solen skinner gjennom vann og lyser opp en rosa korall med en dykker i bakgrunnen

Dyp læring

Alexis Rosenfeld

«Et godt undervannsbilde fanger seeren og overfører kunnskap», forklarer Alexis Rosenfeld, og legger til at du vet det er en vinner når: «det får barn til å undre, og får dem til å stille deg masse spørsmål om det!» For flere tiår siden var Alexis ett av disse barna, som ble oppslukt av undervannsverdenen og ekspedisjonene til Jacques Costeau. «Det var nøkkelen jeg trengte for å få tilgang til det ekstraordinære», mimrer han, «for å besøke steder som regnes å være utilgjengelige, og komme hjem med fascinerende historier å fortelle.»

alexis rosenfeld sony A7RM2 fargerike fisker som svømmer over koraller

© Alexis Rosenfeld | Sony α7R II + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/80s @ f/8.0, ISO 400

Denne nye verdenen ble raskt en stor kilde til komfort for Alexis. «Jeg er en veldig utålmodig person, noe som kolliderer med den første egenskapen fotografer bør ha», ler han, «men så fort jeg er under vann, da har jeg tid og alt blir rolig. Jeg liker å forestille meg et bilde, med rammen og komposisjonen det har, og så vente til kombinasjonen oppstår. Det er det samme med dyr; for å ta et godt bilde av oppførselen deres er noe som gjør meg veldig stolt.»

Alexis startet dykkertreningen sin da han var åtte år gammel, og det var et livsviktig trinn for å komme seg dit han er nå. «For å bli en profesjonell undervannsfotograf måtte jeg lære meg å dykke på høyt nivå», sier han, «og dykking er så teknisk at du må bli en mester på det. Kun da kan du fokusere helt og holdent på fotograferingen.»

alexis rosenfeld sony A7RM2 dykker undersøker en bit hvit korall under vann

© Alexis Rosenfeld | Sony α7R II + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/50s @ f/14, ISO 400

Som fotojournalist er det en enda mer krevende rolle, fordi Alexis ikke bare er på utkikk etter estetisk vakre bilder. «Jeg blir ikke fornøyd med bare ett bilde for å fortelle en historie», forklarer han. «Prosjektene mine varer noen ganger i flere måneder eller år, og det må være en sammenheng mellom første og siste bilde. Sammen forteller de en historie som leseren skal kunne forstå uten å lese teksten.»

I det siste prosjektet til Alexis, «Coral Reefs, Heart of the Ocean» (Korallrev, havets hjerte), forteller han historien om et truet økosystem. «Den illustrerer skjønnheten, det biologiske mangfoldet, og truslene mot dette utrolige miljøet. Jeg ble ordentlig motivert av dette prosjektet da jeg fant ut at én av tre arter i havet er fra korallrev.»

alexis rosenfeld sony A7RM2 en trelignende korall opplyst av blitzlys med mørkeblått hav bak

© Alexis Rosenfeld | Sony α7R II + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/200s @ f/11, ISO 400

Hvordan synes Alexis det er å ta bilder under vann? Miljøet under vann fører til noen helt spesielle fotografiske utfordringer, simpelthen fordi vann er mye vanskeligere å ta bilder gjennom enn luft. Alexis forklarer: «Det har fire store ulemper: det absorberer lys, det får farger til å forsvinne, det er fullt av partikler som flyter rundt og blokkerer utsikten, og det oppfører seg som en ekstra optisk linse.» Det høres vanskelig ut, men for å overkomme disse utfordringene bruker Alexis en rekke teknikker. «Lysinnstillingene mine gjør det mulig å unngå partikler så mye som mulig, og en god undervannsblits gir fargene liv igjen», sier han. «Jeg tar også bilder med veldig vide vinkler for å redusere mengden vann mellom kameraet og motivet.»

alexis rosenfeld sony A7RM2 en stim med gule og blå fisker svømmer gjennom koraller

© Alexis Rosenfeld | Sony α7R II + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/125s @ f/14, ISO 800

Alexis sitt Sony α7R II-kamera hjelper også under bølgene. «Mange av bildene fra «Coral Reef»-prosjektet kunne aldri blitt tatt med eldre eller annet utstyr», forklarer han. «Det er spesielt takket være sensoren og dens dynamiske rekkevidde og ytelse ved høye ISO-verdier. Sensorene fungerer spesielt godt til undervannsfotografering, og tillater en veldig troverdig representasjon av undervannsverdenen. Så fort vi synker ned i havdypet forsvinner sola, så jeg jobber ofte med ISO 1600 eller høyere. Jeg bruker også α7R III til undervannsfotografering, og begge kameraene fungerer veldig godt under vann, og gjør det mulig å fokusere på fisk og sjøpattetyr selv når de beveger seg raskt og uforutsigbart.»

alexis rosenfeld sony A7RM2 en ensom skate svømmer mot en mørkeblå bakgrunn med flekker av sollys

© Alexis Rosenfeld | Sony α7R II + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/160s @ f/13, ISO 400

«Jeg har brukt utstyr fra Sony i fire år nå», fortsetter han, «og på kamerahusene har jeg objektivene FE 16–35 mm f/2,8 G Master, FE 12–24 mm f/4 G, FE 90 mm f/2,8 Macro G OSS og FE 100–400 mm f/4,5–5,6 OSS G Master. For å beskytte dem bruker jeg omslag laget i Sveits, med porter av optisk glass, og de er vanntette opptil 200 m. Siden de er spesiallagde, har jeg tilgang til alle betjeningsorganene, og jeg kan styre hvordan jeg bruker kameraet. Uten kombinasjonen av dette og Alpha sin ytelse og håndtering, hadde jeg definitivt ikke kunnet jobbe så enkelt dypt under vann.»

alexis rosenfeld sony A7RM2 en ensom dykker som nesten forsvinner mot en enorm steinformasjon under vann

© Alexis Rosenfeld | Sony α7R II + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/160s @ f/11, ISO 400

Men selv om teknikken og kameraet til Alexis gjør det så lett som overhodet mulig å ta bilder, vil han ikke gjøre det for enkelt for seg selv. For hvis ikke, mister han da følelsen av å bli utfordret? «Ja», sier han og er enig. «Den dagen jeg føler meg komfortabel med å jobbe under vann, da stopper jeg. Da har jeg ikke mer å lære. Hvert dykk er en ny læringserfaring, fra et teknisk synspunkt og for å forstå miljøet rundt meg. Lyset, oppførselen til dyrene, måten fargen på vannet endrer seg ... Det er en kombinasjon av ting som gjør det så spesielt, og du oppdager raskt at du aldri kan gjøre det samme dykket to ganger.»

Medfølgende produkter

Alexis Rosenfeld

Alexis Rosenfeld | France

Under overflaten, en annen verden: mitt univers, der alt virker som et eventyr og tar pusten fra deg.

Registrer deg for å motta α Universe-nyhetsbrevet

Gratulerer! Du abonnerer nå på α Universe-nyhetsbrevet

Skriv inn en gyldig e-postadresse

Beklager! Noe gikk galt

Gratulerer! Du er nå registrert for abonnement