer.

AVCHD: Den gjeldende standarden for innspilling og avspilling av opptak i Full HD på standard videokameraer. AVCHD:

 • tar opp i Full HD, men har en høyere komprimeringshastighet enn HDV, ved hjelp av en komprimeringsmetode kalt MPEG-4/H.264
 • tar opp HD-video uten å bruke for mye minne
 • bruker 1 GB til å ta opp 30 minutter med film

XAVC: Dette formatet er designet til å støtte 4K-videokameraer. Regissører bruker denne kameratypen til å kontrollere størrelsen og kvaliteten på 4K-filer. 4K kan nå en bithastighet på 960 Mbps, men du kan redusere den til mindre enn 100 Mbps med XAVC.

XAVC brukes ikke bare for 4K. Det er også kompatibelt med Full HD


Alternativer for å ta opp og lagre filmer

Når du tar opp film, blir filmene lagret digitalt på en intern harddisk eller et minnekort.

Harddisk: Ta opp film direkte på kameraet ved å velge en modell med en intern harddisk. Det finnes to typer intern lagring:

 • HDD: en standard harddisk. Har en stor lagringskapasitet, men er tung og inneholder bevegelige deler
 • Flash-enhet: Lettere og raskere lagring som ikke inneholder bevegelige deler, og som tar mindre plass

Minnekort: Ta opp filmer og lagre dem på et lite minnekort som passer i kamerasporet. Hastigheten på kortet er viktig: for Full HD med lyd må du ha et raskere kort enn for SD-video uten lyd.

Ytelsen til et kort avhenger av følgende:

Datalagring: hvor mye data et kort kan inneholde, målt i gigabyte.

Korthastighet: Hvor raskt kortet kan skrive data. Dette måles i MBps – megabyte per sekund (i motsetning til megabiter per sekund for opptakets opprinnelige bithastighet). Kort er delt inn i klasser på følgende måte:

Enlarge image

Opprette og redigere et bibliotek med PlayMemories: Du kan lagre videoer sikkert på Internett med Sonys PlayMemories. Du har enkel tilgang til dine dyrebare minner, og du kan ordne dem i ditt eget personlige bibliotek. Vis dem på den bærbare datamaskinen, nettbrettet eller TV-apparatet ved hjelp av trådløs synkronisering.

Finn ut hvordan du overfører SD-videoer fra et DV- eller Digital8-videokamera til datamaskinen
Finn ut hvordan du overfører SD-videoer fra et DV- eller Digital8-videokamera til Mac


Spille av filmer på TV-apparatet

Du kan koble det digitale videokameraet til TV-apparatet og se filmer på storskjerm ved hjelp av et par enkle trinn.

 1. Koble HDMI-kabelen til HDMI OUT-porten på videokameraet
 2. Koble den andre enden av kabelen til TV-apparatets HDMI IN-port
 3. Spill av filmen på kameraet, og dermed vises den på TV-apparatet

Finn ut mer om hvordan du spiller av filmer på TV-apparatet


Andre viktige funksjoner ved valg av kamera

Vidvinkelobjektiv: Noen videokameraer er utstyrt med et vidvinkelobjektiv, noe som er ideelt når man skal ta opp panoramafilm av landskap og fjell eller historiske landemerker. Et vidvinkelobjektiv er også en god løsning for å filme grupper med personer eller ta opp film på trange plasser.
Enlarge image

Sensor: Sensoren er den delen av kameraet som blir utsatt for lys under lagring av et digitalt bilde. Jo større sensoren i videokameraet er, jo mer detaljer kan den lagre. En høykvalitetssensor, for eksempel Exmor R CMOS i mange Sony-kameraer, lagrer omfattende og detaljerte bilder selv i svak belysning eller under opptak innendørs.


Optisk bildestabilisering: Hvis du beveger armen eller hånden det minste, kan det føre til at kameraet rører seg. Men optisk stabilisering gjør opptaket stabilt slik at du unngår uskarphet. Sony Balanced Optical SteadyShot er designet til å gi svært stabile opptak.