Et brudd på bryllupstradisjoner

 Jorge Miguel Jaime Báez 

Orden ut av kaos – det er en perfekt beskrivelse av Jorge Miguel Jaime Báez’ fotografering. Jorge tar alle følelsene og det uforutsigbare ved en bryllupsdag og lager en bildeserie i dokumentarstil av dem, fanger øyeblikk en vanlig bryllupsfotograf normalt går glipp av i tiden mellom høydepunktene. Og det er de øyeblikkene, som normalt går tapt, som gjør fotograferingen hans så spesiell. 

jorge miguel sony alpha 7RII tankefull brudgom
 © Jorge Miguel Jaime Báez | Sony α7R II + 25mm f/2 Zeiss| 1/60s @ f/2.0, ISO 3200

Bruden som gjør seg klar for seremonien er bare ett eksempel på hvordan en ærlig tilnærming fungerer for å fange inn de rå følelsene. Jorge forklarer:

“Hun hadde stanset tidligere ved dette innrammede bildet av moren sin, som hadde gått bort to år tidligere. Jeg var for sen den første gangen, så jeg ventet rolig der jeg sto, med eksponering og fokus klart. Hun nærmet seg igjen, og jeg knipset. Jeg måtte vippe kameraet litt for å det slik jeg ønsket. Faren i siluett i bakgrunnen var viktig for å fange inn alle følelsene jeg hadde; det er en følelse av ensomhet som kommer så tydelig frem. Dette var brudens favorittbilde fra bryllupet.”

Jorges tilnærming skriver seg fra personlig erfaring: hans eget bryllup i 2006 og et øyeblikk ingen la merke til. Det er bare han og hans kommende brud samt fotografpartner Maria som husker det.

jorge miguel sony alpha 7RII brudepike som følger bruden opp kirkegulvet
© Jorge Miguel Jaime Báez | Sony α7R II + 25mm f/2 Zeiss| 1/200s @ f/2.0, ISO 640

“María spurte meg hvilke øredobber hun skulle ta på, og siden jeg ikke svarte, spurte hun om noe var galt. Jeg var nervøs og klarte ikke å få fram et ord. Det er det sterkeste og nydeligste minnet jeg har fra den dagen. Det symboliserer essensen, nåtiden og fremtiden for mitt liv.” 

Dessverre fant de fotografen de hadde leid sittende utenfor og vente på dem, og Jorge minnes hvor skuffet paret ble da de så bilder fra dagen. “Vi kikket på bildene fra dagen,” sier Jorge: “Og innså at de ikke sa noenting om hvordan vi opplevde det.” Dette var vendepunktet, øyeblikket da han skjønte at han måtte endre måten han fotograferte på og fokusere på det som er viktigst: “mennesker, deres lidenskaper og følelser: historien om deres bryllupsdag.”

jorge miguel sony alpha 7RII speilbilde av brud og brudgom i vindu

 © Jorge Miguel Jaime Báez | Sony α7R II + 24mm f/1.8| 1/500s @ f/4.5, ISO 640

Den ærlige stilen, sier Jorge, avhenger av at du dykker ned i kaoset. I gleden og sorgen, tumultene og nervene. Livet egentlig. Det handler først og fremst om tillit. “Du må opparbeide deg nok tillit til å være på steder og i situasjoner hvor uforstående folk ikke skal være. Du må være til stede uten å være der, uten å delta, uten å si hva du mener, bare dokumentere. Hvis du bryter inn, hvis du forandrer og dirigerer, vil til slutt alle brylluper følge samme mønster. Men hvis du bare lar ting skje, vil du bli forbauset over alle situasjonene og ta uforglemmelige øyeblikk. Jeg går til brylluper med et åpent sinn, klar til å fange inn følelser.”

Til bryllupsfotografering tilpasset Jorge brennpunktet med innebygd beskjæring for å forlenge dem. “Med α7R III kan du tilpasse en knapp for å knipse i full frame ved 42Mp, eller med en APS-C beskjære ved 18Mp, så min 55mm blir til en hendig 82mm. Jeg elsker den innovasjonen og å kunne endre den så kjapt.” 

jorge miguel sony alpha 7RII brudens bestemor som betrakter
 © Jorge Miguel Jaime Báez | Sony α7R II + 25mm f/2 Zeiss| 1/500s @ f/4.5, ISO 1250

Jorge forstår hvor viktig det er å bli kjent med paret som gifter seg og deres preferanser, særegenheter og følelser, slik at han kan forutse øyeblikkene som gjør at han kan ta slike ekte bilder. Han forklarer at hun bar to bilder av besteforeldrene nederst på brudebuketten – han hadde fått noen fine bilder, men var usikker på om de var overbevisende nok. Etter samtaler med paret visste han hvor viktig det var at han perfeksjonerte dette bildet, så han la om kursen.

“Da vi nærmet oss, kunne jeg se de to bildene klart og henne i bakgrunnen. Så jeg bestemte meg for å lage denne rammen, som ikke viser bruden fullstendig. Jeg ønsket å reflektere tiden som har gått, generasjoner og respekten for de eldre. Det var de siste som ble tatt av den gamle damen, som gikk bort noen dager senere.”

jorge miguel sony alpha 7RIII tårefulle brudepiker i bryllup

 © Jorge Miguel Jaime Báez | Sony α7R II + 25mm f/2 Zeiss| 1/500s @ f/4.5, ISO 1250

En ting Jorge liker ved bryllupsfotografering er adrenalinkicket han får når han vet han har fanget opp et spesielt ekte og spesielt øyeblikk, særlig når det bildet er det han har vært ute etter og utformet i hodet sitt. “I dette bildet,” forklarer han: “Veronica planla et spesielt minne for moren sin, men moren hadde ikke briller slik at hun kunne lese det, så hun leste det for henne. Følelsene kom langsomt tilsyne, og jeg måtte bestemme meg for hvilken ramme jeg skulle velge, så jeg fokuserte på omfavnelsen, men komponerte det med jentene til høyre.”

jorge-miguel-sony-alpha-7RII-brud-som-omfavner-venn

 © Jorge Miguel Jaime Báez | Sony α7R II + 24mm f/2 Zeiss| 1/160s @ f/2.8, ISO 3200

 “Der det er kaos, er der du finner meg! Jeg brukte bakskjermen på kameraet da jeg så et barn løpe mot meg på høyre side. Jeg sa ingenting til barnet, holdt fingeren på lukkerknappen og var så heldig å få barnets ben som en vignett som definerte fokuspunktet. Det er instinkt – hvis noe forteller deg at du skal knipse; gjør det – det er det som gjør deg annerledes enn andre: din nysgjerrighet, dine preferanser og svakheter.”

For Jorge handler det å oppnå det perfekte bildet ikke om å følge stereotyper eller trender, eller om å vinne konkurransepriser – det handler om å fange øyeblikkene som reflekterer det store vellet av følelser som er til stede.

jorge miguel sony alpha 7RII tankefull brudgom før bryllupsseremonien

© Jorge Miguel Jaime Báez | Sony α7R II + 55mm f/1.8| 1/125s @ f/2.8, ISO 3200

Dette bildet av brudgom Juan Carlos er et av Jorges favoritter. Han forklarer at Juan Carlos var nervøs før seremonien og trengte å være alene. Da Jorge fant ham, beskriver han hvor rastløs han var og at han skjønte at dette øyeblikket var viktig å fange: “Han reiste seg og begynte å traske rundt spisebordet. Så jeg gjorde meg klar til å ta bilder. Han la hendene på bordet og sukket tungt. Deretter sa han: “Jorge, hva vi har vært igjennom!” 

For Jorge oppsummerer dette øyeblikket hvorfor han er lidenskapelig opptatt av fotografering: “Det sier alt; hvor viktig dagen er for dem, alt han har gått gjennom og fremtiden som venter. Det er grunnen til at det er viktig å fange slike øyeblikk og behandle dem med ærlighet og i tråd med mine overbevisninger.”

jorge miguel sony alpha 9 refleksjon av brud og brudgom i bilspeilet

© Jorge Miguel Jaime Báez | Sony α9 + 35mm f/1.4| 1/8000s @ f/1.6, ISO 2000

 Produkter omtalt i denne artikkelen 
ILCE-7RM2
α7R II med bakbelyst fullformat bildesensor
ILCE-7RM3
α7R III 35 mm fullformatkamera med autofokus
ILCE-9
α9 – speilløst fullformatkamera med stablet CMOS-sensor
TEST
SEL35F14Z
Distagon T* FE 35 mm F1,4 ZA
SEL24F18Z
Sonnar T* E24 mm F1.8 ZA
SEL55F18Z
Sonnar T* FE 55 mm F1,8 ZA
Jorge Miguel Jaime Baez
Alpha Universe

Jorge Miguel Jaime Báez

Spania

Historien skapes av mennesker, deres lidenskaper og følelser.

Vis profil


x