Xperia, justert for audiofile med Mark Wilder 

For å levere den lyden som artisten ønsket, fikk vi med Mark Wilder, lydmasteringtekniker hos Sony Musics Battery Studios, til å justere og gå gjennom høyttaler- og hodetelefonkvaliteten. Se hvordan vår lydtekniker, Kenichi Matsumoto, samarbeidet med Mark for å gjøre denne Xperia-en til en av de beste smarttelefonene for musikk noensinne.

I samarbeid med den legendariske masteringteknikeren Mark Wilder
Mark Wilder i studio

Mark, fortell oss litt om deg selv?

Mark:
Jeg er senior masteringtekniker hos Battery Studios, som er en del av Sony Music Entertainment i New York. Jeg har vært i selskapet i 33 år og har jobbet med over 3000 album. Jeg har vært nominert til 11 Grammy-priser, vunnet seks av dem og lager fortsatt flotte innspillinger i dag. Jeg synes det er helt fantastisk at jeg får jobbe med musikk som jeg var så glad i da jeg vokste opp.

"Dette er en smarttelefon som er justert spesielt for audiofile"

Matsumoto-san, hvordan vil du beskrive din lidenskap for dette prosjektet?

Matsumoto:
De fleste musikkelskere hører på musikk på mobile enheter med grei kvalitet. Som musikkelsker var jeg selv ikke fornøyd med det. Jeg ønsket å bevare gleden over å lytte til autentisk lyd, selv når jeg ikke har tilgang til Hi-Fi-systemet hjemme. Min lidenskap er å gi folk utmerket lydkvalitet, overalt. 

Kenichi Matsumoto lytter gjennom hodetelefoner

Hva vil du at musikkelskere skal oppleve med Xperia?

Matsumoto:
Enten de lytter gjennom hodetelefoner eller en innebygd stereohøyttaler, ønsker jeg at de skal høre musikk slik artisten tenkte. Jeg tror at musikk kan gjengis nøyaktig og jeg vil at de som elsker musikk, skal bruke Xperia for å få denne opplevelsen. For å få frem den virkelige essensen i en låt gjennom teksten, melodien, rytmen og andre elementer, måtte vi forstå viktigheten av romuttrykk for oppslukende lytting. Jeg mener at denne vekten på lydkreasjon gjør Xperia unik.

"Jeg trodde ikke det var mulig å få så klar lyd ut av en smarttelefon"
Mark Wilder anmelder Xperia 1 II

Så hvordan høres høyttaleren ut, Mark?

Mark:
Det jeg virkelig la merke til med denne Xperia-en er at den har en veldig klar stemme. Detaljene, omgivelsene, rommet mellom instrumentene er mye klarere enn noe jeg tidligere har hørt fra noen annen mobiltelefon. Den har mer kraft og innvirkning, den er mer spennende. Den dynamiske bevegelsen, fra de små endringene i dynamikken til de mer dramatiske, er som de som kommer gjennom en større høyttaler med hele frekvensområdet. Det er imponerende fordi denne lyden er knyttet til en mye større lytteopplevelse.

Hva med når du lytter gjennom hodetelefoner?

Mark:
Da jeg lyttet gjennom hodetelefoner med ledning for første gang, ble jeg virkelig overrasket over det akustiske inntrykket til denne Xperia-en. Lydkvaliteten, rommet, klarheten, volumet – alt med den virker mye mer sammensatt enn det jeg husker fra noe annen mobiltelefon. Jeg er typen som reiser med en Walkman®, og jeg har gledet meg til den dagen da jeg kunne velge om jeg ville lytte til musikk på min Walkman eller på smarttelefonen når jeg er på farten. Jeg tror den dagen har kommet.

Hva mener du om lydutgangen på 3,5 mm?

Mark:
Jeg er glad for å se at hodetelefonutgangen er tilbake. Jeg liker hodetelefoner med ledning. Jeg føler meg på en merkelig måte mer tilkoblet. Jeg ønsker virkelig forsterkningen som kommer fra telefonen, og da jeg først så at denne telefonen hadde en hodetelefonutgang, måtte jeg smile.

"Med denne Xperia-en får du en virkelig autentisk akustisk opplevelse"

Kenichi Matsumoto

"Det var en glede å jobbe med mobilteknikerne, vi er et bra team"

Mark Wilder

Matsumoto-san, hvordan har samarbeidet vært?

Matsumoto:
Det har vært veldig nyttig for oss å arbeide med Mark. Vi tenkte på det han hadde sagt da vi justerte i Tokyo. Men vi hadde høye mål og jeg brukte lang tid på å få denne lyden riktig. Det var øyeblikk der jeg tenkte at jeg ikke kunne gjøre noe mer, men da dukket ansiktet til Mark opp og jeg sa til meg selv igjen og igjen at han ikke ville være fornøyd med denne kvaliteten. Så jeg fortsatte.

Mark Wilder og Kenichi Matsumoto samarbeider om lydkvaliteten til Xperia

Og Mark, fungerte samarbeidet bra for deg?

Mark:
Ja, helt klart. Og det er fint å høre at jeg hjemsøkte teknikerne. Med alle typer samarbeid er man vel ofte bekymret for at alle ikke beveger seg i samme retning. Det var aldri noe problem for oss. Fra den første prototypen til den andre, ble jeg veldig glad for å se hvor likt vi tenkte om hvordan telefonen skulle høres ut. Diskusjonene våre førte til store lydforbedringer for denne Xperia-telefonen.

Hva med fremtiden, Matsumoto-san?

Matsumoto:
Jeg er sikker på at dette samarbeidet har produsert den beste Xperia-lyden noensinne. Det er selvfølgelig fortsatt noen ideer vi kan følge for å få telefonen til å gjøre enda flere utrolige ting. Det kan være vanskelig å oppnå akkurat nå, men vi vil jobbe hardt, og jeg ønsker å fortsette å dra nytte av Marks unike kunnskap og ekspertise.

Noen avsluttende ord fra deg, Mark?

Mark:
Jeg setter pris på å bli inkludert i prosessen med å designe hver eneste nye Xperia-smarttelefon. Det er en stor ære og gir meg mye glede.