dennis schmelz sony alpha 6500 stort isfjell på grønland

Kald filmskaping

Dennis Schmelz

«For meg», begynner Dennis Schmelz, «handler filmskaping om å fortelle en historie og vekke følelser. Du kan få mennesker til å le eller gråte, bare med bilde og lyd. Det er så kraftfullt som kommunikasjonsmiddel, og det fascinerer meg fremdeles hver eneste dag.»

Dennis begynte å bruke Sony-kameraer i 2017, og et av favorittprosjektene han har hatt siden da var en reisevideo for å vise frem Grønland. «Turen var noe du bare opplever én gang i livet», sier han. «Jeg ble fascinert av landet fra første øyeblikk, fordi det er så isolert fra resten av verden.»

dennis schmelz sony alpha 6500 stort isfjell som reflekteres symmetrisk i sjøen

© Dennis Schmelz | Sony α6500 + E 10-18mm f/4 OSS | 1/320s @ f/5.0, ISO 100

Dennis brukte to Sony-kameraer til å lage filmen: Sony Alpha 7S II, som han brukte til å fange de utrolige detaljene, selv under forhold med lite lys, og Sony Alpha 6500, som han brukte med en gimbal takket være kameraets lille størrelse.

Til å begynne med, tilpasset Dennis objektiver fra det gamle digitale speilreflekskameraet sitt for å kunne bruke dem med Alpha 7S II, og brukte Sony 10–18 mm- og 35 f/1,8-objektivene med Alpha 6500. «De to APS-C Sony E-type-objektivene er veldig små og lette – perfekte for bruk med gimbal.»

Nå har Dennis fullstendig gått over til Sony-objektiver, og bruker FE 16–35 mm f/2,8, FE 24–70 mm f/2,8, FE 70–200 mm f/2,8, FE 100–400 mm f/4,5–5,6 og FE 24 mm f/1,4 – som alle er Sony G Master-objektiver, som han har hatt veldig god utbytte av. «Autofokusen sammen med Sony-objektivene er bare helt fantastisk», forteller han, «og jeg vil aldri gå tilbake til digital speilrefleks!»

«Jeg liker spesielt godt fokussporingen og øye-AF-en», sier Dennis, «det er utrolig hvor gode de er. Men jeg liker også manuell fokus, å eksperimentere og få en naturlig følelse. Sony-kameraene har mange verktøy som lar deg fokusere raskt og presist, som focus peaking og forstørrelsesfunksjonen.»

dennis schmelz sony alpha 6500 dame fra grønland står foran et stille basseng

© Dennis Schmelz | Sony α6500 + E 35mm f/1.8 OSS | 1/160s @ f/2.0, ISO 200

Å reise med alt utstyret som trengs for å filme en video kan være krevende, men Dennis har et nyttig råd: "Jeg elsker å bruke Clear Image Zoom", forklarer han. "Den gjør det mulig å beskjære bildet nesten helt uten tap av kvalitet. Så jeg kan gå 1,5x nærmere i 4K og opptil 2x nærmere når jeg filmer i Full HD. Det betyr at jeg ofte kan reise med bare et lite utvalg av objektiver med fast fokus."

Til tross for de kalde temperaturene på Grønland, hadde ikke Dennis noen problemer med kameraene og settet, forteller han. Men, "et viktig råd for å beskytte settet i slike kalde forhold, er å sørge for å holde batteriene nær kroppen slik at de holder seg varme."

I settet finnes utstyret som Dennis bruker til å ta opp lyd, inkludert Sony ECM-B1M for å ta opp lyd i kameraet. Siden B1M festes via Multi-Interface (Mi) Shoe, betyr det at du ikke trenger å koble til noen kabler i kameramikrofonkontakten, så det er én mindre ting å ta med på reisen. For mer intrikat lyd bruker Dennis en ekstern lydopptaker, og ved å ta opp mange ulike omgivelseslyder på reisene sine, har han bygget opp et stort bibliotek som han kan bruke i prosjekter.

dennis schmelz sony alpha 6500 hus på grønland omgitt av blomster

© Dennis Schmelz | Sony α6500 + E 10-18mm f/4 OSS | 1/60s @ f/8.0, ISO 200

"Musikk er en annen kjempeviktig del av min filmskaping", forklarer Dennis. "Jeg henter musikk fra mange ulike steder, men for min siste reisekortfilm 'White Angels of Camargue – Europe’s last Cowboys', jobbet jeg sammen med en komponist som skrev musikken akkurat til denne videoen. Dette var en helt annen måte å arbeide på. Men for videoer som denne Grønland-videoen bruker jeg vanligvis timevis på ulike musikkplattformer, og prøver veldig mange sanger før jeg endelig finner den rette."

Det er viktig å være fysisk og mentalt forberedt for å ta bilder i slike tøffe omgivelser, men det er like viktig å være kreativt forberedt. "Før jeg starter reisen har jeg en viss idé om hva slags type reisevideo jeg skal lage", forklarer Dennis. "Jeg gjør mange undersøkelser for å få en idé – men det er også viktig å gi rom for spontanitet."

Og hva slags råd vil Dennis gi til andre som ønsker å lage reisevideoer som denne? "Bare gjør det! Forberedelse er nødvendig, spesielt på steder som Grønland, men gi alltid litt rom i planen slik at du kan være kreativ og impulsiv. Det er alltid en historie å fortelle og nytt perspektiv å oppdage."

Medfølgende produkter

Dennis Schmelz

Dennis Schmelz | Germany

«Det finnes alltid en historie å fortelle, og et nytt perspektiv å oppdage»

Registrer deg for å motta α Universe-nyhetsbrevet

Gratulerer! Du abonnerer nå på α Universe-nyhetsbrevet

Skriv inn en gyldig e-postadresse

Beklager! Noe gikk galt

Gratulerer! Du er nå registrert for abonnement