floris smeets moskusokse står i et fjernt vinterlandskap

Mot alle odds

Floris Smeets

«Moskusoksen er nok ikke verken den mest populære eller søteste skapningen å se på», ler Floris Smeets, «men når du har sett dem på nært hold vil du oppdage at det helt klart er et veldig spesielt dyr.»

floris smeets to moskusokser som slåss i snøen

© Floris Smeets | Sony α9 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/2500s @ f/2.8, ISO 500

Så hvordan begynte han å ta bilder av moskusoksen under slike utfordrende forhold? «Jeg ble inspirert av bilder som var tatt av dem om vinteren av fotografen Vincent Munier, de var fantastiske», forklarer Floris. «Enkelheten til snø, som på dette bildet jeg tok med mitt trofaste Alpha 9», fortsetter han, «kan gi dyrelivsbilder en bestemt ro, og frigjør dem fra distraherende motiver i bakgrunnen siden alt er hvitt». «Men til syvende og sist», forklarer Floris, «var det ikke de fredfylte bildene som egentlig motiverte meg. Jeg tilbrakte mye tid ute, fra soloppgang til solnedgang, og én dag ble jeg overrasket av en stor snøstorm. Og det var i den stormen jeg fikk se moskusoksen på en virkelig spesiell måte og ta dette spesielle bildet – jeg synes den er så imponerende.»

floris smeets gruppe med moskusokser som står tett sammen i snøen

© Floris Smeets | Sony α9 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/1600s @ f/2.8, ISO 800

Det var i denne snøstormen at Floris fikk en bedre forståelse for arten. «Denne tøffe og intense situasjonen viste den forhistoriske naturen deres, styrken og utholdenheten», sier Floris, «så jeg prøvde å fange denne følelsen og landskapet sammen med dem. Men under de forholdene er det naturligvis ikke enkelt.»

floris smeets ensom moskusokse i snøfylt soloppgangslys

© Floris Smeets | Sony α9 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/2000s @ f/2.8, ISO 320

Heldigvis kunne Floris’ Sony Alpha-sett takle utfordringen, både med tanke på de lave temperaturene og kompleksiteten av å eksponere og fokusere i en snøstorm. For dette prosjektet brukte han et Alpha 9 og et Alpha 7R III, montert med et FE 400 mm f/2,8 GM OSS og et FE 100–400 mm f/4,5–5,6 GM OSS. Hvorfor? «Fordi i en snøstorm har du virkelig ikke lyst til å skifte objektiv!» ler han.

floris smeets en moskusokse halvveis begravd i snøen

© Floris Smeets | Sony α9 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/800s @ f/2.8, ISO 800

«Hvis du tilbringer hver dag sammen med moskusoksen, vil kamerautstyret bli kaldt, uansett hvor godt du isolerer det», forklarer han. «Men jeg har vært så fornøyd med måten Alpha 9 og Alpha 7R III har håndtert det. Jeg har brukt dem i –38 ºC, og alt fungerer!» «Disse ekstreme forholdene», fortsetter han, «hvor det også er mye snø i luften, eller det blir tåkete og sikten er dårlig, kan også være et mareritt for autofokus. Men Alpha 9 og Alpha 7R III har fortsatt kontroll på dyrene. Det imponerer meg og jeg skjønner virkelig ikke hvordan kameraet klarte å finne et dyr i snøstormen!»

floris smeets moskusokse i snøen ser i kamera

© Floris Smeets | Sony α9 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/2000s @ f/2.8, ISO 640

«I disse bildene brukte jeg kameraenes AF-sporingsmodus, som regel med fleksibelt punkt, og plasserte det punktet på øyet til moskusoksen, eller hodet avhengig av avstanden – deretter ble dyret fulgt, uansett hvor mye snø det var», forklarer Floris.

«For å gjøre det enda vanskeligere», fortsetter Floris, «fotograferer du et ganske mørkt dyr mot en veldig lys bakgrunn, så eksponeringen må være perfekt hver gang slik at ikke snøen blir overeksponert eller moskusoksen undereksponert. Jeg tar alltid bilder med manuell modus og bruker Alpha 9 og Alpha 7R IIIs EVF som en veiledning. Det er spesielt viktig i snøstormer når du plutselig har mye snø i lufta, siden den reflekterer lyset og påvirker målingen. I manuell modus, og med hjelp fra histogrammet, kan jeg se at lyset ikke har endret seg, det er bare mengden snø i bildet som endrer seg, og jeg kan ta bildet med perfekt eksponering.» Floris sine favorittbilder fra prosjektet viser tydelig hvordan hans egen spesialisering og spesialfunksjonene til Alpha-utstyret jobbet sammen for å ta de slående omgivelsesbildene han ville ta.

floris smeets en moskusokse kjemper i snøstorm

© Floris Smeets | Sony α7R III + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/2000s @ f/9.0, ISO 800

«Moskusoksen i silhuett med fjellplatået i bakgrunnen, skyene og snøen i luften viser for meg hvor intenst det var å være der. Men kanskje du best kan se hva jeg ønsket i dette svart-hvitt-bildet av en moskusokse som står sterkt imot stormen. Dette forteller historien for meg: følelsen av å være isolert i en snøstorm, og dette fantastiske dyret som står så sterkt imot den.»

«Hvis jeg tar med meg én ting fra dette prosjektet», avslutter Floris, «er det å ikke prøve å fotografere alt. Få en bedre forståelse av ett motiv. Og sørg for at du er der hele tiden, uansett værforhold, slik at du og kameraet ditt er klare når alle elementene slår seg sammen. Spesialiser deg, så vil bildene dine også bli spesielle.»

Medfølgende produkter

Floris Smeets

Floris Smeets | Norway

«De konstante forandringene i naturen er det som gjør naturfotografi så attraktivt. Du kan ta bilde av samme sted hver dag, og fremdeles komme hjem med et annerledes bilde hver eneste gang.»

Registrer deg for å motta α Universe-nyhetsbrevet

Gratulerer! Du abonnerer nå på α Universe-nyhetsbrevet

Skriv inn en gyldig e-postadresse

Beklager! Noe gikk galt

Gratulerer! Du er nå registrert for abonnement