Dyp læring 

Alexis Rosenfeld

«Et godt undervannsbilde fanger seeren og overfører kunnskap», forklarer Alexis Rosenfeld, og legger til at du vet det er en vinner når: «det får barn til å undre, og får dem til å stille deg masse spørsmål om det!» For flere tiår siden var Alexis ett av disse barna, som ble oppslukt av undervannsverdenen og ekspedisjonene til Jacques Costeau. «Det var nøkkelen jeg trengte for å få tilgang til det ekstraordinære», mimrer han, «for å besøke steder som regnes å være utilgjengelige, og komme hjem med fascinerende historier å fortelle.»

alexis-rosenfeld-sony-A7RM2-fargerike-fisker-svømmer-over-et-korallrev.jpg

© Alexis Rosenfeld | Sony α7R II + FE 16–35 mm f/4 ZA OSS | 1/80 s ved f/8,0, ISO 400

Denne nye verdenen ble raskt en stor kilde til komfort for Alexis. «Jeg er en veldig utålmodig person, noe som kolliderer med den første egenskapen fotografer bør ha», ler han, «men så fort jeg er under vann, da har jeg tid og alt blir rolig. Jeg liker å forestille meg et bilde, med rammen og komposisjonen det har, og så vente til kombinasjonen oppstår. Det er det samme med dyr; for å ta et godt bilde av oppførselen deres er noe som gjør meg veldig stolt.»

Alexis startet dykkertreningen sin da han var åtte år gammel, og det var et livsviktig trinn for å komme seg dit han er nå. «For å bli en profesjonell undervannsfotograf måtte jeg lære meg å dykke på høyt nivå», sier han, «og dykking er så teknisk at du må bli en mester på det. Kun da kan du fokusere helt og holdent på fotograferingen.»

alexis-rosenfeld-sony-A7RM2-dykker-inspiserer-en-bit-hvit-korall-under-vann.jpg

© Alexis Rosenfeld | Sony α7R II + FE 16–35 mm f/4 ZA OSS | 1/50 s ved f/14, ISO 400

Som fotojournalist er det en enda mer krevende rolle, fordi Alexis ser ikke bare etter estetisk vakre bilder. «Jeg blir ikke fornøyd med bare ett bilde for å fortelle en historie», forklarer han. «Prosjektene mine varer noen ganger i flere måneder eller år, og det må være en sammenheng mellom første og siste bilde. Sammen forteller de en historie som leseren skal kunne forstå uten å lese teksten.»

I det siste prosjektet til Alexis, «Coral Reefs, Heart of the Ocean» (Korallrev, havets hjerte), forteller han historien om et truet økosystem. «Den illustrerer skjønnheten, det biologiske mangfoldet, og truslene mot dette utrolige miljøet. Jeg ble ordentlig motivert av dette prosjektet da jeg fant ut at én av tre marine arter er fra korallrev.»

alexis-rosenfeld-sony-A7RM2-en-treaktig-bit-med-korall-belyst-av-blits-med-det-dype-blå-havet-i-bakgrunnen.jpg

© Alexis Rosenfeld | Sony α7R II + FE 16–35 mm f/4 ZA OSS | 1/200 s ved f/11, ISO 400

Hvordan synes Alexis det er å ta bilder under vann? Miljøet under vann fører til noen helt spesielle fotografiske utfordringer, simpelthen fordi vann er mye vanskeligere å ta bilder gjennom enn luft. Alexis forklarer: «Det har fire store ulemper: det absorberer lys, det får farger til å forsvinne, det er fullt av partikler som flyter rundt og blokkerer utsikten, og det oppfører seg som en ekstra optisk linse.» Det høres vanskelig ut, men for å overkomme disse utfordringene bruker Alexis en rekke teknikker. «Lysinnstillingene mine gjør det mulig å unngå partikler så mye som mulig, og en god undervannsblits gir fargene liv igjen», sier han. «Jeg tar også bilder med veldig vide vinkler for å redusere mengden vann mellom kameraet og motivet.»

alexis-rosenfeld-sony-A7RM2-gul-og-blå-fiskeskole-svømmer-gjennom-et-korallrev.jpg

© Alexis Rosenfeld | Sony α7R II + FE 16–35 mm f/4 ZA OSS | 1/125 s ved f/14, ISO 800

Alexis sitt Sony α7R II-kamera hjelper også under bølgene. «Mange av bildene fra «Coral Reef»-prosjektet kunne aldri blitt tatt med eldre eller annet utstyr», forklarer han. «Det er spesielt takket være sensoren og dens dynamiske rekkevidde og ytelse ved høye ISO-verdier. Sensorene fungerer spesielt godt til undervannsfotografering, og tillater en veldig troverdig representasjon av undervannsverdenen. Så fort vi synker ned i havdypet forsvinner sola, så jeg jobber ofte med ISO 1600 eller høyere. Jeg bruker også α7R III til undervannsfotografering, og begge kameraene fungerer veldig godt under vann, og gjør det mulig å fokusere på fisk og sjøpattetyr selv når de beveger seg raskt og uforutsigbart.»

alexis-rosenfeld-sony-A7RM2-en-ensom-skate-svømmer-mot-en-dyp-blå-bakgrunn-hvor-sollyset-kan-skimtes.jpg

© Alexis Rosenfeld | Sony α7R II + FE 16–35 mm f/4 ZA OSS | 1/160 s ved f/13, ISO 400

«Jeg har brukt utstyr fra Sony i fire år nå», fortsetter han, «og til kamerahusene har jeg FE 16–35 mm f/2,8 G Master, FE 12–24 mm f/4 G, FE 90 mm f/2,8 Macro G OSS og FE 100–400 mm f/4,5–5,6 OSS G Master-objektivene. For å beskytte dem bruker jeg omslag laget i Sveits, med porter av optisk glass, og de er vanntette opptil 200 m. Siden de er spesiallagde, har jeg tilgang til alle kontrollene, og jeg kan styre hvordan jeg bruker kameraet. Uten kombinasjonen av dette og Alpha sin ytelse og håndtering, hadde jeg definitivt ikke kunnet jobbe dypt under vann så enkelt.»

alexis-rosenfeld-sony-A7RM2-en-ensom-dykker-ser-liten-ut-ved-siden-av-en-svær-steinformasjon-under-vann.jpg

© Alexis Rosenfeld | Sony α7R II + FE 16–35 mm f/4 ZA OSS | 1/160 s ved f/11, ISO 400

Men selv om teknikken og kameraet til Alexis gjør det så lett som overhodet mulig å ta bilder, vil han ikke gjøre det for enkelt for seg selv. For hvis ikke, mister han da følelsen av å bli utfordret? «Ja», sier han og er enig. «Den dagen jeg føler meg komfortabel med å jobbe under vann, da stopper jeg. Da har jeg ikke mer å lære. Hvert dykk er en ny læringserfaring, fra et teknisk synspunkt og for å forstå miljøet rundt meg. Lyset, oppførselen til dyrene, måten fargen på vannet endrer seg ... Det er en kombinasjon av ting som gjør det så spesielt, og du oppdager raskt at du aldri kan gjøre det samme dykket to ganger.»

Medfølgende produkter
ILCE-7RM2
α7R II med bakbelyst fullformat bildesensor

ILCE-7RM2

SEL1635Z
Vario-Tessar® T* FE 16-35 mm F4 ZA OSS

SEL1635Z

Relaterte artikler
Alexis Rosenfeld
alpha universe

Alexis Rosenfeld

Frankrike

Under overflaten, en annen verden: mitt univers, hvor alt ser ut som et eventyr, og får deg til å miste pusten. Jeg vil vise hvor forundret jeg blir foran denne skjøre verdenen gjennom utforskingen min under vann.

Vis profil

Alpha Universe Story Detail


x