Fange øyeblikket

Danas Macijauskas

Innen sport dreier forskjellen mellom suksess og nederlag seg om presise øyeblikk. Seier kan dreie seg om et hundredels sekund; mesterskap vinnes og tapes ut fra ørsmå detaljer. Det er det samme med sportsfotografering. Øyeblikket er avgjørende, og du kan bare lykkes gjennom en kombinasjon av riktige teknikker og riktig utstyr.

Danas Macijauskas’ arbeid innen vannsport er et perfekt eksempel på dette. For eksempel i hans nye bilder ved hjelp av α7 III, fra Red Bulls kitearrangement King of The Air i Cape Town, Sør-Afrika.

danas macijauskas sony alpha 7III kiter høyt over havflaten mens en folkemengde følger med i forgrunnen

© Danas Macijauskas | Sony α7 III + FE 70–300 mm f/4,5–5,6 G OSS | 1/2000 s ved f/5,6, ISO 250

Det som er viktigst, ifølge Danas, er å vise erbødighet for motivet.

«Jeg ble kjent med surfing, wakeboarding og kiting utenom fotograferingen», sier han, «men etter hvert fikk jeg lyst til å kombinere dem. Jeg oppdaget at det er en kobling som skinner gjennom i bildene. Hvis du er en fotograf som kjenner sporten du fotograferer, kommuniserer aktørene bedre med deg og du får kunnskap om hvilke bilder som fungerer for dem».

danas macijauskas sony alpha 7III kiter som utfører imponerende hopp

© Danas Macijauskas | Sony α7 III + FE 70–300 mm f/4,5–5,6 G OSS | 1/2500 s ved f/5,6, ISO 250

Før Danas begynte med sporten selv, innså han ikke at det var nødvendig med en dyp forståelse av sporten for å fange sporten på sitt beste. «På mitt første arrangement tok jeg med bildene til gutta. Jeg var kjempespent på mottakelsen, men de sa bare ‘å, ja - håper du ikke slettet de andre’. Det fikk meg til å innse at selv om du som fotograf synes det er et perfekt bilde, er det viktigste for utøverne at det sier noe om sporten».

danas macijauskas sony alpha 7III kiter høyt over røff sjø med kystlinjen bak

© Danas Macijauskas | Sony α7 III + FE 70–300 mm f/4,5–5,6 G OSS | 1/4000 s ved f/5,6, ISO 200

Så hva er det som gjør et surfebilde bra? Danas sier det handler om å kombinere vitale elementer i en enkelt ramme; det er det som skaper det avgjørende øyeblikk.

«Det er koblingen av flere ting», forklarer han, «bakgrunnen, poseringen til utøveren, lyset, timingen … utøveren må være i perfekt posisjon. Du vil at de skal si ‘jøje meg – så stilig’». Bildene fra Cape Town illustrerer Danas’ poeng perfekt. De er de vital komponentene som summerer et avgjørende øyeblikk.

danas macijauskas sony alpha 7III nærbilde av en kiter som er opp ned i luften

© Danas Macijauskas | Sony α7 III + FE 70–300 mm f/4,5–5,6 G OSS | 1/2000 s ved f/8,0, ISO 800

Danas sier at de ulike ingrediensene betyr at stilen har mindre med vanlig sportsfotografering å gjøre enn man skulle tro.

Han forklarer: «Ekstrem kiting er faktisk mer som landskapsfotografering. Det handler om størrelser. Du ønsker å fange kitebrettet, kiteren og landskapet under ett, og det er da du ser hvor sinnssykt høyt de hopper. Bildet må derfor være bredere, ikke sentrert om utøveren, slik man ser i visse andre sportsgrener».

For nødvendig variasjon i innrammingen bruker han ulike zoomer som Sony FE 70–300 mm f/4,5–5,6 G OSS og 24–105 mm f/4 G OSS og i tillegg FE 135 mm f/1,8 GM for portrettbilder på stranden.

danas macijauskas sony alpha 7III kiter som skilles fra brettet høyt over havflaten mens en folkemengde følger med i forgrunnen

© Danas Macijauskas | Sony α7 III + FE 70–300 mm f/4,5–5,6 G OSS | 1/2000 s ved f/5,6, ISO 250

Dette reiser spørsmålet om teknikk. Hvordan kombinerer du ferdigheter innen landskapskomposisjon med behovet for å følge og fokusere på et hurtig og uberegnelig motiv? Danas humrer: «Det er i grunnen ganske vanskelig! Men det er her Alphas autofokussystem kommer inn. Surferen blir naturlig nok ganske liten i rammen, og de kan gå hvor som helst – du har ingen anelse om hvor de kommer til å hoppe».

danas macijauskas sony alpha 7III kiter i skumringen over sjøen med et skip i bakgrunnen

© Danas Macijauskas | Sony α7 III + 135 mm f/1,8 | 1/2000 s ved f/2,5, ISO 1000

På α7 III-kameraet bruker han en blanding av berøringsskjermen og motivsporingsmoduser med vidvinkel, sammen med kontinuerlig AF.

«Du trykker bare på personen, så følges den personen og holdes i fokus, selv når den blir svært liten. Og siden AF-området går over hele rammen, i motsetning til på et digitalt speilreflekskamera, er risikoen for å miste personen mye mindre», forklarer han.

danas macijauskas sony alpha 7III nærbilde av en kiter som skal til å hoppe med en annen kiter i forgrunnen

© Danas Macijauskas | Sony α7 III + FE 70–300 mm f/4,5–5,6 G OSS | 1/2000 s ved f/6,3, ISO 400

På grunn av hastigheten til surferne er han også interessert i raskest mulig lukkerhastighet. Det er her α7 III-kameraets auto ISO-kontroll kommer til sin rett. «Auto ISO er så hendig», sier han, «og du vet bare at det fungerer, noe som gjør at du reagerer instinktivt i rett øyeblikk. Jeg stoler 100 % på det, og jeg stiller det inn slik at lukkerhastigheten på 1/1000 sek eller over».

danas macijauskas sony alpha 7III kiter som henger opp ned i luften med en fantastisk blå himmel bak

© Danas Macijauskas | Sony α7 III + FE 70–300 mm f/4,5–5,6 G OSS | 1/2500 s ved f/6,3, ISO 320

Det at α7 III er så robust er også viktig, og det har en standard som Danas mener takler enhver utfordring, i motsetning til kameraer han brukte tidligere.

«Jeg pleide å få problemer. Jeg leverte for eksempel inn kameraet til service etter flere ukers fotografering i Sri Lanka en sommer. De sa ‘det kanskje ville vært best om du ikke vasket kameraet!’ Fuktigheten der gjorde at alt på innsiden var vått og deler hadde rustet. Men Alpha-settet er utrolig værbestandig, så selv når jeg er på en sandstrand med sjøluft og vinden som blåser i 40 knop, er kameraet oppgaven verdig. Det svikter ikke når øyeblikket oppstår».

Produkter inkludert i denne artikkelen
ILCE-7RM3
α7R III 35 mm fullformatkamera med autofokus

ILCE-7RM3

SEL70300G
FE 70-300mm F4.5-5.6 G OSS

SEL70300G

Danas Macijauskas
Alpha Universe

Danas Macijauskas

Litauen

"Alt vi har er nå. Vi bør la gårsdagen være en lærdom, morgendagen som en mulighet og dagen i dag – som det beste øyeblikket i livet"

Vis profil


x