Alpha Universe Story Detail
Alpha Universe Story Detail
Fange bevegelser 

Bertrand Bernager 

«Det er noe magisk ved langeksponeringsbilder», forteller Bertrand Bernager med spenning i stemmen. «Det fanger noe som er 100 % naturlig, men som du vanligvis ikke kan se med det blotte øye. Det er den lange eksponeringen som skaper magien.»

 

Appellen er innlysende: med lang eksponering kan du skape en kameraeffekt som er tilsynelatende vilkårlig, men ved et nærmere blikk ser man mønstre. Det avslører hvordan gjenstander, lys og mennesker beveger seg rundt på et sted. «De åpenbare eksemplene er bilder av trafikkstriper – strimler av lys som lages av biler og andre kjøretøy som beveger seg», forklarer Bertrand, «eller du kan lage egne bevegelser, som dette bildet jeg tok i Kyoto, hvor jeg flyttet stativet i løpet av eksponeringen for å skape slående lysstriper.»

bertrand bernager sony alpha 7RM3 lysstriper i en gate i kyoto om natten

© Bertrand Bernager | Sony α7R III + FE 16–35 mm f/2,8 GM | 30 s ved f/9,0, ISO 50

Teknikken fungerer ikke bare med lys. Du kan også bruke den til å fotografere mennesker og bevegelsene deres.

«Med en lang nok eksponering vil menneskene forsvinne fra stedet ettersom de ikke står stille lenge nok til å bli en del av bildet», sier han. «Dette bildet ble tatt på et av de travleste stedene i verden – et fotgjengerfelt i Shibuya i Tokyo. Her brukte jeg 15 sekunder eksponering. Det jeg virkelig liker med dette bildet er at det var en person midt i fotgjengerfeltet som tok en selfie, som man tydelig kan se, mens alle rundt ham er spøkelsesaktige silhuetter av mennesker som går forbi.»

bertrand bernager sony alpha 6000 fotgjengerfelt i tokyo med uskarpe mennesker som krysser gaten

© Bertrand Bernager | Sony α6000 + E 18–200 mm f/3,5–6,3 OSS LE | 15 s ved f/8,0, ISO 500

Ingen av stedene eller motivene som Bertrand velger å ta bilde av er vilkårlige. Ha ser etter travle steder, med lys eller mennesker som beveger seg, der bilder med lang eksponering vil avsløre ellers skjulte bevegelser. «Jeg fokuserer egentlig på store motiver med mye energi», forklarer Bertrand. «Poenget er å utheve atmosfæren til en stor by. Jeg tar ikke bilder med lang eksponering i en liten gate med ordinære bygninger. Jeg fokuserer på store, imponerende plasser, og målet er å få dem til å se enda mer fantastiske ut.»

bertrand bernager sony alpha 7RM3 lang eksponering tokyo-gatemotiv med to busser som kjører forbi hverandre

© Bertrand Bernager | Sony α7R III + FE 16–35 mm f/2,8 GM | 3,2 s ved f/8,0, ISO 50

Det å ha et øye for langeksponeringsbilder er en reell ferdighet, men utstyret som trengs er ganske ukomplisert. Bertrand bruker en kombinasjon av et α6000 og et 42 megapiksel Sony α7R III til å ta langeksponeringsbilder, som han parer med et 16–35 mm f/2,8 G Master-objektiv. Med vidvinkelobjektivet kan ha fange hele motivet mens det beveger seg foran ham.

Et stativ er det viktigste tilbehøret du trenger for lang eksponering, for å holde kameraene i ro. «Du har kanskje hørt at det beste kameraet er kameraet du har med deg, og det samme gjelder faktisk stativet», ler Bertrand. «Det viktigste for å ta flotte langeksponeringsbilder er å ha et stativ som du gjerne tar med deg uansett hvor du går.»

bertrand bernager sony alpha 6000 langeksponeringsbilde av biler og busser som kjører gjennom piccadilly circus om natten

© Bertrand Bernager | Sony α6000 + E 10–18 mm f/4 OSS | 3,2 s ved f/11,0, ISO 100

Når kameraet må holdes helt i ro, er fjernstyring av bildetakingen også et viktig tilbehør for fotografering med lang eksponering, ifølge Bertrand. Dette gjør at du kan utløse lukkeren uten engang å berøre kameraet. Alternativt kan du også bruke en smarttelefon med Sony Image Edge Mobile-appen til å fjernstyre kameraet.

bertrand bernager sony alpha 7RM3 langeksponeringsbilde av Eiffeltårnet som viser biler som kjører forbi hverandre i motivet

© Bertrand Bernager | Sony α7R III + FE 70–200 mm f/2,8 GM OSS | 20 s ved f/11,0, ISO 100

Og den siste brikken i puslespillet er et Neutral Density (ND)-filter. «Hvis du vil benytte lang eksponering på dagtid, bør du virkelig bruke et ND-filter», forklarer han. «Disse reduserer lyset som kommer inn i objektivet. Hvis du prøver å ta et bilde med lang eksponering på rundt ett minutt på dagtid uten et slikt filter, blir bildet helt hvitt. Jeg bruker som oftest et ND 1000-filter som reduserer mengden lys som kommer inn med 10 EV. Jeg bruker også ND32-filter, som bare reduserer lyset med ca. 5 EV. Ved å bruke forskjellige ND-filtre kan du lage forskjellige typer langeksponeringsbilder.»

bertrand bernager sony alpha 7RM3 flerfargede lys som peker opp mot himmelen om natten

© Bertrand Bernager | Sony α7R III + FE 12–24 mm f/4 G | 15 s ved f/10,0, ISO 100

Fotografering med lang eksponering høres kanskje teknisk ut, selv for de som har vært bak kameraet en stund, men Bertrand anbefaler faktisk at fotografer prøver det helt fra begynnelsen av.

«Det er flott for å lære hvordan lukkerhastigheten fungerer», forklarer han, «og det er en fin måte å forbedre fotograferingen din på og hvordan kan du komponere bilder. Fotografering med lang eksponering er mer som å male eller tegne, og du kan lage alt du vil – det er grunnen til min lidenskap for arbeidet mitt.»

Medfølgende produkter
ILCE-7RM3
α7R III 35 mm fullformatkamera med autofokus

ILCE-7RM3

ILCE-6000
α6000-kamera av E-typen med APS-C-sensor

ILCE-6000

SEL1224G
FE 12-24mm F4 G

SEL1224G

SEL1635GM
FE 16-35mm F2.8 GM

SEL1635GM

SEL70200GM
FE 70–200 mm F2.8 GM OSS

SEL70200GM

SEL1018
E10–18 mm F4 OSS

SEL1018

SEL18200LE

E 18–200 mm F3,5–6,3 OSS LE

SEL18200LE

Relaterte artikler
Bertrand Bernager
alpha universe

Bertrand Bernager

Frankrike

Gjennom fotograferingen forsøker jeg å fange lyset, rendyrke bevegelsen, fange øyeblikket.

Vis profil


x