«Det hele startet med en forespørsel fra klienten om at bildet skulle vise alle ingrediensene i hamburgeren deres – for å vise at den var helt naturlig og fersk».
Den enkle forespørselen tente en idé hos fotograf Pablo Gil; hva ville være bedre til å vise alt inni hamburgeren enn å separere alle komponentene og få dem til å fly gjennom luften?
Det var et dramatisk syn for et beskjedent hamburgerbilde, men i det meget konkurranseutsatte feltet for matfotografering er det å være fantasifull det som kan få arbeidet ditt til å stå ut fra mengden.
«Jeg forsøker som regel å fortelle tilskueren noe med bildene mine. De er ikke bare en enkelt ramme, men en hel historie. Jeg forsøker å skape et inntrykk, bruker komposisjon og lys for å fremheve at det er maten som har hovedrollen i historien. Den er ikke bare et motiv eller en rekvisitt, maten er hovedaktøren».
Det som startet med en hamburger, avfødte nylig en bildeserie med samme teknikk for å reklamere for et utvalg drikker. Men samtidig som man skulle håndtere den svevende maten, var det viktig å fange den bevegelige væsken i det perfekte øyeblikket. Mange tror at væsken ikke er annet enn en datagenerert effekt, men den er faktisk ekte og 100 % fanget i kameraet, gjennom en svært lang og arbeidskrevende prosess.
«Utformingen av selve bildet handler om gjentakelser. Først lager vi en skisse av hvordan vi ønsker det endelige bildet skal se ut, inkludert væskebevegelsene fra den tilsynelatende bevegelige koppen. Deretter tar vi kanskje 100 til 150 bilder ved å flytte på glasset og forsøke å imitere vinkelen når det faller. Vi ønsker å imitere vinkelen til fallet, så vi repeterer fallet med en vinkel tett opptil den endelige vinkelen. Vi gjentar så mange ganger vi trenger og får væskeformene så naturtro som mulig. Men siden det er væske, er det selvsagt helt tilfeldig. Vi fortsetter å flytte koppen og ta bilde til vi får væskebevegelsen og dråpene til å se ut akkurat slik vi ønsker».
Alle bildene til Pablo er tatt med et Sony α7R III-kamera. «Kameraet hjelper til på mange måter. Siden jeg ofte må ta så mange bilder i ulike vinkler, trenger jeg et kamera som er svært lett slik at jeg kan holde det lenger. Vippeskjermen er også nyttig fordi den gjør at jeg enkelt kan ta bilder fra høye vinkler mens jeg ser ned på maten. Det som først tiltrakk meg ved kameraet var det fantastiske farge- og dynamiske området. Ikke bare får det maten til å se bra ut, det gir meg også fleksibilitet når det gjelder å redigere i etterkant».
For å skape den svevende effekten, henger Pablo og assistenten hans, Monica Sanz, opp motivene fra en ramme for å få dem i perfekt posisjon mot bakgrunnen.
«Bakgrunnen er veldig viktig og utgjør faktisk en tredjedel av historien. Den skaper miljøet for bildet. Den forteller tilskueren om det er et modernistisk bilde eller et klassisk bilde eller et bonderomantisk bilde – den rammer inn det hele, bokstavelig talt og billedlig», sier Pablo.
For Pablo er bakgrunnen så viktig at han og assistenten hans lager hver enkelt for hånd. På den måten får han nøyaktig det han trenger til bildet sitt. «Vi bruker tre, stoff, plast, papp – alt mulig for å lage bakgrunnen for hvert fotografi».
Han fortsetter med å forklare betydningen av utstyret: «objektiver er viktige innen matfotografering siden maten ikke må se deformert eller forvrengt ut. Av den grunn bruker jeg ikke vidvinkelobjektiver. Jeg pleide å bruke Sony 90 mm f/2,8 makroobjektiv. Det var favorittobjektivet mitt i mange år. Men nylig begynte jeg å bruke 100 mm STF f/2,8-objektivet. Bokehen ser fantastisk ut – det ser så organisk ut. Det er min nye baby, favorittobjektivet mitt!»
Selv om man kan knipe inn bildet under etterbehandlingen, er det selvsagt viktig at du får lyset perfekt når du tar bildet. I likhet med mange matfotografier, er lyset nokså enkelt i serien med svevende objekter. En stor softboks ble brukt til å skape et mykt, naturlig lys, mens en reflektor på motsatt side bidro til å dempe skyggene.
Kombinasjonen av lys, drama, bakgrunn og farger gir en rekke bilder som man får lyst til å spise, i dette tilfellet drikke.
«Et bilde lyver aldri – mine kan»