Installeringsveiledning for hjemmekino

Slik installerer du ditt første hjemmekinoanlegg

Godstolen, en ny film og noe digg å spise. Hvis du er filmfanatiker, er kanskje dette oppskriften på en perfekt helg. Vi har laget denne installeringsveiledning for hjemmekino for å hjelpe deg med å få en enda bedre filmopplevelse hjemme. Her viser vi deg hvordan du installerer det perfekte lydanlegget som får liv i alle de beste filmene og TV-seriene. Vi gir tips om alt fra hvordan du bør plassere møbler og høyttalere til hvilke kabler og maskinvare du bør velge. Så finn frem popcornet og slå av lysene, for etter at du har lest denne installeringsveiledningen for hjemmekino, kommer du til å være klar til å ta fjernkontrollen, lene deg tilbake og virkelig nyte den detaljerte omgivelseslyden fra det nye hjemmekinoanlegget ditt.

Installering av hjemmekino trinn 1: Slik velger du riktig rom

Når du skal velge hvilket rom i huset som passer til hjemmekinoanlegget, er det først og fremst tilgjengelig plass og din personlige preferanse som har noe å si. Men hvis du planlegger en hjemmekino mens du bygger nytt hus, renoverer eller bygger ut, har vi noen tips til hva du bør tenke på.

Du bør for eksempel bruke et stille rom hvor du enkelt kan kontrollere hvor mye lys som kommer inn. Du får så mye mer ut av hjemmekinoanlegget hvis du kan regulere hvor mye lys det er i rommet, og minimere andre lyder. Rommet må være stort nok til at du får plass til høyttalerne, kabler, fjernkontroller og maskinvare, men det bør ikke være mye tomrom der, for da blir det bare ekko og romlyd. 

Installering av hjemmekino trinn 2: Slik velger du det beste sittestedet

Noe av det viktigste du gjør under installeringen av hjemmekinoanlegget, er å finne det perfekte stedet å sitte. Vi anbefaler seter med lav rygg, fordi høye rygger kan komme i veien for musikken og forringe den opplevde kvaliteten. Det er viktig at setene står med god avstand til høyttalerne og veggene. Hvis disse elementene står for tett sammen, kan de ødelegge for måten lyden spres i rommet på. Og du bør velge seter som gir god støtte og er komfortable, slik at du slipper å bli distrahert av ubehagelig sittestilling. Det er best å unngå pauser midt i filmen fordi du får vondt i ryggen av stolen. Se etter praktiske seter som gir støtte for ryggraden. 

Installering av hjemmekino trinn 3: Plassering av høyttalerne

Nå som du har valgt det ideelle stedet å se film fra, er det på tide å skru opp volumet. Når du skal installere hjemmekinoanlegget, må du plassere høyttalerne på rett sted og ha lydkomponenter som gir krystallklar lyd. Enten du skal plassere høyttalerne rundt i et stort eller lite rom, kan det være lurt å se for seg hvordan det perfekte hjemmekinoanlegget ser ut, og hvem som kommer til å bruke det. Du må også tenke over om du vil at lyden skal rettes mot ett sted for sololytting, eller om du vil plassere flere høyttalere rundt omkring i rommet for å sikre kvalitetslyd til flere seere. 

Senterhøyttaleren, som står for det meste av dialogen, bør plasseres rett foran hovedsetet, og den kan stå enten over eller under skjermen. Det er kjedelig å gå glipp av detaljer eller være nødt til å spole tilbake, så plasser denne høyttaleren så nær ørehøyde som mulig. 

Høyre og venstre omgivelseslydkanal er ansvarlige for omgivelseslydene som heiaropene og plystringen fra publikum på en konsert. For å få mest mulig ut av disse høyttalerne bør du plassere dem i en vinkel på omtrent 90–110 grader i forhold til der du sitter – med andre ord bør de være på samme nivå som ørene dine. Dessuten bør du plasserer dem litt over hodehøyde. 

Det er enklest å plassere subwooferen. Du kan sette den så godt som hvor som helst i rommet, så lenge den er nært nok mottakeren. Bare pass på at du ikke plasserer den midt i et hjørne eller i et delvis lukket skap eller lignende, for det kan føre til at lyden blir alt for høy. 

Hvis du ikke har hatt hjemmekinoanlegg før og er usikker på hvilke høyttalere du skal velge, bør du vurdere en veggmontert soundbar som HT-NT5 fra Sony. Systemet har slanke treveis høyttalere og seks separate forsterkere som er spesialutviklet for å omslutte deg i høyoppløselig lyd, og både filmer, fjernsyn, videospill og musikk høres upåklagelig ut. Hvis du er ute etter et større hjemmekinoanlegg og en opplevelse som minner mer om den du får på kino, har vi soundbaren HT-ST9. Den gir kinoaktig omgivelseslyd som drives av Dolby® TrueHD og DTS-HD. 

Installering av hjemmekino trinn 4: Testingen

Nå som høyttalerne til hjemmekinoen er på plass, er det greit å sjekke at all maskinvaren, alle kablene og all teknologien er på plass og i orden. Det er viktig å ha den riktige maskinvaren til hjemmekinoen, slik at du får klare bilder og lyd som gjør det enkelt å følge spenningen i actionfilmen eller på fotballbanen, eller høre de høyeste tonene når ofrene skriker i skrekkfilmer. 

Det finnes mange tilgjengelige systemer for strømming, inkludert Blu-ray-spillere, HD-satellittmottakere, videospillkonsoller og AV-mottakere. Før du setter deg til med brukerveiledninger og prøver fargekodede kabler, er det viktig å tenke på hvilke systemer du kommer til å bruke. De fleste moderne systemene bruker bare HDMI-kabler, som gjør det enkelt å installere hjemmekinoen. STR-DN1070 fra Sony er en god AV-mottaker. Du kan bruke HDMI-kabler, USB-porter og AV-tilkoblinger med den og koble til fjernsyn, smarttelefoner, Blu-ray-spillere og mer på ett sted, slik at du unngår et evig kabelrot. Seere som foretrekker strømmetjenester, bør prøve AV-mottakere som STR-DN1070 fra Sony. De gjør det mulig å koble til og strømme direkte til fjernsynet via en smarttelefon. 

Husk å ta størrelsen på rommet med i betraktningen når du skal kjøpe mottaker. Hvis du har et stort rom til rådighet, er det nok best å gå for en mottaker med 7.1 kanaler eller mer. Jo flere kanaler en mottaker har, jo mer dybde får omgivelseslydopplevelsen, og du får en betydelig mer oppslukende opplevelse i større rom. Hvis du har et mindre rom satt av til hjemmekinoen, kommer du sannsynligvis ikke til å merke så mye til fordelene ved flere kanaler, så 5.1 kanaler er oftest nok. 

Hvis du skulle bli usikker mens du installerer hjemmekinoen, er det ingen skam i å be om hjelp fra en profesjonell eller se etter i brukerhåndboken. 

Len deg tilbake og nyt

Det aller viktigste når du installerer hjemmekinoanlegget ditt, er at du finner et oppsett som fungerer for deg, for omgivelsene og for underholdningen du liker. Nå som du har lært mer om valg av rom, sitteplasser og maskinvare, er det på tide å lene seg tilbake og nyte. 

Musikk og livet: trender og nyheter for musikkelskere og lydentusiaster.