Xperia: jobber mot bærekraft 

Finn ut hvordan Sony og Xperia arbeider for å bli mer bærekraftige i alt vi gjør.

Logo for Road to Zero
Sony-konsernets Road to Zero

Hos Sony anerkjenner vi at virksomheten vår som konsern er avhengig av jordklodens gode helse. Derfor har vi laget vår globale miljøplan, Road to Zero, med mål om å oppnå et miljøfotavtrykk på null for våre produkter og våre forretningsaktiviteter innen 2050.

Green Management 2025

Sony har som mål å oppnå et miljøfotavtrykk på null innen 2050, og setter nye midlertidige mål for miljøet hvert 5. år. Disse gjelder hvert stadium av produktenes livssyklus med tanke på klimaendringer, ressurser, kjemiske stoffer og biologisk mangfold. I vårt siste sett med målsetninger, Green Management 2025, skal Sony gradvis redusere alle plastemballasjematerialer for nye små produkter mens vi beveger oss mot total eliminering.

Logo for Green Management 2025
Et lite glass med hvite plastkorn ved siden av en haug med svarte plastkorn og en haug med hvite plastkorn
SORPLAS™, Sonys originale flammehemmende resirkulerte plast

I 2011 tok Sony i bruk Sustainable Oriented Recycled Plastic (bærekraftrettet resirkulert plast, SORPLAS), en flammehemmende resirkulert plast som ble gjort mulig av en proprietær sammensetningsteknologi som kombinerer en original halogenfri og fosforfri flammehemmer, som produseres ved hjelp av en Sony-utviklet prosess, og avfallsplast (polykarbonatharpiks) fra ulike kilder.

En ny tilnærming til emballasje

De siste årene har miljøtemaer som havforurensning fremhevet behovet for å redusere plast til engangsbruk. Hos Sony har vi arbeidet en stund med å fjerne plast fra emballasjen vår, og i 2021 førte vi an i bransjen med lanseringen av Xperia PRO-I. Den har null plast i emballasjen, og alle plastkomponenter er enten fjernet eller erstattet med papirmateriale.

Xperia produktemballasje
Gjør Xperia mer bærekraftig

I tillegg til Sonys konsernomfattende miljøplaner implementerer vi en rekke bærekraftsinitiativer som er spesifikke for Xperia.

Flytdiagram som viser reduksjon av plast i Xperia-emballasje fra 2018 til lanseringen av Xperia PRO-I i 2021
Fjerning av plast fra Xperia-emballasje

Selv om vi har vært fokusert på å redusere Xperia-emballasjens miljøavtrykk i flere år, klarte vi i utgangspunktet kun å bytte ut større deler av emballasjen i plast med papir. Som et resultat inneholdt emballasjen til Xperia-modellen i 2018 fortsatt ca. 27 % plast. Over tid har imidlertid prosessene våre utviklet seg slik at vi nå kan fjerne plast fra selv de minste emballasjedelene, og ende opp med null plastinnhold i emballasjen til Xperia PRO-I.

En mer bærekraftig papirpolicy

I tillegg til at vi arbeider med å redusere bruken av verdifulle papirressurser, gjør vi det også til en prioritet å kjøpe papir basert på bærekraftige prinsipper som FSC-sertifisert papir og resirkulert papir. Papirmassebrettet i smartelefonemballasjen vår er laget av avfallspapir som ikke kan resirkuleres inn i andre papirprodukter. Ved å velge et råmateriale som passer til fargen til den ytre boksen, kan det formes som det er, uten behov for bleking eller farging.

En haug med sammenkrøllet papir
Null plastemballasje

I denne videoen snakker vår emballasjedesigningeniør, Tomoyuki Nishizaki, om hvordan vi har oppnådd null plastemballasje for Xperia PRO-I.

Redusert emballasjestørrelse

Som en annen viktig del av vårt initiativ for bærekraft har vi redusert størrelsen på produktemballasjen til våre 2022-modeller av Xperia med 50 % sammenlignet med tidligere modeller. Dette reduserer forsendelsesvekten, og reduserer CO₂ -utslippene med opptil 36 % per enhet under transport.

Bilde som sammenligner emballasjen til Xperia 1 IV med forløperen – emballasjen til Xperia 1 IV er 50 % mindre
Illustrasjon av en USB-kabel og en lader med en grønn linje som krysser den ut, pluss et ikon for jordkloden og en Xperia-smarttelefon
Bygge et bærekraftig samfunn, sammen

I tillegg til interne initiativer oppfordrer Sony også forretningspartnere, forbrukere og andre interessenter til å ta grep så vi kan jobbe sammen for å bygge et bærekraftig fellesskap. Vi inkluderer for eksempel ikke lenger USB-kabler og ladere med Xperia-smarttelefoner siden de fleste kunder allerede har en de kan bruke, og vi ber Xperia-kunder om å resirkulere smarttelefonens emballasje.