De ultimate trådløse sportshodetelefonene

Oppdag hvordan de nye sprutsikre og trådløse sportshodetelefonene fra Sony ble laget

Har du lagt merke til at flere og flere trener med sportshodetelefoner på det lokale treningssenteret ditt i det siste? Du er ikke alene. Ifølge 2016 IHRSA Global Report: The State of the Health Club Industry (Den globale rapporten for 2016 fra International Health, Racquet and Sportsclub Association: Tilstandsrapport for helsestudiobransjen) utgjorde helsestudiobransjens inntekter på verdensbasis totalt 81 milliarder dollar i 2015. Dessuten besøkte 151,5 millioner medlemmer nesten 187 000 studioer i 2015.

Som et resultat av at stadig flere trener, har Sony utviklet et par trådløse sportshodetelefoner som kan holde tritt med folks krevende treningsregimer uten å hoppe over en tone. Produktplanleggeren bak de nye MDR-XB80BS-sportshodetelefonene fra Sony, Aoi Maeda, har besøkt treningsstudioer for å snakke direkte med treningsfanatikere og finne ut nøyaktig hva folk forventer av et par hodetelefoner. Takket være de grundige undersøkelsene til teamet hennes er de trådløse MDR-XB80BS-sportshodetelefonene en drøm som går i oppfyllelse for enhver treningsentusiast. 

Les videre for å se flere av Aoi Maedas innspill om inspirasjonen bak de trådløse MDR-XB80BS-sportshodetelefonene, finne ut mer om den nye svettesikre funksjonen og få personlige tips fra Maeda om hvordan du velger de riktige sportshodetelefonene til treningen din. 

Aoi Maeda, produktplanlegger for Sound Product Planning Department (planleggingsavdelingen for lydprodukter) ved Sony

S: Hvordan ser en vanlig arbeidsdag som produktplanlegger for Sony ut? 

Maeda: Produktdesign og -utvikling krever at designere, ingeniører og markedsførere daglig kommer med gode forslag til produkter. Det hadde dessuten vært umulig å lage det perfekte produktet uten innspill fra forbrukerne. Det er derfor jeg oftest befinner meg ute i felten, hvor jeg kan observere hvordan produkter blir brukt i den virkelige verden og intervjue brukerne. På denne måten sørger vi for at tilbakemeldingene deres har en innvirkning på utviklingen. 

Nå som jeg er involvert i utviklingen av lydprodukter for treningsentusiaster, besøker jeg oftere treningssentre for å se hvordan folk bruker disse produktene mens de trener. I det siste har jeg latt meg trollbinde av treningssentre som driver med kickboksing.

S: Hva bør forbrukere se etter når de kjøper trådløse sportshodetelefoner?

Maeda: Det første du bør passe på, er at de føles komfortable når du har dem på. Siden alle har forskjellige hodestørrelser og ørefasonger, bør du sørge for at du velger hodetelefoner som sitter godt. Dernest bør du velge hodetelefoner som passer til treningsformen din. For noen – f.eks. de som liker å trene i grupper – er designet det viktigste, mens for en musikkentusiast vil lydkvaliteten være det viktigste. Jeg anbefaler forbrukerne å tenke nøye gjennom hva de foretrekker og hva som passer til livsstilen deres, og deretter velge sportshodetelefoner ut i fra dette. 

S: Hva inspirerte konseptet bak de trådløse MDR-XB80BS-sportshodetelefonene?

Maeda: Etterspørselen etter sportshodetelefoner som holder tritt med folks aktive livsstil, har virkelig tatt av. Den økende interessen for idrett og trening – som er et globalt fenomen – betyr at det globale markedet for smarte hodetelefoner er anslått til å komme opp i 7,48 milliarder dollar innen 2022, ifølge en rapport fra Grand View Research. Smarte hodetelefoner tilbyr funksjoner som vannmotstand, støyreduksjon og høyoppløselig lydkvalitet. 

Det som gjør hodetelefoner for dette segmentet så unikt, er påkjenningene de blir utsatt for. Sportshodetelefoner må for eksempel kunne takle brå eller kraftige bevegelser uten at de sklir ut av ørene til brukeren. De må også kunne tåle å bli utsatt for vann, siden mange løpere bruker dem i regnet. Vi måtte forutse alle mulige trenings- og idrettsscenarier da vi utviklet MDR-XB80BS, og hele tiden spørre oss selv hvordan vi skulle få sportshodetelefonene til å oppfylle alle disse kravene.

S: Hva var hovedmålsettingene med å utvikle disse sportshodetelefonene?

Maeda: Vi prioriterte høy lydkvalitet, en komfortabel passform over øret og et design som gjør at sportshodetelefonene sitter godt og ikke kiler seg fast ved brå eller kraftige bevegelser. 

Sony har egne «øreteknikere», dvs. håndverkere som er eksperter på å lage modeller av ører i alle fasonger og størrelser. Vi har testet MDR-XB80BS på en rekke modeller av forskjellige øretyper. Siden jeg er en løper selv, har jeg testet ut prototypene våre på løpeturene mine for å finne ut hvor komfortable, stabile og praktiske de er. Fokuset på ørefasong og -form har ført til at MDR-XB80BS er mye mer stabile og praktiske. Vi også lagt til en kabeljustering som kan festes til baksiden av brukerens hode for å holde sportshodetelefonene trygt på plass. Til syvende og sist var målet vårt å lage et par hodetelefoner som evner å balansere komfort, brukervennlighet og lyd av høy kvalitet.

Som prikken over i-en har vi gitt disse sportshodetelefonene trådløs tilkobling, slik at brukeren får maksimal bevegelsesfrihet. MDR-XB80BS har Bluetooth® og er ikke bare oppladbare, men har dessuten en QuickCharge-funksjon som gir én time med avspilling ved å lade i bare 10 minutter.

S: Har disse sportshodetelefonene noen nye funksjoner?

Maeda: En av favorittfunksjonene mine er at de tåler vann, og at de dermed møter IPX5-standarden. Det er mange som bruker sportshodetelefoner mens de trener eller løper, så vi har sørget for at MDR-XB80BS tåler svette og regn. Flere brukere har fortalt oss at de ønsker å kunne vaske hodetelefonene de bruker til trening, etter at de har brukt dem, så vi har sørget for at dette også er mulig.

S: Hvordan vil du beskrive lydkvaliteten til MDR-XB80BS?

Vi har gitt sportshodetelefonene EXTRA BASS-teknologien fra Sony. Denne teknologien forbedrer kvaliteten på bassregionen for å gjenskape lyden folk går til nattklubber for å høre. Vi gjennomførte en internasjonal spørreundersøkelse for å finne ut hvorfor folk lytter til musikk mens de trener eller løper. De fleste svarte at de gjør det for å komme inn i riktig rytme. Siden musikk med heftig rytme er perfekt for trening, tror vi at EXTRA BASS kommer til å motivere folk som trener. 

Forskningen vår avdekket også at mange bruker musikk til å slappe av etter treningen, og det er derfor vi har valgt å utstyre sportshodetelefonene med LDAC™. Sistnevnte er en egenutviklet teknologi fra Sony som sender høyoppløselige lydkilder trådløst uten at lydkvaliteten går tapt. Dermed kan brukerne virkelig slappe av og lytte til musikk med best mulig gjengivelse etter en hard treningsøkt.

S: Hvordan kan disse trådløse sportshodetelefonene forbedre treningsopplevelsen?

Maeda: De trådløse MDR-XB80BS-sportshodetelefonene passer utmerket til alle som trener, uavhengig av alder, men de passer spesielt godt til folk som driver med mer krevende treningsformer, som spinning, distanseløping og vekttrening. Det folk oftest klager over når det gjelder hodetelefoner, er at de har en tendens til å skli ut eller bli ødelagt. Det problemet gjelder ikke for MDR-XB80BS. Det er faktisk sånn at jo mer krevende treningsregimet ditt er, desto bedre passer MDR-XB80BS for deg. 

S: Er det noe mer vi kan se frem til innen sportsbasert lydutstyr fra Sony? 

Maeda: I tillegg til de trådløse MDR-XB80BS-sportshodetelefonene har vi lansert en hodetelefonserie som er spesielt utviklet for folk som trener eller deltar i idrett. Disse inkluderer MDR-XB50BS, MDR-AS410 og MDR-AS210. Vi gleder oss til det vi har i vente. 

Musikk og livet: trender og nyheter for musikkelskere og lydentusiaster.