Hva har flygler og høyttalere til felles? Sony mener det er mange flere likheter enn folk flest kanskje tror. Ingeniørene hos Sony ser på høyttalere som et musikkinstrument, og de bør behandles med den samme omsorgen som et salongflygel.
Musikkelskere ønsker høyttalere med lyd som gjør at det høres ut som om artisten opptrer i samme rom. HiFi-utstyret fra Sony er innstilt med akkurat det i tankene. Alle detaljer, fra første designutkast av høyttaleren til det rette klimaet til tretypen, er finjustert for å sørge for en lytteopplevelse med den høyeste kvalitet.
Under konstruksjonen av SS-AR1 gjorde ingeniørteamet alt de kunne for å finne den perfekte tretypen og de perfekte håndverkerne som skulle bygge høyttalerne. Formen, fiberstrukturen, teksturen og sammenstillingen av treet spiller alle en stor rolle når det gjelder lydkvalitet og lyd.
Det håndplukkede trematerialet for lydskjermen til SS-AR1 kommer fra den japanske øya Hokkaido. Klimaet på øya, de svært kalde vintermånedene, gjør at det er et ypperlig sted å hente trematerialet fra. Miljøet reflekteres i den tette fiberstrukturen, hardheten og stivheten til Hokkaidos lokale lønnetre.
Trærne som ble utvalgt av Sony og lokale trespesialister, ble samlet inn i november da fiberstrukturen er tettest. Selv om treet var perfekt for lydskjermen til høyttaleren, ville et kabinett bestående kun av lønn fra Hokkaido resultert i en rigid og hard lyd. Derfor valgte ingeniørene hos Sony ut en annen type tresort i tillegg til lønnetreet fra Hokkaido.
Ingeniørene hos Sony valgte med omhu ut det noe mykere trematerialet skandinaviske bjørk til baksiden og sidene på SS-AR1. Bjørkepanelene får så en skulpturell form. Denne kraftduoen – lønnetreet fra Hokkaido og skandinaviske bjørk – resulterer i null uønskede vibrasjoner og en naturlig, balansert og uttrykksfull lyd.
Et firma som bygger kabinetter og presisjonskomponenter til musikkinstrumenter, tok utfordringen med å bygge SS-AR1. Sony ønsket en prototype uten lim for å være sikker på at produktet ville holde den høye standarden til Sony. Da prosjektlederen besøkte verkstedet, trodde han at kabinettet allerede hadde blitt limt sammen. Men han tok feil. Prototypen var nemlig så presist laget at den holdt sammen uten bruk av lim i det hele tatt!
Yoshiyuki Kaku, ingeniør hos Sony, ga SS-AR1 en design som kontrollerte resonansen som kommer fra fronten av høyttalerdriverne, for å beholde balansen og en naturlig design. På innsiden er høyttalerkabinettene delt av to biter skandinavisk bjørk for å skape to separate rom for basshøyttalerne og mellom-/diskanthøyttalerne. Dette sørger for at lydtrykket fra basshøyttaleren ikke slår tilbake inn i kabinettet.
Med rett materiale og ekspertise kunne Sony bygge en høyttaler med den samme omsorg og finesse man finner i et finjustert musikkinstrument. Det betyr at SS-AR1 fyller hjemmet ditt med den samme fyldige lyden som et orkester og annen favorittmusikk.
Musikk og livet: trender og nyheter for musikkelskere og lydentusiaster.