Et annerledes landskap

Páll Stefánsson

“Landskapsfotografering handler om lys, og du får det mest dramatiske og merkeligste lyset når været viser krefter”, sier islandske fotograf Páll Stefánsson. Gjennom årene har Páll satt pris på Islands stadig skiftende vær, kanskje i større grad enn de tusenvis av fotografer som reiser til hans hjemland hvert år.

“Du vet at det blir interessant når været er dårlig og du går til de mest fotograferte stedene på Island og ikke ser en eneste fotograf. Men når lyset er på sitt sterkeste midt på dagen, vil du se hundrevis av fotografer, som alle er klare til å ta det samme bildet i det samme lyset. Jeg har lyst til å si ‘vær så snill, kom tilbake i morgen – værmeldingen er forferdelig’, men de ville tro jeg var sprø.”

pall stefansson sony RX1RII islandsk vulkanlandskap
© Páll Stefánsson | Sony α7R II + 90mm f/2.8 Macro G| 1/640s @ f/6.3, ISO 100

Været og lyset kan endre seg veldig raskt på Island, men i stedet for å betrakte det som en hindring, ser Páll det som noe veldig spennende. Det skiftende været og lyset gir ham stadig nye inntrykk av landskapet foran seg, noe han deretter kan hente inspirasjon fra: “Jeg planlegger aldri bildet jeg skal ta fordi landskapsbilder bare kommer til meg. Landskapsfotografering må være fri siden lyset er den viktigste faktoren. Jeg er stadig på farten, går, klatrer, kjører og er alltid på alerten - jeg må stoppe hvis det dukker opp en interessant scene.”

pall stefansson sony alpha 7RII hester som gresser i islandsk landskap
© Páll Stefánsson | Sony α7R II + 90mm f/2.8 Macro G| 1/640s @ f/6.3, ISO 100

Páll har også oppdaget at de lange dagene på Island har stor innvirkning på bildene hans: “Det kan bli virkelig lange dager med fotografering om sommeren siden det alltid er noe å se og spennende lys. Men i desember er det bare tre timer med dagslys. Det er en skikkelig utfordring hvis jeg må reise 500 km og bare har en svært kort tid til å ta bildene.” 

pall stefansson sony alpha 99II islandsk vulkanlanskap fra luften

© Páll Stefánsson | Sony α99 II + 135mm f/1.8| 1/2000s @ f/4.0, ISO 100

Selv om han bruker et Sony α7R III til landskapsbilder, er det mye av måten Páll bruker det på som stammer fra 30 år med knipsing på film, hovedsakelig med mediumformatkameraer. 

“Jeg ser nesten aldri ned på kameraet. Jeg fortsetter å knipse nesten som når jeg bruker film – jeg bruker aldri bracketing for å lage HDR-bilder. Jeg tar heller ikke masser av bilder – det første bildet i min nye bok var det første og eneste bildet jeg tok. Jeg visste at jeg hadde bildet jeg var ute etter, så hvorfor skulle jeg komponere det annerledes?”

Alle bildene i Pálls nye bok om islandske landskap ble tatt i løpet av to år, en metode han følger for å holde arbeidet relevant: “Jeg liker ikke å se bakover. Jeg mener det er viktig for fotografer å gjøre og se nye, annerledes ting. Jeg liker å se fremover og jeg tror fremdeles jeg utvikler meg som fotograf.”

pall stefansson sony RX1RII speilbilde av båter ved islandsk havn
© Páll Stefánsson | Sony RX1R II| 1/160s @ f/6.3, ISO 200

“Jeg har faktisk aldri brukt en zoomlinse. Jeg tar 95 % av bildene med kun tre fokuslengder: 35mm, 50mm og 85mm. Jeg tror at når du begrenser utstyret til bare noen få linser, blir du mer skjerpet og vet akkurat hvilken linse du skal bruke og hvordan du skal gripe an scenen.”

Han forklarer at alle de tre linsene han bruker utnytter kameraets fullrammesensor til fulle, og hvordan de gjør at han kan bruke minimalt med utstyr samtidig som han får en masse ulike bilder: “Linsene har en kvalitet og bokeh jeg var vant til fra mitt mediumformatkamera og linser – og det fine med dem er at du kan bruke dem til både landskap og portretter. Jeg kan ta portretter ved f/1.4 og få fantastisk dempet bakgrunn og sylskarpe øyne, eller jeg kan ta landskapsbilder ved f/8 og ha alt i fokus fra forgrunn til bakgrunn. Det er den samme linsen, men bildene har et svært annerledes uttrykk – det er som å ha to linser i ett.”

pall stefansson sony alpha 7RII islandske fjell dekket av snø

© Páll Stefánsson | Sony α7R II + 85mm f/1.4 GM| 1/1250s @ f/5.6, ISO 100

Et annet verktøy i Pálls kamerabag er Sony RX1R II kompaktkamera, som han mener tilfører en ny dynamikk til fotograferingen. “Jeg elsker de firkantede bildene fra den gang jeg tok bilder med mediumformatkameraer, så da jeg så at kameraet hadde en modus for firkantede bilder, sa jeg ‘wow’. Jeg elsker å komponere bilder i det firkantede formatet – det er utfordrende, men når du får det til, er det fantastisk.” 

pall stefansson sony alpha 7RII islandsk landskap, elvedelta

© Páll Stefánsson | Sony α7R II + 90mm f2.8 Macro G| 1/1250s @ f/8.0, ISO 200

Tips for unike landskapsbilder

Forsøk å begrense deg til bare en eller to faste linser. Det vil hjelpe deg med å skjerpe blikket og hjelpe deg med å bli en bedre fotograf.

Sett pris på dårlige værforhold. Det er sjelden vi ser bilder fra slike forhold, så bildene dine vil bli unike. Like etter en storm kan du få fantastisk lys og himmel.

Ta firkantede bilder. Eksperimenter med firkantede bilder; du kan lage en liten firkantramme for kameraskjermen og forsøke å beskjære bilderutene etter at du har tatt dem.

 Produkter omtalt i denne artikkelen 
ILCE-7RM2
α7R II med bakbelyst fullformat bildesensor
ILCA-99M2
α99 II med bakbelyst fullformat bildesensor
DSC-RX1RM2
RX1R II Profesjonelt kompaktkamera med 35 mm sensor
TEST
SEL90M28G
FE 90 mm F2,8 Makro G OSS
SEL85F14GM
FE 85 mm F1.4 GM
SAL135F18Z
Sonnar T* 135 mm F1,8 ZA
Alejandro Ceresuela
Alpha Universe

Páll Stefansson

Island

«Fotograferingen min er litt som vinden – den avhenger av hvilken vei det blåser. Mest av alt liker jeg utfordringer, både store og små.»


x