Få innsikt

fra en ingeniør hos Sony: Slik lages HiFi-høyttalerne av høy kvalitet fra Sony

Ingeniørene hos Sony elsker lyd. De jobber iherdig med ethvert produkt, fra stereohodetelefonene MDR-1A/B med høy oppløsning til høyttalerne SS-AR1, for å sørge for at musikkelskere får den beste lydkvaliteten med HiFi-høyttalere av høy kvalitet fra Sony.

Hver minste del av lydutstyret fra Sony er bygget på en unik måte – fra de interne komponentene til materialet på utsiden. Dette håndverket vises spesielt godt i høyttalerserien SS-AR1 fra Sony. Vi har snakket med sjefslydingeniør Yoshiyuki Kaku for å gi deg større innsikt i lidenskapen og dedikasjonen til de som jobber med å utvikle HiFi-høyttalerne. I denne artikkelen snakker Kaku om lyd med høy kvalitet og hvordan de skapte bokhyllehøyttalerne SS-NA5ES.

Spørsmål: Hva er målet ditt når du designer HiFi-høyttalere for Sony?

Kaku: Konseptet bak HiFi-høyttalerne fra Sony er «tilfredsstillende lyd». Jeg elsker musikk og går ofte på konserter, og for meg handler tilfredsstillende lyd om den følelsen du får når du sitter i en konsertsal. Det er den unike stemningen når du kommer inn, spenningen til utøverne og det lille øyeblikket med stillhet rett etter at forestillingen er over. Det er den opplevelsen vi vil gjengi for musikkelskere.

Spørsmål: Hvordan oppnår du den tilfredsstillende lyden når du designer høyttalere for Sony?

Kaku: Når jeg er med på å utvikle en stereohøyttaler som SS-NA5ES, hører jeg ikke på spesifikke frekvensområder. I stedet lytter jeg til musikken som helhet, og jeg bruker mye tid på fininnstillingen. Det er enkelt å lage et produkt som bare skal innfri spesielle fysiske egenskaper eller bruke spesifikke teknologier. Det er ikke nok bare å bruke den nyeste teknologien eller utvide diskanten med noen kilohertz hvis du vil at lytterne skal få en unik lytteopplevelse. Sony fokuserer på den helhetlige følelsen og lydkvaliteten. Resultatet er at jeg under produktutviklingen kan hente inspirasjon fra mitt eget «lydminne» og lage en HiFi-høyttaler som nøyaktig kan gjengi lyden fra livemusikk, slik at lydentusiaster og musikkelskere kan få den kjente følelsen av å lytte til en original musikkfremføring.

Spørsmål: Hva liker du best ved HiFi-høyttalerne SS- NA5ES fra Sony?

Kaku: Det må være I-Array™-diskantsystemet. Det kuleste er at dette nyskapende systemet oppnår den store spredningen og atmosfæren som originale lydopptak har, uten å legge til noen unaturlige toner. Resultatet er utrolig jevn diskant med bedre oppløsning, større lydgjengivelse og et delikat og presist lydbilde.

Spørsmål: Nå som du har snakket litt om komponentene inne i HiFi-høyttalerne SS-NA5ES, hva kan du si om den utvendige designen?

Kaku: Vi brukte mange tilnærminger til høyttalernes deksler, men vi fokuserte på kvaliteten på materialet vi brukte. Vi bestemte oss for å bruke skandinavisk bjørk, som er det samme kvalitetstreverket vi bruker i AR-serien. Derfor brukte vi også de samme japanske håndverkerne som på AR-serien. Når vi produserer disse HiFi-høyttalerne, er vi ekstra nøye med detaljene – alt fra treverket til hvor mye lim vi bruker.

Spørsmål: Det høres ut som dere tenkte nøye gjennom design- og materialvalget. Siden detaljene i HiFi-høyttalerne fra Sony får så stor oppmerksomhet nå – hvordan tror du det blir i fremtiden?

Kaku: Jeg mener vi har nådd målet om å skape tilfredsstillende lyd gjennom HiFi-høyttalerne våre, men vi skal fortsette å strebe mot perfekt lydkvalitet. Vi vil at alle høyttalerne våre skal gjengi musikernes originale visjon på en nøyaktig måte. Det ultimate målet er å få lytterne til å føle seg nærmere knyttet til favorittartistene sine.

Les mer om produkter med høyoppløselig lyd fra Sonys CEO Kazuo Hirai

Nedenfor kan du lese mer om HiFi-høyttalerne som er omtalt i denne artikkelen.

Les enda mer om håndverket bak høyttalerne SS-NA5ES.

Se nærmere på kunstverket som er høyttalerne SSAR1.

Les mer om de førsteklasses stereohøyttalerne MDR-1A/B med høyoppløselig lyd.

Musikk og livet: trender og nyheter for musikkelskere og lydentusiaster.