Artikkel-ID : S700024509 / Sist endret : 12.07.2018Skriv ut

Slik sikkerhetskopierer du dataene dine

  Denne artikkelen vil gi deg noen generelle retningslinjer for å sikre dataene dine mot tap.

  vanskelighetsgrad Vanskelighetsgrad:
  Mellom
  tidsbehov Tidsbehov:
  Ikke relevant

  En sikkerhetskopi er en sikker kopi, fortrinnsvis på et eksternt medium, av viktige data på harddisken din. Det å ikke ha en sikkerhetskopi er kilden til mye frustrasjon, og tap av penger/data/tid, slik at vi anbefaler på det sterkeste at du sørger for at dataene dine blir sikkerhetskopiert regelmessig.

  Eksempler på "eksterne media": Eksterne USB-baserte harddisker, optiske plater, USB-baserte minnepinner, minnekort
  Enkelte nettsider tilbyr også nettbaserte løsninger for sikkerhetskopiering.


  Alternativer du kan bruke til å sikkerhetskopiere dataene dine

  Verktøyene for sikkerhetskopiering i Windows

  Windows inneholder forhåndsinstallerte verktøy for oppretting og gjenoppretting av sikkerhetskopier.

  I Windows Vista kan du finne Sikkerhetskopierings- og gjenopprettingssenter på kontrollpanelet. Sikkerhetskopierings- og gjenopprettingssenteret i Vista inneholder en omfattende hjelpeseksjon, og denne får du tilgang til ved å klikke på spørsmålstegnet i øverste høyre hjørne av programvinduet.

  I Windows XP og eldre så kan du finne programmet for sikkerhetskopiering under Start - (Alle) Programmer - Tilbehør - Systemverktøy.
  Merk at på Windows XP Home er ikke programmet for sikkerhetskopiering forhåndsinstallert.
  På de fleste systemer kan du finne det på den første gjenopprettingsplaten, i mappen \VALUEADD\MSFT\Ntbackup. På enkelte plater mangler denne mappen. Hvis det er tilfellet kan du

  • Kontakte VAIO Link kundestøtte. Vi kan sørge for at du får tilgang til installeringsprogrammet.
  • Se etter installeringsprogrammet på internett. Det er mange sider som har dette tilgjengelig.
  • Siden Ntbackup er et svært begrenset verktøy, kan det hende at du ønsker å utforske det neste alternativet.

  Verktøy for sikkerhetskopiering fra andre leverandører

  Hvis du ønsker å utforske andre alternativer for håndtering av sikkerhetskopiene dine, er det fornuftig å starte med artikkelen om sikkerhetskopiering på wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Backup. Merk at den Norske artikkelen er svært mangelfull, slik at du bør holde deg til den engelske så fremt du forstår engelsk. Den engelske versjonen av artiklen inneholder også en kobling til en liste over programmer for sikkerhetskopiering. http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_backup_software.

  Manuell sikkerhetskopiering

  Klipp og lim de viktige filene dine til et ekstern media.
  Dette alternativet er ikke anbefalt da det krever mye innsats hver gang, og det er lett for at du kan gjøre feil.

  Hva om noe gikk galt

  a. Operativsystemet ditt har krasjet og du har ingen relativt ny sikkerhetskopi tilgjengelig.

  Hvis du har en relativt ny VAIO, så vil VAIO Recovery Center inneholde alternativet Rescue Data (redd dataene). Dette alternativet gir deg muligheten til å koble til en ekstern USB-basert harddisk, slik at du kan sikkerhetskopiere de filene du fortsatt har bruk for.

  Instruksjoner for bruk av Rescue Data (redd dataene):
  Hvis gjenopprettingspartisjonen fortsatt eksisterer kan du trykke F10 når datamaskinen starter opp. Rescue Data (redd dataene) vil vises på listen. Hvis du har opprettet gjenopprettingsplater kan du starte fra disse, og alternativet vil vises på listen over gjenopprettingsalternativer.
  Merk: Hvis Rescue Data (redd dataene) ikke vises, så betyr dette at din VAIO ikke er utstyrt med dette verktøyet. Merk at vi dessverre ikke kan gjøre dette tilgjengelig separat.

  b. Operativsystemet ditt har krasjet og du har ikke tilgang til Rescue Data (redd dataene).

  Dette er en vanskelig situasjon som vi dessverre ikke kan komme med noen enkel løsning. Her er noen alternativer som kanskje kan virke, avhengig av hvor alvorlig problemet ditt er:
  • Bruk gjenopprettingsverktøy fra tredjepart til å starte datamaskinen fra en CD-plate, slik at du kan sikkerhetskopiere dataene dine til en ekstern harddisk. Vi kan ikke anbefale ett program over andre.
  • Du kan vurdere å installere et operativsystem nr. 2 på datamaskinen din. På denne måten kan du finne og sikkerhetskopiere dataene dine før du kjører en komplett gjenoppretting av systemet ditt.
   Advarsel:  Merk deg at vi ikke kan hjelpe deg med dette, og at det kan være svært vanskelig.
  • Hvis du har en modell med en harddisk som det er lett å ta ut, så kan du sette denne harddisken inn i en ekstern USB-basert kapsling for harddisker, slik at du kan få tilgang til den fra en annen datamaskin.
   Advarsel:  Merk at endringer av maskinvare kan ugyldiggjøre garantien.
  • Enkelte dataselskaper har spesialisert seg på datagjenoppretting, og de kan til og med gjenopprette data fra skadede harddisker.