Å ha et eget studioområde hjemme er luksus, selv om det bare er et hjørne av et rom med en hvit vegg. Men å ha et område hjemme gjør at du kan være kreativ uansett når du måtte få inspirasjon. For meg er det området det ombygde garasjestudioet mitt. Det er bare 6,5 m x 3 m, men med noen veloverveide designbeslutninger får jeg mest mulig ut av plassen, og jeg tar de fleste av portrettene på samme måte som jeg ville gjort i det store studioet mitt.
Til tross for den relativt lille plassen, kan jeg likevel bruke Sony Alpha 7R III- eller Alpha 7R IV-kameraet med favorittobjektivet FE 85 mm f/1,4 GM for å ta de aller fleste portrettene. Jeg har også FE 24–70 mm f/2,8 GM-objektivet i tilfelle jeg må ha litt videre vinkel på grunn av plassen.
Få mest mulig ut av liten plass
Det var mange små avgjørelser som måtte tas, hver enkelt utformet for å skape en effektiv og komfortabel arbeidsplass. Det viktigste var at vi måtte håndtere lyset for området og hvordan det ville fungere. Hagen vender mot sør, så lys kommer inn gjennom et vindu i garasjen mesteparten av dagen, men vi satte inn et nytt vindu for få mest mulig ut av det.
Siden plass er veldig viktig, er hovedlysene montert på to veggbomarmer. Jeg har også stilt inn Sony Alpha 7R IV til å bruke trådløs blits, noe som gjør at kameraet fungerer sømløst med det eksterne blitssystemet. Jeg bruker Profoto B10-lys, siden de er små og kan drives på både batteri og strøm så de er enkle å jobbe med.
Bomarmene utgjør en enorm forskjell siden de er så fleksible når det gjelder posisjonering. Én arm er faktisk montert litt lenger frem enn den andre, noe som betyr at når den er helt utstrakt kan den være bak motivet som streiflys eller bakgrunnsbelysning. Da kan den andre armen gå i motsatt retning som hovedlyset. Noen ganger bruker vi fortsatt lys på et stativ dersom vi trenger det, men bomarmene gir oss høyden og bevegelsen uten å ta opp plass på gulvet.
Alle bakgrunnene er hengt så høyt som mulig, og de kan rulles opp og ut av veien når de ikke er i bruk. Igjen betyr dette at det ikke er noen bakgrunnsstativer som tar opp verdifull gulvplass.
Få det beste ut av motivene mine
Jeg liker å bevege meg rundt og jobbe så fritt som mulig i studioområdet. Jeg elsker å bruke Øye-AF på Sony Alpha 7R III siden det gir meg friheten til å komponere og bevege meg, vel vitende om at øynene til motivet alltid er skarpe. Jeg hater å være bundet til stativer, blitsledninger, strømledninger eller kabler.
Jeg anbefaler virkelig å ha rutenett for lysene. Du kan få dem for reflektorer eller fronten til softbokser og de vil virkelig hjelpe deg å kontrollere hvor lyset treffer. Fargefiltre er også nyttige for å endre fargen på en bakgrunn – jeg bruker Profoto OCF-filtersettet siden det fungerer med Profoto B1- og B10-blitshoder.
Med hvite vegger trenger du en form for «svart fyll» for å hindre at lyset reflekterer fra veggene. Du kan bruke ting som en sammenleggbar pop-up svart bakgrunn eller V-Flat malt svart. Uansett hva du bruker vil det virkelig hjelpe med å kontrollere lyset når du jobber i et mindre hjemmeområde.
Det siste tipset mitt er at du ikke trenger mange lys. Med to blitshoder kan du ta et utrolig antall forskjellige portrettsjangere og få noen virkelig flotte bilder. Når det er sagt, avhenger det helt av hva du tar bilde av: noen av mine favorittbilder er tatt med bare ett lys.
«Det er akkurat på et spesielt tidspunkt når du tar et portrett at forbindelsen inntreffer og subjektet slipper deg inn. Det er øyeblikket du tar bildet som forteller hvem de er, uansett hvem de er»