Vinylplatene er tilbake

Lydtekniker Kazuo Nada gir oss en sniktitt på den nye platespilleren fra Sony

Vi er i 2016 og retroteknologi er på vei tilbake. Klassiske filmkamera, skrivemaskiner – og, ja – vinylplater snurrer tilbake inn i livene våre. Denne forkjærligheten for gammeldags og analogt utstyr har økt jevnt og trutt de siste årene. I følge Nielsens 2015 U.S. Music Year-End Report oppnådde LP-salget en ny rekord på nesten 12 millioner enheter i 2015, og markerte med dette det tiende året på rad med salgsvekst på vinyl. Hva er årsaken til denne entusiasmen for vinyl? Det er ikke bare nostalgi. Lytterne lengter etter lyd med høyere kvalitet, og vinyl tilbyr en unik, fyldig og varm lydkvalitet som du ikke får når du lytter til CD-er og MP3-er.

Sony lanserte en ny platespiller som vil appellere til både lydentusiaster, vinylsamlere og musikkelskere, for å møte den økede etterspørselen etter vinyl. Den elegante PS-HX500-platespilleren gir den beste vinyllyden, og den kan spille av favorittplatene dine som i en drøm. Men det som skiller PS-HX500 fra Sony fra andre avanserte moderne platespillere, er det faktum at du kan bruke den til å spille inn vinylplatene dine for å lage digitale filer med høy kvalitet. PS-HX500 er utstyrt med en A/D-konverter av høy kvalitet slik at du enkelt kan koble enheten til PC-en din med en USB-kabel, og spille inn vinylplatene dine som høyoppløselige lydspor. Dette er den perfekte måten å få sikkerhetskopiert vinylsamlingen digitalt på, og du kan til og med ta låtene med når du er på farten (selv om vinyl høres flott ut, er den ikke akkurat i lommeformat). Som en tilleggsbonus leveres platespilleren med en app for mobil og datamaskin som gjør det mulig for brukerne å redigerer konverterte filer. 

Vil du ha en sniktitt på den nye platespilleren? Vi snakket med Kazuo Nada, lydteknikeren hos Sony som står bak PS-HX500, for å finne ut hva som inspirerte ham til denne unike vrien på den klassiske platespilleren og hans tanker om vinyltrenden.

A: Hva inspirerte deg til å bygge en ny platespiller i 2016?

Det er syv år siden vi lanserte PS-LX300USB-platespilleren, som har en USB-utgang for å importere favorittplatene dine til PC. Selv om PS-LX300USB fortsatt rives ut av hyllene hos forhandlere av forbrukerelektronikk og antall solgte enheter fremdeles øker, ønsket vi å ta den originale modellen et steg videre. Kundene våre vil ha lydutstyr av høy kvalitet som kan ta opp lyd med en høyere oppløsningskvalitet enn den på CD-er. PS-HX500 er vår måte å vise kundene våre at vi hører på dem på. Den har en høykvalitets DSD-konverterer som gjør det mulig å ta opp vinyl til digitale filer med høyoppløselig lydkvalitet. 

Det er en personlig drøm for meg å se PS-HX500 bli en realitet. Jeg var en skikkelig lydnerd som barn. Jeg elsket å samle på lydutstyr. Jeg pleide å pløye gjennom kataloger og så dra til Akihabara Electric Town, et distrikt i Chiyoda-delen av Tokyo som er kjent som et stort handlested for husholdningselektronikk. 

S: Hadde du forventet at PS-HX500-platespilleren skulle bli så populær på CES 2016?

Da vi var på produktdemonstrasjonen til CES, spilte vi av DSD-filer som var blitt tatt opp fra vinylplater. En lang kø av deltakere samlet seg rundt oss for å teste lydkvaliteten. Jeg hadde forventet meg at denne platespilleren ville være interessant for kolleger, lydentusiaster og folk i bransjen, men jeg trodde aldri at et så stort spekter av folk ville være interessert i å få vite mer om PS-HX500.   

S: Hvilken vinylplate var den første du spilte for å teste PS-HX500?

Det var en plate som vi hadde fått av kvalitetssikringsavdelingen vår. Designerne er alltid litt nervøse når det er tid for å lytte til de første lydene fra produktet! Når man er forbi dette stadiet, kan man spille av favorittplatene sine. Jeg valgte en innspilling av Oscar Peterson Trio. Jeg elsker jazz, men for å kunne teste produktet fullt ut vurderer vi lydkvaliteten ved å lytte til en rekke ulike musikksjangre, inkludert klassisk, dansemusikk og pop.

S: Hva mener du er forskjellen på å lytte til musikk på vinylplater kontra en CD eller P3?

Noen foretrekker CD-er og andre foretrekker MP3-er. Vår jobb som teknikere er å designe en rekke produkter som tilfredsstiller kundenes individuelle preferanser. Men vinylplater er unike i og med at de har denne varme, organiske lyden som man rett og slett ikke får med en digital fil. 

Selvfølgelig krever vinyl større investeringer. Det tar tid å bygge opp en vinylsamling, og det krever spesielt utstyr og vedlikehold. Men den investeringen øker også gleden av å eie vinylplater.

S: Hvorfor tror du folk har blitt mer interessert i vinylplater de siste par årene?

For å si det enkelt – det er kjempegøy å kjøpe plater! Det er så mange platebutikker i Tokyo, og det er et eventyr å tilbringe en dag med å se seg rundt i disse butikkene og oppdage nye plater til samlingen. Det er noe magisk ved å finne en fysisk plate. Enten du ser etter en plate som nylig er gitt ut, eller en brukt plate, hvis du finner den i en butikk og ikke kjøper den der og da, vet du aldri når du vil komme over den igjen. Det er en verden av enestående sjanser. Vinylplater gir en dypere taktil kontakt med musikken som du ikke kan få med digital musikk. Når jeg kjøper en brukt plate, kan jeg kjenne hvordan den forrige eieren verdsatte den. 

S: Hvorfor er høyoppløselig lyd viktig?

Jeg er så glad for at platespilleren vår gjør det mulig for kundene våre å ta opp favorittvinylplatene sine til høyoppløselige digitale filer. Høyoppløselig lyd gjør det mulig å fange hele lydbildet i en innspilling, slik at du kan kjenne igjen de varme, organiske tonene og kjernen i lyden. Formater med lavt informasjonsvolum (som CD-er og MP3-er) gir en litt stiv følelse, og fanger bare konturene av lyden. 

S: Hvordan skaper man et produkt som både har et stilig utseende og lyd av høy kvalitet?

Nøkkelen til å oppnå fantastisk lydkvalitet er å sørge for at produktets form og struktur er etablert selv før man begynner å designe. For eksempel bestemte vi helt fra starten av at vi ville ha elementer som en rett arm, en struktur som plasserer nålen midt i sin egen akse og den sirkulære pickup-en (hodet som er festet til enden av platespillerens tonearm). Dette er viktige komponenter som vi designere klarte å sette sammen i en vakker og harmonisk form. 

For at kassetten skulle gjøre en god jobb – det vil si at nålen skal kunne følge sporene i platen nøyaktig – måtte vi sørge for at armen var utformet til å være både lett og solid. Armen til PS-HX500 bruker en rett armstruktur med en integrert kassett som er lett, stiv og solid, og gjør det mulig for oss å oppnå fantastisk lydkvalitet. 

S: Hva er favorittvinylplaten i kolleksjonen din? 

Alle som liker jazz, bør høre på Ray Browns innspillinger, inkludert det han har gjort med Oscar Peterson Trio. Enten du foretrekker digitalt eller analogt, er det så mange høykvalitetsopptak der ute som du kan nyte. 

Musikk og livet: trender og nyheter for musikkelskere og lydentusiaster.