Det viktigste med landskapsfotografering er at du må være tålmodig og nyte tiden du tilbringer i landskapet. Du kan bruke mye av dagen på å gå tur og vente på lyset, så du må være glad i å være ute i naturen.
Planlegging og forberedelse
Når jeg tar et landskapsbilde, vil jeg ta de som ser på med på en reise og vise landskapene slik jeg har sett dem. Jeg vil at de skal bli imponert av scenen, på samme måte som jeg var da jeg tok bildet. Én av måtene jeg oppnår dette på er å gjøre så lite undersøkelser som mulig på et sted. Hvis jeg ser for mange bilder av andre fotografer, ødelegger det følelsen av undring når du først oppdager et sted.
Kartlegge scenen
Noen av de mest givende stedene kan være anstrengende å besøke. De fleste av bildene mine er tatt i nordlige land, så jeg må ofte ta beina fatt. Jeg undervurderer aldri hvor krevende en tur kan være, og det er derfor viktig for meg å ha et lett kamera som alle kameraene i Sony Alpha-serien, for det betyr at jeg kan utforske med letthet.
Når jeg er klar, går jeg gjennom landskapet. Jeg leter ikke aktivt etter et bilde jeg kan ta, men det er vanligvis noe som fanger oppmerksomheten min. Jeg ser etter flere ting som må fungere i bildet, enten for seg selv eller i kombinasjon, som retningen og kvaliteten på lyset, og hvordan det former landskapet, interessante strukturer og ledende linjer. Når det gjelder fargene, er morgen- og kveldstimene selvfølgelig spesielt interessante, så jeg prøver å ta bilder på disse tidene.
Et av favorittbildene mine tok jeg i en gammel landsby som tilhører samene i Sverige. Den brukes bare til seremonier, og er ubebodd resten av tiden. Jeg sov i bilen og sto opp kl. 07.00 for å se hvordan lyset ville utvikle seg. Det var veldig tåkete den dagen, og atmosfæren var utrolig vakker. Når jeg ser tilbake på det, tror jeg det er et av de mest fredfylte og underfulle stedene jeg har besøkt.
Jeg så denne nydelig kurvede linjen til innsjøbredden, som ledet meg til tømmerhytta. Innsjøen var stille i tåka, sola skapte en fin balanse for komposisjonen i bildet. Dette bildet måtte jeg bare ta. Jeg ventet i ca. 10 minutter til solen kom ut av tåka, og øyeblikket for å begynne å ta bilder kom.
Stille inn kameraet
Jeg bruker en rekke ulike Sony-kameraer, det avhenger fullstendig av hva jeg tar bilde av og hvor jeg reiser. Fra sensorer med vid dynamisk rekkevidde, lang batterilevetid, høy oppløsning – det finnes utallige grunner for hvorfor jeg liker å ta bilder med dem.
Hovedkameraet mitt er Sony α7R IV, som jeg elsker på grunn av oppløsningen på 61 megapiksler. I tillegg har jeg Sony α7R III, α9 og α6400. Sammen med disse kameraene har jeg mange objektiver, men når jeg går tur teller hvert gram av vekt. Jeg passer på at jeg sparer energi og reiser med så lite vekt som mulig, så jeg har ofte bare α7R IV med FE 16–35 mm f/4 ZA OSS-objektivet med meg.
Hvis jeg går tur i flere dager, tar jeg kanskje med FE 24–105 mm f/4 G OSS-objektivet også, som gir meg fleksibiliteten til å plukke ut detaljer i landskapet.
Når det gjelder å eksponere bildet, pleier jeg å ta mye bilder i blenderprioritet-modus og med følsomheten satt til Auto ISO med en minimum lukkerhastighet. Jeg tar også ofte bilder i manuell eksponeringsmodus, avhengig av hvordan kameraet måler scenen. Med dette i bakhodet vil jeg ofte bruke Matrix-måling til å kartlegge hele scenen, eller jeg måler etter høylys for å sikre at jeg bevarer så mange høylysdetaljer som mulig.
Farge og ta bilder i raw-format
Jeg tar alltid bilder i raw-format. Fotografering på denne måten lar meg fange mest mulig detaljer, noe som gir meg mer frihet når jeg redigerer bildene.
Dette betyr at startbildet er veldig flatt når det gjelder redigering. Et tips jeg har hvis du tar bilder i raw-format, er å bruke Natural Creative Style i kameraet. Rediger stilen ved å sette kontrasten og fargen til et minimum. Når du ser gjennom søkeren, ser du et flatt bilde som er i nærheten av hvordan det vil se ut i raw-format. Det ser kanskje ikke bra ut, men det lar deg se mye mer detalj i høylysområdene og skyggene, slik at du kan se hvilken informasjon du har å jobbe med i råfilen.
Når jeg redigerer raw-filer, er målet mitt alltid å gjenskape hvordan scenen så ut fra hukommelsen. Det kan hende jeg leker med kontrasten for å vekke en følelse, men jeg prøver å beholde fargen naturlig og så nær hukommelsen som mulig. Det er slik jeg vil at mennesker skal se bildene mine.
«Å leve i øyeblikket og se naturens dramatiske skjønnhet kan være en imponerende og svært personlig opplevelse. Ved å dele bildene mine, håper jeg å få med meg andre mennesker på denne reisen»