Jeg har vært ekstremt heldig som fikk vokse opp å lære om fotografering i gatene i Paris. Store byer er fantastiske steder for gatefotografering, fordi det alltid skjer så mye og det er så mange ulike bygninger og områder. Dette gir deg muligheten til å prøve ulike ting og lære raskt.
De siste årene har jeg ikke bare tatt bilder i Paris, men også i andre byer i verden; først med Sony α6000, og nå med α7R III.
Byen er en lekeplass
Byer er som labyrinter. Jeg ser hver dag som en ny mulighet, en ny utfordring til å finne områder og knipse scenarier som ikke har blitt knipset før. Derfor er det første rådet mitt ganske enkelt å nyte byen og rusle rundt i den. Utforsk hjembyen din og se på den med et nytt blikk.
Når jeg tror jeg har funnet en scene å fotografere, liker jeg å stoppe og bruke et sekund eller to på å observere hva som skjer før jeg tar et bilde. Jeg leter etter noe magisk; det kan være et spesielt lys, eller bare noe som virkelig fanger stemningen og atmosfæren i byen på det aktuelle tidspunktet. Nøkkelen er imidlertid å stoppe å se før du tar et bilde.
Ikke ta bilde av det åpenbare
Det viktigste for meg er å prøve å reprodusere atmosfæren, energien, DNA-et til en by. Det er enkelt å ta et postkortbilde av en by som New York. Du kan få et godt bilde som resultat, men vi har alle sett et slikt bilde 1000 ganger før. Se i stedet etter interessante komposisjoner eller farger for å prøve å gjøre bildene originale – legg til noe av deg selv i hvert bilde.
Noe du kan gjøre for å bli bedre til å utforske et scenario og finne noe som er annerledes er å ta det åpenbare bildet, og så bevege deg rundt i scenariet. Prøv å ta bildet fra en lavere eller høyere vinkel, eller i motsatt retning. Prøv å finne et annet motiv. Etterhvert vil du starte å naturlig se etter og finne komposisjoner som er annerledes enn de vanlig turistbildene.
Timing er alt
Som i alle sjangere innen fotografi er lyset utrolig viktig. Jeg tar en hel del bilder ved soloppgang og solnedgang, og liker godt å stå opp grytidlig, klokken 5 eller 6, for å fange det første lyset i gatene. Jeg elsker å ta bilder på denne tiden, og synes lyset er magisk i tillegg til at gatene er nesten folketomme.
Noe jeg liker å gjøre for å få frem litt atmosfære og magi er å ta bilder rett mot sola. Jeg liker å leke med lyset og se hvordan det skaper refleksjoner, stråler og skinn. De fleste liker ikke denne effekten og prøver å unngå den, men for meg er den en energikilde.
For å finne det beste lyset, bruker jeg apper som kan spore hvor solen vil være på himmelen til forskjellige tider av dagen, og så tar jeg sikte på å være på riktig plass til rett tid for lyset. Jeg vet fortsatt ikke det nøyaktige bildet jeg skal ta, men jeg vil vite at lyset vil treffe en bygning eller gate i en viss vinkel, og da er jobben for meg bare å få mest mulig ut av effekten det skaper.
Bruk kvalitetstid på redigeringen
Jeg bruker nesten like mye tid på redigering som jeg bruker på fotografering – en hel dag med fotografering vil produsere nok bilder til en hel dags redigering.
Når jeg redigerer, konsentrerer jeg meg om kontrastnivået for å få frem de sterke svarte og hvite tonene, og deretter fokuserer jeg på fargen og formen. Jeg liker veldig godt å ha oransje fargetoner i bildene mine, så jeg vil leke med bildene for å bringe dette frem, men nøkkelen er å identifisere fargene du vil fremheve, og jobbe for å få kontrastene til en lykkelig balanse.
Gi deg selv et prosjekt
Én ting jeg liker å gjøre er å gi meg selv et prosjekt for å prøve å lage en serie bilder som fungerer godt sammen. Jeg dro nylig til Singapore og ga meg selv et arkitektonisk prosjekt. Jeg endret arbeidsmåte, og brukte FE 12–24 mm f/4 G-objektivet på α7R III til å ta abstrakte minimalistiske bilder i svart-hvitt. Jeg så etter veldig minimalistiske komposisjoner med mange lineære elementer.
Å jobbe med et prosjekt gir deg mer fokus og en grunn til å jobbe hardere og prøve noe nytt, som gjør deg til en bedre fotograf.
«Gjennom fotograferingen forsøker jeg å fange lyset, rendyrke bevegelsen, fange øyeblikket»