ET STYKKE HVERDAGSLIV

Én plate
Den kunstneriske siden ved én plate

En TV kan fungere som et kunstverk i stua og være noe man vil oppleve. Sony har gitt næring til denne tanken med en ny, innovativ TV-utforming som inntar rommet med en kunstnerisk atmosfære.

Godta YouTube-informasjonskapsler for å se denne videoen

Gå til innstillingene for informasjonskapsler nedenfor, og slå på YouTube-informasjonskapsler i «Functional»-delen.

A1-serien

Den unike elegansen i en utforming med én plate

Konseptet «Et stykke hverdagsliv» tar for seg elementer som alltid har vært en del av idealstuen og omarbeider dem på nye måter for å lage produkter som harmonerer med omgivelsene sine. Vi ville komme til bunns i denne sentrale tankegangen. Vi ville gjøre noe annet med TV-utseendet enn det som er vanlig. Det vi kom opp med, var konseptet med én plate. Dette er en tilnærming som komprimerer et gitt produkt i én enkel plate, noe som gir produktet en naturlig eleganse brukere kan oppleve som et kunstverk i seg selv. Vi forholder oss ikke lenger til reglene for vanlig TV-utforming. For å skape et design som kunne forvandle oppholdsrom, visste vi hva vi måtte gjøre. Vi måtte gjøre TV-en til et kunstverk.

Renhet i enkelhet

Kunst handler om mer enn bare det visuelle. Det var denne helt grunnleggende ideen som drev utformingen av denne nye TV-en fremover. Da vi begynte å komme med forslag til et enkelt, minimalistisk utseende i én plate, tenkte vi at vi bare kunne bruke OLED-skjermteknologien til å inkorporere alle de forskjellige funksjonene i selve skjermen. Tanken var at dette ville fjerne behovet for enkelte frittstående elementer, som høyttalere, innfatning og stativ. Vi inkorporerte lyden i skjermen med en ny lydteknologi som genererer lyd gjennom vibrasjoner i selve skjermen. Dette samler den visuelle opplevelsen og lytteropplevelsen i én enkelt plate. TV-en måtte også være slank og se naturlig ut på veggen, så vi gjorde strukturen minimalistisk med en hovedplate til skjermen og en støtteplate på baksiden. Så enkel er denne utformingen. Bilde, lyd og utseende – når alle disse komponentene blir ett, har du alt du trenger. Dette er virkelig den reneste opplevelsen med én plate det er mulig å få.

Jakten på optimal enkelhet for å gi deg en optimal opplevelse

Jobben vår var å finne ut hvordan man får en optimal visningsopplevelse. Da stilte vi oss et enkelt spørsmål. Hva trenger egentlig en skjerm på et helt grunnleggende nivå? Vi kom frem til at vi måtte lage en helt ny formfaktor som ikke var som vanlige stativer og innfatninger, men som ville gi opplevelsen et helt nytt innhold. Tanken var at hvis vi kunne endre utseendet på TV-en, kunne vi også endre folks oppholdsrom og til og med deres dagligliv. Vi gikk for en kombinasjon av maksimal enkelhet og selve symbolet på en visningsopplevelse for å få til denne estetiske forandringen. Med den nye utformingen kan folk utforske mange nye muligheter når de skal forme oppholdsrommene sine.

Tako, sjefsdesigner

Glass ble brukt for å forskjønne strukturen

Konseptet med én plate tar sikte på å fjerne alle uvesentlige elementer fra TV-utformingen, slik at brukere kan bli enda mer oppslukt av visningsopplevelsen. Derfor bestemte vi oss for å begynne helt fra begynnelsen og overhale hele TV-strukturen for å få til et mer minimalistisk utseende. Vi gjorde for eksempel TV-en slankere ved å legge underlaget og terminalene, to komponenter som normalt er på baksiden av TV-en, inn i den bakre støtteplaten. Glassdekselet gjør strukturen mer robust og har en utsøkt, glanset utførelse. Utseendet med én plate går igjen fra alle vinkler. Vi gjorde den bakre platen så smal som mulig for å skjule kantene, selv fra en skrå vinkel. Et annet viktig element var skjermens hellingsvinkel. Denne justerte vi, slik at skjermen har en naturlig vinkel og gir brukere en komfortabel visningsopplevelse. Alle disse ulike detaljene utgjør en komplett og minimalistisk utforming, slik at TV-en blir noe mer enn bare et kunstverk med én plate og en slank silhuett. Den har også en estetisk allsidighet som passer inn hvor som helst i rommet, ikke bare i hjørnet, og kan brukes i enhver konfigurasjon, det være seg på veggen eller på en flat overflate.

A1-TV fra Sony
A1-TV fra Sony
A1-TV fra Sony
A1-TV fra Sony

Kontrastfylte materialer inspirert av oppholdsrom

TV-ens unike blanding av lyd og bilde måtte passe til oppholdsrommene den skulle stå i. Det innebar at vi måtte få til alle detaljene, også materialene. Blant annet fant vi den perfekte kombinasjonen mellom farging og kjemisk polering av aluminiumet på siden av skjermen. Dette gjør at det skinner i harmoni med glassmaterialet, samtidig som det har en diskré, delikat utførelse. Designteamet posisjonerte også vibrasjonshøyttalerne, som befinner seg midt på baksiden, slik at de utgjør en horisontal planke med aluminiumet og gir optimal lyd. Dette er en egenskap som ikke bare gjør TV-en mer robust, det gjør også produktet slankere. På støtteplaten brukte vi et materiale med en myk, visuell struktur som står i kontrast med glasset. Materialet er også funksjonelt, ettersom det demper bassen til subwooferen i bakpanelet og gir et dypere lydbilde. TV-en står godt til omgivelsene med en mangfoldig blanding av materialer som ofte brukes i oppholdsrom, fra materialer og glass til aluminium.

Gode resultater gjennom samarbeid

Vi visste at det viktige med tanken om én plate var enkelhet. Formen måtte være enkel, og detaljene måtte være enkle. Men med tanke på alle de forskjellige delene av en TV-utforming var det litt komplisert å optimalisere denne utformingen. Det var vanskelig å finne den rette balansen mellom ulike materialer, få til strukturene, innpasse en stor subwoofer i en slank utforming og få de brukervennlige kablene til å se bra ut helt rundt den svarte overflaten. Da var det viktig med et godt samarbeid. Designere og ingeniører spilte på lag og jobbet sammen for å løse alle utfordringene helt til TV-en endelig fikk en perfekt utforming.

Kuwao, designer

Lyd, bilde og utseende – intet mer, intet mindre. Den nye utformingen fra Sony bryter TV-konseptet ned til funksjonell og estetisk enkelhet, noe som gir deg en enestående visningsopplevelse. Utformingen med én plate endrer måten TV-er og omgivelsene samhandler på, slik et kunstverk former et kunstgalleri.