Grønland er kanskje ikke like kaldt i august som om vinteren, men temperaturen ute på havet kan likevel være utfordrende. For landskapsfotografen Albert Dros var motivasjonen for en slik utfordring det lokkende lyset. Det var nesten 24 timer dagslys, og solen hang over horisonten i timevis, noe som skapte slående oransje, lilla og blå farger på himmelen. Albert hadde allerede testet en før-produksjonversjon av Sony α7R IV i hjemlandet sitt, Nederland, så turen til Grønland ble en mulighet til å teste hva Sony α7R IV med sine 61 megapiksel virkelig var i stand til.
Albert tilbragte to uker på samme båt, hvor han sov og knipset bilder, og vitser nå om at det var «en sann opplevelse!» Hver natt sto Albert på dekk og tok bilder i timevis. «Det er så vakkert; det finnes så mange ulike farger og måter å jobbe med midnattssola som lyskilde. For meg var det en lekeplass; jeg var omringet av fantastiske motiver overalt.»
Med det naturlig vakre landskapet som bakgrunn, valgte Albert å bringe inn et subjekt i form av en seilbåt med rødt seil for å ha et fokuspunkt i bildene. «Vi har mange bilder med båten,» forteller han. «Jeg var ombord en av båtene og snakket med kapteinen på den andre båten gjennom en walkietalkie for å dirigere han til de perfekte posisjonene for å ta bilder.» Selv om alt på reisen var nøye planlagt, er Albert sikkert på at det kreative aspektet ved prosjektet ikke forsvant. «Du må vente til båten er i posisjon og månen er akkurat der du vil ha den på himmelen,» forklarer han. «Du må planlegge alt ned til minste detalj for å få et fantastisk bilde, og det kan være veldig vanskelig å oppnå.»
De fleste landskapsfotografer tilbringer det meste av tiden sin med beina godt plantet på bakken, med et jevnt underlag til stativet og alt utstyr trygt og sikret i posisjon. Det er noe helt annet å ta bilder fra en båt, spesielt når du skal ta bilder av en annen båt som også er i bevegelse.
«Å ta bilder ombord i en båt er langt fra avslappende,» sier Albert og ler. «Komposisjonene kommer og går, så du må ha et kamera med rask fokus, hvis ikke går du glipp av dem.» I Alberts tilfelle var de ombord én båt og tok bilder av en annen båt. Den andre båten, havet, og isfjellet var alltid i bevegelse. «I disse situasjonene lærte jeg at det var best å bruke seriefotograferingsfunksjonen til α7R IV med 10 bps og kontinuerlig autofokus. Ved behov kunne jeg ta opptil 70 bilder, og velge ut det beste under redigeringen etterpå. På den måten gikk jeg aldri glipp av noe, og kunne attpåtil fange alle øyeblikkene med full oppløsning på 61 megapiksel.»
Albert liker å bruke ekstreme objektiver når han tar bildene sine. Der en annen landskapsfotograf ville brukt et 24 mm-vidvinkelobjektiv eller 16 mm i ekstreme tilfeller, bruker Albert som regel 12 mm eller 400 mm – helt i motsatt ende av spekteret. Det å ta landskapsbilder ombord i en båt med et 400 mm-objektiv gjorde selvsagt oppgaven enda mer komplisert.
«Jeg brukte objektivet FE 100–400mm f/4–5,6 GM OSS,» forteller Albert. «Det er et skarpt objektiv, med den skarpeste zoomen jeg noensinne har brukt. Sammen med 61 megapiksel-sensoren på α7R IV fanger det hver minste detalj, som jeg også kan takke stabiliseringen til objektivet og kameraet for. I ett av bildene klarte jeg å knipse månen ved 400 mm, og for å få riktig eksponering brukte jeg lukkerhastighet på 1/50 s. Det ble helt skarpt.»
Hvorfor har Albert valgt å bruke det nye Sony α7R IV i sine siste prosjekter? «Jeg elsker å ta bilder av landskap med masse detaljer, så for meg passer den høye oppløsningen til Sony α7R IV ypperlig. Den dynamiske rekkevidden med 15 stop er også perfekt. Ikke bare det, men kamerahuset har fått små endringer og forbedringer sammenlignet med det forrige α7. Bedre støvdeksel, for eksempel. Disse småtingene har mye å si for meg når jeg tar bilder i røffe forhold, som i dette prosjektet.»
«Jeg er besatt av å få til det perfekte bildet»